Epidemiolog: Ne podleći pritisku lobija, MMR nije uzrok autizma

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da država ne bi smela da podlegne pritiscima antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom.
Epidemiolog: Ne podleći pritisku lobija, MMR nije uzrok autizma
Foto: Pixabay
Radovanović je za Politiku rekao da svugde u svetu postoji pritisak da se vakcinacija sprovede i kao primer naveo da u Nemačkoj obdanište mora da plati kaznu od 2.500 evra ukoliko je primilo nevakcinisano dete, dok se u Australiji gubi pravo na dečiji dodatak ako se dete ne vakciniše.
 
On je istakao da deca koja nisu vakcinisan mogu da ugroze drugu. 
 
"Neka deca ne mogu da prime vakcinu zbog oslabljenog imunološkog sistema i mogućih komplikacija, recimo, deca koja boluju od leukemije oslobođena su vakcinacije i društvo ima obevezu da ih zaštiti. Takođe postoje i oni kod kojih se vakcina ne primi", naveo je Radovanović.
 
On je kazao da su oni koji prime jednu dozu vakcine MMR zaštićeni 10 do 15 godina, dok oni koji prime i drugu dozu vakcine imaju višedecenijsku zaštitu, verovatno i doživotnu.
 
Radovanović je rekao i da je najvažnije pitanje ko je roditeljima rekao da su autizam i MMR vakcina povezani.
 
Prema njegovim rečima, postoje razne zablude koje se plasiraju, a na nastanak autizma utiču faktori sredine u ranoj trudnoći, kao i nasledni faktori.
 
On je kazao da su u Japanu odustali od vakcinacije protiv malih boginja, ali da je učestalost javljanja autizma ostala ista.
 
"I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom", kazao je Radovanović.
 
On je rekao i da deca iz Srbije primaju istu vakcinu kao deca sa Zapada i da je tehnički nemoguće napraviti posebnu vakcinu za Zapad i Istok.
 
"To se pravi u istoj fabrici u istoj posudi. Niko ne razdvaja vakcine za male Srbe i male Engleze", istakao je Radovanović povodom sumnji u kvalitet vakcine koja se daje u Srbiji.
 
Upitan o slučajevima oboljevanja od dečije paralize zbog polio vakcine, on je kazao da je reč bila o Torlakovoj vakcini koja je "zaista bila malo jača i postojao je veći rizik da dete oboli od te bolesti".
 
"Uoči uvođenja te vakcine 1960. godine, u Jugoslaviji je od dečije paralize bolovalo 1.860 dece. Danas je ova bolest gotovo iskorenjena. Osim toga, sada se koristi mrtva vakcina koja nema taj efekat. Ipak mislim da bi ovakvim slučajevima država trebalo da uvede kompenzacioni fond, kako bi ti ljudi dobili barem neku odštetu", kazao je Radovanović.
  • Nebojša

    06.12.2017 11:08
    Logika
    Kažu oni: Vakcinišite dete kako ne bi dobilo boginje i druge bolesti.
    Onda kažu: Zabraniti ne vakcinisanoj deci ulazak u vrtiće, da se vakcnisana ne bi zrazila.
    Logika kaže, a i oni govore. Vakcinišite dete da se ne bi zarazilo. Kako onda onaj ko je vakcinisan može da se zarazi. Znači prevara.
    Svi znamo da kada se išlo i ide u afričke zemlje dobija se vakcina i niko se onda ne zarazi.
    A ovom lobisti tzv doktoru, koji kaže DA SU ISTE VAKCINE i za zapad i za nas na istoku, da se prave u istoj posudi. Očigledno ne zna da se u istoj posudi iako je ista fabrika ne prave Milka, Ariel i mnogi drugi brendovi, koji su različitog kvaliteta za ZAPAD i za istok.
    Najbolje je da 021 pozove dr Todora Jovanovića i da s njim napravi intervju jer on o svetskoj prevari i zaveri moćnika govori 20 godina i kada je govorio o AIDS veoma je precizno opisao sve da bi se tek nedavno saznalo i od drugih da je virus napravljen namerno. Tako je i sa MMR
  • Nebojša

    06.12.2017 10:58
    Veoma jasno o čemu se radi
    Ako koza laže rog ne laže:
    https://www.cdm.me/lifestyle/psihologija/sud-priznao-mmr-vakcina-uzrokuje-autizam/
    Drugo, ako Bil Gejts najveći finansijer vakcina kaže, da će uz pomoć vakcina da u narednih 70-100 godina čovečanstvo svede na 1 milijardu, ali i uz pomoć GMO, onda je više nego jasno o čemu se radi. Radi se sterilizacija ljudi. I veoma su jasno pisali i sve to možete da vidite. Vaše dete ima 50% šanse da dobije dete, a unuče 0% šanse-
    I te vakcine NISU obavezne kod njih a obevezne su kod nas. Nemaju ni jedan jedini dokaz da nisu štetne, a postoje desetine hiljada dokaza da jesu štetne.
    Da se vakcine rade u Torlaku i da je Torlak NAŠ, svakako da ne bih imaš ništa protiv vakcinacije, ali ovo što rade sa vakcinama je istrebljenje čovečanstva.
  • Chiki

    05.12.2017 22:28
    Za ove sto kace linkove od clanaka na Daily Mail-u: To je engleski ekvivalent Informera ili Kurira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.