Zbog tetovaže doktori nisu znali da li da oživljavaju pacijenta

Sedamdesetogodišnji muškarac doveden je u hitnu pijan i u nesvesti, a kako bolnica nije mogla da pronađe njegovu najbližu rodbinu jer nije imao lična dokumenta, zbog tetovaže koju je imao na grudima nisu znali šta da rade.
Doktori u bolnici u Majamiju ostali su u etičkoj dilemi nakon što su videli tetovažu muškarca na kojoj piše "do not resuscitate" (nemojte me oživljavati), s njegovim inicijalima ispod.
 
Kad je muškarcu puls počeo da slabi, doktori su odlučili da ga tretiraju kao da tetovaža nije izjava, ali su istovremeno zatražili etičke konsultacije. Nakon završetka konsultacija, doneta je odluka da ipak poštuju njegovu tetovažu i pacijent je tokom noći umro, piše "New England Journal of Medicine".
 
Gregori Holt, vodeći autor studije o slučaju, najviše je bio zabrinut da li su doneli ispravnu odluku po pitanju zakona. 
 
"Florida ima stroga pravila po tom pitanju", rekao je Holt za Gizmodo.
 
I dok se tetovaža s porukom "nemojte me oživljavati" možda čini ekstremnom, sličan zahtev sasvim sigurno nije. Oko 80 odsto američkih pacijenata Medicarea kaže kako žele da izbegnu hospitalizaciju i intenzivnu negu tokom terminalne faze bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.