Danas mnogo lakše predozirati se kofeinom

Ljudi konzumiraju više kofeina nego ikada, pa su šanse da neko podlegne zbog predoziranja kofeinom veoma visoke.
Danas mnogo lakše predozirati se kofeinom
Foto: Pixabay

Širom sveta, 90 odsto odraslih konzumira stimulanse centralnog nervnog sistema na dnevnom nivou, kroz čaj, kafu, gazirane sokove i druga pića. Evropa ima najveću potrošnju kafe po glavi stanovnika u svetu. Stanovnici Evropske unije konzumiraju 2,5 miliona tona godišnje, odnosno 725 miliona šoljica dnevno. To iznosi četiri kilograma pržene kafe po stanovniku u EU na godišnjem nivou.

Ipak, predoziranje kofeinom je retko, a smrtni slučajevi još ređi. Što se tiče procenta smrtnosti, kofein je najsigurniji stimulans na tržištu. Prema lekarskim statistikama, bilo je samo 45 smrti povezanih sa unosom kofeina između 1959. i 2010. godine.

Stručnjaci kažu da je smrtonosna doza kofeina između pet i 10 grama. Prosečna Starbaks kafa sadrži 340 miligrama kofeina, tako da bi nekome bilo potrebno da pije između 15 i 30 kafa dnevno kako bi ugrozio svoj život. Štaviše, kofein ima mnoge zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da povećava kognitivne performanse i kratkoročno pamćenje, a dokazano je i da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Zdravstveni stručnjaci iz nekih zemalja preporučuju da se pije nekoliko šoljica dnevno kao deo zdrave ishrane.

Ipak, glavni problem su druga pića sa kofeinom. Lekari iz SAD upozoravaju da adolescenti ne treba da konzumiraju energetske napitke, a broj pojedinaca koji završavaju u bolnici posle jedne limenke red bula više od preporučene doze se udvostručio između 2007. i 2011. godine.

Preporučena maksimalna doza kofeina u EU je 400 miligrama dnevno, a čak i najmanji unosi iznad te količine izazivaju neželjene efekte kao što su uznemirenost, nesanica i razdražljivost. Iako su mnogi doživeli ove simptome, oni su daleko od bezazlenih posledica. To su simptomi ubrzanog srčanog ritma i poremećenog protoka krvi, što su prvi nagoveštaji potencijalnog fatalnog kofeinskog udara.

Rizik se znatno pogoršava zbog porasta konzumiranja energetskih napitaka od početka veka. Ovi napici skoro uvek sadrže više kofeina od kafe, što ih čini mnogo lakšim za predoziranje. Pored toga, mnogi od ovih pića sadrže i druge stimulanse kao što su guarana i taurin. Teoretski, samo 10 limenki tipičnog energetskog napitka može biti fatalno za prosečnog čoveka.

Međutim, medicinske komplikacije izazvane energetskim pićima su veoma retke. Studija o predoziranju kofeinom otkrila je da je najveći broj slučajeva podrazumevao uzimanje kofeina u obliku tablete ili praška, dok je smrt retko bila posledica prekomerne potrošnje samo konzumiranja pića. S obzirom da je kofein u prahu ustvari efikasno čist kofein (jedna kašičica se može uporediti sa 28 šoljica kafe) čak i male količine mogu izazvati znatno ozbiljnije simptome od onih izazvanih jednom šoljom čaja više nego što je preporučeno.

Nedavno je američki tinejdžer Dejvis Alen Krajp preminuo kada je popio kafu, gazirani sok i energetsko piće u roku od dva sata. Prema rečima stručnjaka, on nije uneo kofein u prahu, pa se postavlja pitanje da li je to zaista bio kofeinski koktel koji ga je ubio. Kardiolog uključen u slučaj rekao je da je količina kofeina iz ova tri pića iznosila oko 500 miligrama, što je desetina minimalne fatalne doze. Moguće da je nesrećni mladić patio od nepoznatih zdravstvenih problema ili povišene osetljivosti na kofein.

Individualne genetske predispozicije u vezi kofeina veoma variraju, kao i sa svim drugim legalnim i ilegalnim supstancama. Štaviše, neki smatraju da nije velika količina kofeina ubila Krajpa, nego brzina kojom je uneta u njegov organizam.

Zaključak je da ljubitelji kofeina nemaju mnogo razloga da brinu ako se drže kafe, čaja, a povremeno i energetskih pića. Sve dok se uzdržavaju od prevelikih doza i izbegavaju mešanje sa drugim stimulansima, opasnost od neželjenih posledica je zaista minimalna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.