Znakovi da imate neki skriveni problem

Da li su vam stopala uvek hladna? Da li vam je koža veoma suva? Imate pukotine na nožnim noktima? Proverite šta to znači i šta možete da učinite povodom toga.

Rupice i udubljenja na noktima na nogama nisu samo jedna od "onih stvari na stopalima". One mogu biti i znak psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidriranom. Birajte prirodnije kreme na bazi aloa vere i prirodnih masnoća, jer će one dobro nahraniti kožu i nokte.

Suva stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suva zbog gela za tuširanje, vruće vode ili, jednostavno, zbog starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Usled nje, arterije postaju čvršće, plaka se vremenom nakuplja na ćelijama krvnih žila, što na kraju povećava rizik od srčanog udara.

Preterana suvoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najpre treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo da li je reč o manjku hidratacije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rešavati problem.

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge, moguće je da vaša štitna žlezda ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tela da omogući dovoljno toplote, zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne.  Važno je noge i ruke zimi dobro štititi toplim čarapama i rukavicama.

Otekli zglobovi

Ako su vam čukljevi otekli, moguće je da imate edem. Reč je o preteranom nakupljanju tečnosti na zglobovima. - Edem i uopšte oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe - na kraju dana, kad dignete noge i odmorite se. Ali ako to stanje traje već neko vreme, morate da posetite lekara. Verovatno ćete dobiti kompresijske čarape - objasnio je stručnjak za zdravlje nogu Kimbi Ozborn.

Grčevi

Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Može da znači i da vašem organizmu treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju, verovatno je reč o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih uveče, smatra nutricionista Kasandra Barns. Uzimajte više hrane bogate kalcijumom, poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofua. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma važan je vitamin D, koji najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati njegov unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.