Mitovi i zablude o gaziranoj vodi

Gaziranu vodu često prati nekoliko zabluda, odnosno neistina.
Mitovi i zablude o gaziranoj vodi
Foto: Pixabay
Jedna od njih je da mehurići "izvlače" kalcijum iz kostiju, a takođe se neretko čuje kako gazirana voda uništava zubnu gleđ. 
 
Međutim, ništa od toga nije ni blizu istine.
 
Istraživači u Centru za osteoporozu u Krajstonu (SAD) dokazali su da gazirana voda ne utiče na gustinu kostiju. Na Univerzitetu u Bostonu, utvrdili su da je fosforna kiselina, koja je prisutna u gaziranim slatkim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju te da za taj proces nje odgovorna karbonizacija vode.
 
Mehurići nisu krivi, a celu zabunu stvorili su zaslađeni gazirani sokovi. 
 
Gazirana voda je dobra zamena za sokove sa šećerom, posebno deci koja nažalost često piju gazirane sokove. Voda i deci može da pruži sličan zabavan osećaj, a štetnih efekata neće biti.
 
Takođe, novije studije su pokazale da ljudi koji piju gaziranu vodu unose mnogo više tečnosti od onih koji konzumiraju samo običnu vodu. Zato su manje podložni dehidrataciji.
 
Gazirana voda stvara osećaj sitosti, naročito ako se pije na prazan stomak, te tako poboljšava varenje, a može da bude i dobar saveznik u mršavljenju.
 
Dakle, svako ko voli gaziranu vodu može da odahne i slobodno uživa u omiljenom piću, gaziranoj mineralnoj vodi. Uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.