Gazirana voda nije štetna za naš organizam

Često se misli da gazirana voda nije dobra za zube i kosti.
Oni koji baš ne vole da piju običnu vodu, često uzimaju gaziranu, oko koje kruže različite priče da je loša za zdravlje.
 
Nema apsolutno nikakvih dokaza da pijenje gazirane vode ima bilo kakav negativan učinak na nivo kalcijuma i da oštećuje zubnu gleđ ili kosti. Ova zabluda proizašla je iz studije 2006. godine koja je pokazala da su žene u menopauzi koje su svakodnevno pile slatke gazirane napitke imale nešto manju mineralnu gustoću kostiju.
 
Ali, činjenica je da žene koje su pile gaziranu vodu nisu imale nikakvu promenu gustine kosti.
 
Dosadašnja naučna istraživanja pokazala su da gazirana voda hidrira organizam isto kao i obična voda, s obzirom da je gazirana voda obična voda u  kojoj je samo rastvoren gas pod pritiskom. Činjenica je da se gutanjem mehurića vazduha trenutno možemo osećati naduto, ali dugoročno, gazirana voda sprečiće nas da jedemo previše. Ona nas čini sitima više nego obična voda, naročito ako se pije na prazan želudac. Što se osećamo više siti, manje posežemo za hranom. 
 
Gazirana voda je bakteriološki i hemijski bezbedna – omogućava hidrataciju tela, tako da se svi metabolički procesi mogu odvijati glatko i efikasno.
Pijenje dovoljno vode svakodnevno neophodno je radi optimalnog zdravlja.
 
Uživajte u mehurićima!
  • Jaja

    25.06.2018 16:58
    Gazirana voda pojacava lucenje Ghrelin hormona koji pojacava osecaj gladi a sekundarni efekat toga je gojaznost....
  • Sekretar Dejan

    25.06.2018 16:25
    Opet neka druga istrazivanja, kazu da baloncici ugljen-dioksida zapravo podsticu glad...

    http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/29tx4RFjTKZnBsPv9R4W3DV/can-fizzy-drinks-make-you-eat-more

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.