Farbanje kose povećava rizik od raka dojke

Žene ne bi trebalo da farbaju kosu više od šest puta godišnje, a pri tome bi trebalo da koriste prirodne sastojke kako bi smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke, upozorio je britanski hirurg Kefah Mokbel.
Farbanje kose povećava rizik od raka dojke
Foto: Pixabay
Žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću šansu da obole od raka dojke. Dr Mokbel je istakao kako žene treba da smanje izlaganje sintetičkim bojama i koriste henu i boje na bazi bilja.
 
"Iako je potrebno dodatno istraživanje da bi potvrdili rezultate, naša otkrića ukazuju na to izlaganje farbama za kosu može uzrokovati rak dojke. Ženama koje farbaju kosu savetuje se da redovno idu na preglede grudi od 40. godine", upozorio je.
 
Bitno je izabrati boje koje imaju minimalnu koncetraciju aromatskih amina kao što je PPD (manje od dva odsto).
 
U istraživanju je posmatrana statička povezanost korišćenja farbi za kosu i rizika od oboljevanja od raka dojke. Pretpostavlja se da žene koje farbaju kosu više koriste i kozmetiku pa da to dodatno doprinosi povećanju rizika.
  • Jovan

    18.10.2017 12:23
    Sledeća vest: Disanje je loše po zdravlje. Naučnici su otkrili povezanost između disanja i smrti. Savetuje se ljudima da dišu što manje kako bi smanjili rizik od smrti.
  • nk

    18.10.2017 00:06
    znam osobu...
    ...koja se nikad nije farbala i fasovala rak dojke....
  • zmaj od chipova

    17.10.2017 20:40
    Ne ne sad su "obicne" farbe krive, ali oni su razvili "prirodnu farbu" koja ce da bude jos skuplja od prethodne kancerogene.
    Zasto uostalom da se farbate kad vas i ovako svi "farbaju"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.