Organi devojčice spasili živote osmoro ljudi

Trinaestogodišnja devojčica iz britanskog Somerseta Džemima Lejzel, koja je preminula od aneurizme mozga, prva je osoba čiji su organi spasili najveći broj ljudi.

Životi osam osoba spašeni su zahvaljujući njenim organima i odluci njenih roditelja da ih doniraju.

Lejzel je preminula u martu 2012. godine kada se iznenada onesvestila tokom priprema za rođendansku zabavu njenoj majci. Preminula je nakon četiri dana. Donirano je njeno srce, deo creva, pankreas, bubrezi, pluća i jetra. Od osam osoba kojima su transplantirani ovi organi, petoro je dece. Njeni roditelji su da rekli bi Džemima bila vrlo ponosna na svoje nasleđe.

"Znali smo da je Džemima želela da bude donor jer smo razgovarali s njom o tim stvarima nekoliko nedelja pre njene smrti. Razgovor je bio uzrokovan smrću osobe koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, a koju smo poznavali. Osoba je imala donorsku karticu, ali joj organi nisu mogli biti korišćeni zbog okolnosti u kojima je umrla. Džemima je tada saznala za doniranje organa i rekla kako bi i ona jednog dana volela drugima da pomogne na taj način", rekla je njena majka Sofi.

Njeni roditelji nisu znali da je Džemima jedina osoba čiji su organi transplantirani tolikom broju ljudi. Istakli su kako su veoma ponosni.

"Stotine ljudi umire čekajući na listama za transplantaciju jer mnoge porodice kažu "ne" doniranju organa. Molimo vas da kažete svojoj porodici ako želite da donirate svoje organe nakon smrti", rekao je Entoni Klarkson iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.