Jod - prirodna prevencija najtežih bolesti
Ljudi zaboravljaju da je prevencija prvi korak ka dobrom zdravlju. Upravo zato ne smemo zaboraviti na preventivna svojstva joda.
Jod je neizostavan element u našem telu. On je od suštinskog značaja za funkciju štitne žlezde. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke poprima epidemijske razmere, a najnovije studije pokazuju da upravo nedostatak joda nepovoljno utiče na pojavu karcinoma.
Lekar Doni Jans smatra da jod i tiroidni hormoni, kako prirodni tako i sintetički, smanjuju rizik od oboljenja. Naravno, preventivni pregledi su veoma važni i ne smemo ih zanemariti.
Ono što treba da znamo je da telo ne proizvodi jod i zato je važno unositi ga svakodnevno. Najlakši način je preko hrane i pića. Joda najviše ima u morskim algama i plodovima, zatim u povrću kao što su beli luk, tikvice, šargarepa, brokoli. Kod nas na tržištu, odličan izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. Namirnice prženjem i pečenjem gube oko 20 odsto joda, a kuvanjem čak 58 odsto dok se minerali kroz vodu apsorbuju u najvećoj meri.
Nađite način koji vama najviše odgovara ali obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu joda svaki dan.