U Srbiji se najčešće umire od bolesti srca

Od bolesti srca i krvnih sudova najčešće se oboleva i umire u Srbiji.
U Srbiji se najčešće umire od bolesti srca
Foto: Pixabay
Kardiovaskularne bolesti godišnje "potpišu" više od 52.000 umrlica što našu zemlju svrstava na neslavno treće mesto, odmah posle Rusije i Ukrajine.
 
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od bolesti srca i krvnih sudova češće umiru žene nego muškarci. Neslavna statistika kaže da od ove grupe bolesti na svakih sat vremena umre šest osoba.
 
Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe iz ekonomski razvijenijeg društva. Danas je starosna granica sve niža, nijedan stanovnik planete nije pošteđen bez obzira gde živeo i kakvog je socijalno-ekonomskog statusa. Boljom prevencijom i kontrolom glavnih faktora rizika - pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana, moguće je sprečiti više od 50 odsto slučajeva oboljevanja.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" tokom 2016. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 52.102 osobe i to 28.314 žena i 23.788 muškaraca, a među najčešćim oboljenjima je infarkt srca.
 
Predsednik Udruženja kardiologa Srbije prof. dr Branko Beleslin kaže da Srbija i dalje pripada zemljama koje su sa visokim kardiovaskularnim rizikom iako je poslednjih 10 do 15 godina sistemski dosta urađeno da se smanji broj umiranja od ove grupe bolesti otvaranjem angio sala u celoj Srbiji.
 
"Kroz otvaranje angio sala u celoj Srbiji napravljena je dobra mreža i to je doprinelo da se smanji stopa smrtnosti od infarkta srca, ali to je dovelo i do manjeg invaliditeta posle infarkta miokarda. Funkcija srčanog mišića je više očuvana ukoliko brzo reagujete i na vreme lečite infarkt miokarda", rekao je Beleslin.
 
Beleslin kaže da je u KCS-u godišnje intervenisalo u slučaju 1.300 do 1.400 infarkta miokarda, a da se sada radi nešto više od 1.000 intervencija.
 
Podseća da je važno da se pacijent javi lakaru za pomoć čim se pojave prvi simptomi bolesti kao što su bolovi u grudima. Što pre pacijent stigne do lekara to će više mišića biti sačuvano, a samim tim će i oporavak pacijenta i kvalitet njegovog života i njegovo lečenje biti lakše.
 
Bolesti srca i krvnih sudova su među vodećim u svetu po smrtnosti. Godišnje od njih umre oko 17,5 miliona ljudi, a procena SZO je da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona ljudi.
  • Srce

    23.05.2018 12:13
    Vrpca za sve
    Od gladi više umire. Da bi to prikrili, svečano otvoriše kontejner, kao jedini vid narodne kuhinje danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.