Jod važan za mame, a još više za bebe

Malo je poznato da je jod odgovoran za pravilan razvoj i funkciju svih ćelija i tkiva u našem organizmu, posebno mozga, još u majčinom stomaku, a i nakon rođenja.
Jod je mineral od kog zavisi razvitak bebe, tačnije pravilan razvoj mozga fetusa. Usled nedostatka joda, dolazi do slabijeg razvitka neuronske mreže pa IQ deteta kasnije, tokom rasta i razvoja, može biti niži i do 15 poena. Kako beba sve hranljive materije dobija preko majke, nedostatak ovog elementa kod trudnica može da uzrokuje posledice po dečiji mentalni razvoj i zdravlje. Bitno je napomenuti da organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi u dovoljnim količinama.
 
 
Najveći izvori joda su morske alge i riba. Ima ga u tragovima i u povrću. Najčešći izvor joda je svakako jodirana so, ali budući da so i nije zdravo unositi u velikim količinama, trebalo bi da se okrenemo drugim namirnicama. Odličan izbor u vrelim danima je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.  
 
Obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu tečnosti, a samim tim i joda.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.