Znakovi da vam kontracepcijske pilule koje koristite ne odgovaraju

Koliko god se osećale sigurno od neželjene trudnoće, jednako toliko mogu da brinu nuspojave koje se javljaju dugotrajnom konzumacijom pilula.
Znakovi da vam kontracepcijske pilule koje koristite ne odgovaraju
Foto: Pixabay
Ginekolog Prudens Hol tvrdi da ako se osećate depresivno, umorno, promenjivog raspoloženja i jednostavno loše, treba odmah da prstanete s uzimanjem kontraceptivnih pilula jer vam telo poručuje da vam ne odgovaraju. 
 
Na doktorku Hol nadovezala se medicinska stručnjakinja Džesika Lue-Lai koja navodi sledeće simptome kao znak da vam ne prijaju pilule: 
 
1. Imate znatno obilnije menstruacije i intenzivnije menstrualne bolove
 
Iako vam se to može činiti normalnim, učestalo ponavljanje obilnijih krvarenja i jakih bolova nisu uobičajena i normalna pojava. Ako primetite ove simptome, konsultujte se s ginekologom o mogućnosti uzimanja kontraceptivnih pilula s manjim dozama hormona. 
 
2. Raspoloženje vam se učestalo menja
 
Ovo je još jedan od razloga da s ginekologom porazgovarate o manjim dozama hormona. 
 
3. Smanjen vam je seksualni nagon
 
Ovaj simptom se smatra normalnim ako ga osećate prvih nekoliko meseci uzimanja ove metode kontracepcije. Međutim, ako i nakon tog razdoblja ne osetite poboljšanje po pitanju seksualnog nagona, vrlo verovatno vam ne odgovaraju pilule koje uzimate. 
 
4. Promenio vam se apetit
 
Svejedno da li se radi o povećanju ili smanjenju apetita, ovo je jedna od čestih nuspojava koje nose kontracepcijske pilule. 
 
5. Imate vrtoglavicu, mučnine, pa čak i povraćate
 
Ovo su vrlo ozbiljni simptomi i ne biste smele da čekate s posetom lekaru. 
 
6. Grudi su vam posebno osetljive
 
Ovo nije ništa zabrinjavajuće ako se radi o apsolutno izdrživoj preosetljivosti. Međutim, ako taj bol počne da vas ometa, obavezno se obratite ginekologu. 
 
7. Stanje s aknama vam se pogoršalo
 
Kontracepcijske pilule bi trebalo da pomognu u smanjenju akni pa ako primetite da vam se stanje s aknama pogoršava, svakako se obratite lekaru. 
  • Šta

    17.07.2018 12:53
    da
    Šta da radim, ja kao muškarac imam sve te simptome, a ne konzumiram te pilule?
  • Gordana

    16.07.2018 09:59
    Kontraceptivna pilula je mnogo više od puke zaštite od trudnoće. Dovodi neredovan ciklus u red, smanjuje krvarenje za vreme ciklusa (razumeju oni koji imaju obilne menstruacije), izostaje PMS sa svim svojim negativnim posledicama... itd.

    Međutim, po meni najvažnija uloga kontracepcine jeste to što mladim devojkama koje ne žele trudnoću čuva jajne ćelije do trenutka kada to budu poželele.
  • mmm

    15.07.2018 20:14
    Volim kad ljudi repliciraju sami sebi, mogli bi ste da recimo uopste nemate odnose sa muskarcima, ili mozda to i jeste cilj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.