Koliko kilogrami u trudnoći utiču na zdravlje deteta kasnije u životu

Trudnice stalno dobijaju upozorenja da se ne ugoje mnogo tokom trudnoće jer će time, navodno, loše uticati na bebino zdravlje.
Trudnice stalno dobijaju upozorenja da se ne ugoje mnogo tokom trudnoće jer će time, navodno, loše uticati na bebino zdravlje.
 
Međutim, istraživanje Univerziteta u Škotskoj pokazalo je da to nema dugoročnih posledice po mališane. Preciznije, samo ekstremno gojenje tokom trudnoće moglo bi da škodi bebi.
 
Stručnjaci su analizirali podatke 3.781 žena u Škotskoj koje su bile trudnice između 1950. i 1956. godine, a onda su istraživali podatke o zdravlju njihove dece od rođenja do 2011. godine. Studija je pokazala da kilogrami koje majka dobije tokom trudnoće imaju veoma mali uticaj na rizik da njihovo dete doživi srčani udar ili umre pre 60. godine života.
 
Oni nakon ovog istraživanja tvrde da zdravlje svake osobe zavisi od njenog načina života, a ne od načina života majke.
 
"Ovi rezultati pokazuju da ne postoji veza između kilograma koje majka dobije u trudnoći i srčanih bolesti ili prerane smrti deteta. Samo u ekstremnim slučajevima, kada se majka zaista mnogo ugoji tokom trudnoće, postoji veći rizik od srčanog udara ili prerane smrti u odraslom dobu deteta", kaže jedan od autora studije.
 
U svakom slučaju, lekari preporučuju da trudnice ne jedu više nego inače tokom prvih šest meseci trudnoće, a savetuju da poslednja tri meseca trudnoće dnevno unose oko 200 kalorija više nego inače.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.