Suvo grožđe pomaže u lečenju anemije

Suvo grožđe je dehidriran plod u kom ostaje najviše 23 odsto vode.
Suvo grožđe pomaže u lečenju anemije
Foto: Pixabay
Nastaje sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionicama. 
 
Nutritivno gledano, karakteriše se ga bogatstvo kalijuma, magnezijuma, cinka, bakra, kalcijuma i gvožđe, kao i vitamina A i B kompleksa. 
 
Suvo grožđe sadrži znatnu količinu gvožđa koji direktno pomaže u lečenju anemije, dok visok sadržaj bakra pomaže kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca. U pitanju je idealna visokoenergetska grickalica za hladnije dane, koja začas nadoknađuje izgubljenu energiju. Osim toga, pomoću njega bez većih problema možete da zavarate glad, jer je izrazito bogato vlaknima što ga čini zasitnijima od mnogih drugih namirnica. 
 
Osim što uz suvo grožđe u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom ili medom, možete da započnete dan, odlično je i kao prilog s pirinčem, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa. Možete ga, naravno, ubaciti u bilo koju lisnatu salatu. 
 
Zbog slatkastog ukusa i strukture, idealnje i za punjenje mesa peradi. Savršeno ide u sve kolače, hleb, peciva, kompote, pudinge i kreme, a nezaobilazan su i dodatak poslasticama – štrudlama, kolačima, baš kao i sladoledu ili se jednostavno nalaze u kombinaciji s drugim sušenim voćem ili orašastim plodovima kao zamena za slatkiše. Zimi se često dodaje i u kuvano vino. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.