Sat trčanja produžava život za sedam časova

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da sat vremena trčanja produžava život za sedam sati bez obzira na brzinu trčanja i pređene kilometre.
Sat trčanja produžava život za sedam časova
Foto: Pixabay
Ovo istraživanje bazirano je na studiji iz 2014. godine objavljenoj u časopisu "Journal of American College of Cardiology", ali i drugim studijama koje povezuju desetominutno dnevno trčanje sa mortalitetom. 
 
Naučnici su došli do zaključka da je kod osoba koje su trčale, bez obzira na tempo ili pređenu kilometražu, smanjen rizik od prerane smrti. Takođe su otkrili da je kod osoba koje su tek počele da trče, smrtnost smanjena za 16 odsto, a rizik od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto. 
 
Zdravstveno stanje posebno je poboljšano kod osoba koje su trčale četiri sata nedeljno.
  • NS50

    18.04.2017 08:56
    Važno je biti poseban.
  • NS49

    18.04.2017 08:38
    Trčičm ja svaki dan a retko koji ne kao i što retko da mi se ne smeju što trčim. Mnogima je lepše da se dobro najedu i zavale se u fotelju da gledaju TV.
    Takvih su pune čekaonice u zdravst. ustanovama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.