Žene sve depresivnije, muškarcima bolest skraćuje život za 11 godina

Depresivni ljudi žive kraće - otkrili su kanadski naučnici, a Britanci ukazuju da muškarci tokom borbe sa depresijom smanjuju životni vek, prosečno, za sedam do 11 godina.
Žene sve depresivnije, muškarcima bolest skraćuje život za 11 godina
Foto: Pixabay

Tokom šezdesetogodišnjeg perioda, u tri navrata, naučnici su pratili povezanost mentalnog zdravlja i smrtnosti kod 3.410 odraslih osoba - od 1952. do 1967. godine, od 1968. do 1990. godine i od 1991. do 2011. godine.

Povećan rizik od preuranjene smrti zbog posledica depresije u svakoj deceniji evidentiran je kod muške populacije, a nakon devedesetih godina prošlog veka i kod žena.

Povezanost depresije i kraćeg životnog veka pokazala se snažnijom u periodu nakon depresivne epizode. Iz toga su naučnici zaključili da se bar deo podataka može izmeniti nakon efikasnog lečenja.

Dugogodišnje istraživanje pokazalo je da su osobe kod kojih se depresija javljala u više navrata bile u lošijoj poziciji, zbog čega je veoma važno da ovaj mentalni poremećaj bude na vreme otkriven i lečen, a treba voditi računa i sprečiti vraćanje bolesti.

Pokazalo se da najveći broj preuranjenih slučajeva smrti zapravo nije direktno povezan sa mentalnim poremećajem, već sa onim što nastane kao posledica depresije, poput, na primer, srčanog udara.

Depresija se godinama povezuje sa nizom zdravstvenih problema, delimično zbog toga što može uzrokovati fiziološke promene u organizmu i doprinosi nezdravim navikama, poput - loše ishrane, fizičke neaktivnosti, pušenja i preteranog konzumiranja alkohola.

Kanadska studija potvrdila je povezanost depresije i preuranjene smrti kao posledice gojaznosti, pušenja i preteranog konzumiranja alkohola.

Kod muškaraca obolelih od depresije izgledi za preuranjenu smrt bili su gotovo tri puta veći na početku studije, ali vremenom su se smanjivali, te su na kraju studije pali za 52 odsto.

Kod obolelih žena rizik od preuranjene smrti kao posledice depresije vremenom je rastao. Na početku studije su kod obolelih žena izgledi za preuranjenu smrt iznosili osam odsto, a na kraju su se povećali čak na 51 odsto, čime su se žene izjednačile sa muškarcima.

Ranija studija naučnika sa Oksforda pokazala je da borba sa depresijom skraćuje život koliko i pušenje - prosečno za sedam do 11 godina. U 2006. godini, slična studija je pokazala da ljudima koji pate od teške depresije životni vek može biti skraćen za 13 do čak 31 godinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.