Uklanjanjem istrošenih ćelija usporava se starenje

Uklanjanjem istrošenih ćelija iz tela mogu se poništiti određeni efekti starenja, a postoji i mogućnost da se istom metodom ono uspori i odloži pojava staračkih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su sproveli istraživanje na miševima dajući im supstance čije dejstvo uklanja ćelije koje su zbog oštećenja DNK ušle u takozvano uspavano stanje, odnosno senescenciju. Rezultat takvog tretmana bio je obnavljanje krzna i popravljanje funkcije bubrega, a miševi su bili sposobni da trče dva puta više od netretiranih.

Vođa studije Peter de Kajzer i njegove kolege iz Medicinskog centra Univerziteta "Erazmus" u Holandiji pokušaće da utvrde da li će tretman produžiti život miševima. Potom bi trebalo da uslede istraživanja na ljudima kako bi se otkrilo može li uklanjanje senescentnih ćelija da pomogne u lečenju različitih bolesti povezanih sa starenjem.

Starenjem u ćelijama se nakupljaju oštećenja DNK koja se, posle određene granice, više ne mogu popravljati. Kada dođu do tog stanja, ćelije se mogu pretvoriti u maligne, mogu se samouništiti ili ući u stanje mirovanja.

Naučnici su verovali da su ćelije koje uđu u stanje mirovanja u organizmu bezazlene, da ne izazivaju nikakve bolesti ili tegobe. Međutim, pre desetak godina ta slika je počela da se menja. Pokazalo se da ćelije u stanju mirovanja luče različite "otpade" i da izazivaju probleme u svojoj okolini. Novije studije sve jasnije pokazuju da senescentne ćelije imaju važnu ulogu u starenju.

Utvrđeno je da su njihove koncentracije povećane u zglobovima obolelim od artritisa, u venama, kao i u katarakti. Njihovo nakupljanje verovatno uzrokuje bolesti srca, dijabetes i slične staračke bolesti.

Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu "Nauka" otkrilo je da je genetski modifikovanim miševima, kod kojih je bilo uništeno između 50 i 70 odsto senescentnih ćelija, životni vek produžen za 20 odsto. Pokazalo se, takođe, da su bili zdraviji od običnih miševa u kontrolnoj grupi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.