Masna hrana kod dece povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti

Masna hrana utiče na razvoj dečijeg mozga, povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti ili Alchamejra, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Prema studiji objavljenoj u časopisu "Molecular Psychiatry", prekomerne količine šećera i masti smanjuju nivo proteina reelina koji je ključan za povezivanje neurona. Bez ovog proteina funkcije mozga usporavaju, što utiče na ponašanje i memoriju. Alarmantno nizak nivo reelina povezan je sa drastično visokim rizikom za razvoj Alchajmerove bolesti u kasnijem životu. 
 
"Promene koje se dešavaju su rezultat konzumiranja masnih namirnica koje utiču na mozak", kazao je jedan od istraživača Urs Meyjer. 
 
Mejer je ovu teoriju istraživao s kolegom Paskalom Čevisom iz francuskog INMED Instituta. Na njihovo iznenađenje, moždane funkcije miševa su postale sporije već nakon četiri sedmice od konzumiranja masnoće i šećera. Oštećenje mozga je bilo vidljivo pre nego što su miševi počeli da dobijaju na težini. 
 
Studija je usmerena na deo mozga koji je povezan sa donošenjem odluka, kontrolirsanjem ponašanja i planiranjem složenih radnji. Reelin reguliše veze između neurona dopuštajući im da postanu jače ili slabije kada je to potrebno. 
 
"Naše istraživanje je pokazalo da kvalitet hrane koju jedu tinejdžeri može biti veoma važan za optimalno sazrevanje prefrontalnog korteksa", kaže Mari Labouesse, glavna autorka studije. 
 
Istraživači tvrde da dobijeni rezultati mogu pomoći u objašnjenju kako su nezdrava hrana i gojaznost povezani s razvojem neuropsihijatrijskih i neuroloških stanja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • knez

    21.11.2016 06:48
    ulje je štetno, ne mast
    Gotova jela u prodavnicama (koje ljušte siromašni građani Amerike i Britanije) i jela u restoranima brze hrane su puna soli i šećera.
  • riba na suvom

    21.11.2016 06:39
    važna je umerenost
    Nije mast štetna, štetan je preterani šećer u kombinaciji sa bilo čim, pa tako i kombinaciji sa mašću ili industrijskim uljem. Pre 50 godina su konditorske fabrike naručile "anketu" da dokažu štetnost masti, i potpirile pričama o lošem i dobrom holesterolu. Štetan je šećer a štetno je i kada se deca ne istrče (poseban članak na 021).
  • Veganka

    21.11.2016 00:03
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Još jedan dokaz da meso, mleko i jaja nisu čovekova prirodna hrana. Čovek je biljojed koji može da jede i hranu živtinjskog porekla, ali po cenu oboljevanja od najtežih bolesti i prepolovljavanja životnog veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje