Naučnici: Buka tokom sna smanjuje mušku plodnost

Istraživanje južnokorejskih naučnika sugeriše kako izloženost buci tokom sna ima negativan uticaj na plodnost muškaraca.
Naučnici s univerziteta u Seulu veruju kako izloženost buci tokom sna može imati hronično stresno dejstvo na organizam i tako redukovati plodnost, objavio je časopis "Environmental Pollution".
 
U njihovoj studiji su korišćeni podaci za oko 206.000 ispitanika starosti od 20 do 59 godina. Izloženost buci je izračunata na temelju adresa stanovanja učesnika istraživanja.
 
Prema podacima prikupljanim osam godina, muškarci koji su noću bili izloženi buci jačoj od 55 decibela su imali prosečno 14 odsto veći rizik za neplodnost. Reč je o buci koju, na primer, pravi klima.
 
Ranija istraživanja sprovedena na ženama su povezala izloženost buci s povećanjem rizika za preuranjeni porođaj i spontani pobačaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.