Lekari na VMA pacijentu od režnja natkolenice napravili novi jezik

Prvi put u Srbiji, na Vojnomedicinskoj akademiji, urađena je rekonstrukcija jezika i poda usne duplje kod pacijenta obolelog od planocelularnog karcinoma.
Lekari na VMA pacijentu od režnja natkolenice napravili novi jezik
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", zahvat je trajao 10 sati, a u ovoj ustanovi kažu da se pacijent S. K. (51) uspešno oporavlja. Kod njega je primenjen mikrohirurški zahvat tokom kojeg su jezik i pod usne duplje rekonstrisani režnjem uzetim sa prednje spoljašnje strane natkolenice.
 
"Ova zahtevna hirurška metoda urađena je multidisciplinarnim pristupom, po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva", objašnjavaju u ovoj ustanovi. 
 
ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije, čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata.
 
Usled velikog defekta nastalog posle uklanjanja tumorskih promena, bilo je potrebno odgovarajućim vaskularizovanim tkivima sa drugih delova tela kod pacijenta uspostaviti funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora.
 
Sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić i dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović.
  • nk

    19.06.2018 12:09
    Svaka cast!
    Bravo doktori kirurzi!

    Pacijentu brz oporavak!
  • Ns

    19.06.2018 10:28
    Bravo za sve nase strucnjake koji su ostali u Srbiji i pomazu narodu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).