Zašto žene imaju pojačan apetit pred i za vreme ciklusa?

Tokom "onih dana u mesecu" mnoge žene osećaju nadutost i promene raspoloženja, a većina priznaje i da se bori s porivom da stalno nešto jedu.

Naučnici su sada uspeli da dokažu da je to zapravo potpuno normalna pojava, a žene u proseku tokom PMS-a unesu i do 500 kalorija dnevno više nego u ostalim danima u mesecu.

Prema najnovijim istraživanjima, čini se da je za prekrcavanje slatkišima i ostalom nezdravom hranom kriv hormon sreće, serotonin - koji je ujedno kriv i za promene raspoloženja. Uz slatkiše koji "popravljaju raspoloženje", slično naizgled čine i ugljeni hidrati, što objašnjava zašto vam se testenina, hleb i mnoge nezdrave namirnice čine tako primamljivima. Ipak, postoji i zdrava alternativa.

"Pacijentkinje mi se često žale da tokom PMS-a ne mogu da odole slatkišima i ugljenim hidratima. To se događa zato što nivo serotonina pada, što dovodi do nervoze i promena raspoloženja. Žitarice, integralni pirinač, batata, sušeno voće, jogurt, mahunarke i voće su zdrave alternative kojima bi se tih dana trebalo okrenuti umesto slatkišima, belom hlebu i testenini", rekao je njujorški dijetetičar Limor Baum.

Istraživanje koje je sproveo National Institute of Nutrition and Food Technology iz Tunisa obuhvatilo je 30 zdravih žena od 18 do 45 godina, a pokazalo se da žene tokom PMS-a ne jedu veće obroke, nego jedu više malih obroka. U proseku, tokom tri dana PMS-a prosečna žena će se ugojiti 0,3 kilograma više nego što bi dobila tokom ostalih dana u mesecu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.