Ohrabrujući rezultati istraživanja terapije za Parkinsonovu bolest

Naučnici veruju da su pronašli način lečenja i možda čak i preokretanja toka Parkinsonove bolesti tako što će proizvesti alternativne ćelije kako bi "popravili" oštećenja na mozgu, prenosi BBC.
Naučnici veruju da se ćelije ljudskog mozga mogu navesti da preuzmu posao onih koje su uništene Parkinsonovom bolešću. Testovi na miševima sa simptomima nalik Parkinsonovoj bolesti pokazuju da takva terapija ublažava simptome.
 
Stručnjaci kažu da je istraživanje objavljeno u Nature Biotechnology obećavajuće iako je u vrlo ranoj fazi. Naučnici još uvek moraju da provere da li je lečenje bezbedno i mogu li ćelije koje su život počele kao astrociti zaista da funkcionišu kao neuroni koji proizvode dopamin.
 
Ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti nedostaje dopamin jer su neke od ćelija koje ga proizvode odumrle. Ne zna se šta uništava te ćelije, ali taj gubitak izaziva simptome poput podrhtavanja i teškoća u kretanju. Naučnici danas tragaju za načinom da nadoknade oštećene neurone transplantacijom novih zdravih neurona, ali novo istraživanje krenulo je drugim putem i pokušava da otkrije mogu li zadatke uništenih neurona preuzeti druge ćelije u mozgu.
 
Istraživanje na miševima, kojima su dati kokteli malih molekula koji reprogramiraju postojeće ćelije u mozgu i ljudskih astrocita, dovelo je do ublažavanja simptoma bolesti.
  • ‚zoran

    04.07.2023 09:14
    daj bože
    samo što pre da nadju izlečenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.