Antibiotike piti nakon pauze i najviše pet dana

Antibiotike treba piti tek nakon dvodnevnog čekanja i koristiti ih najviše pet dana - tvrde britanski istraživači.

Naučnici sa univerziteta u Sauthemptonu saopštili su da bi lekari trebalo da upozore pacijente da pričekaju dva dana pre nego što počnu da piju prepisane antibiotike.

Studija je sprovedena na hiljadama pacijenata koji su imali probleme sa grlom.

Metoda odlaganja mogla bi smanjiti količinu antibiotika koji se bespotrebno prepisuju za bolesti grla i tako redukuje rastuću pretnju bakterija otpornih na antibiotike.

Uporedna studija sugeriše da kraće vreme uzimanja lekova za grlo može biti jednako efikasno i da pomaže redukciju preterane konzumacije leka.

Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunim, pa nastaju takozvane superbakterije, koje su smrtonosne.

Puno infekcija grla raščisti se samo od sebe bez uzimanja leka - navode naučni portali. Pri tome se pacijenti, ako imaju recept, osećaju sigurno, jer u svakom trenutku mogu podići lek bez novog odlaska doktoru.

Velika studija sa Oksforda i Saseks medicinske škole pojašnjava da bi antibiotike trebalo piti samo pet, a ne deset dana.

  • Nervirach

    23.08.2017 13:31
    Moja macka dobije antibiotik lakse od mene. Sledeci put cu joj ukrasti.
  • Bns

    23.08.2017 12:06
    Aha
    Da. Neka cekaju. Pa neka se lepo infekcija spusti na bronhije i pluca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.