Sve namirnice životinjskog porekla osetljive na visoke temperature

Sve namirnice životinjskog porekla osetljive su na visoke temperature, zbog čega veterinarska inspekcija obavlja kontrole, a građanima se savetuje da obavezno pogledaju rok upotrebe, obrate pažnju na opštu higijenu u objektu, kao i da ne kupuju hranu životinjskog porekla na nelegalnim tezgama.
Sve namirnice životinjskog porekla osetljive na visoke temperature
Foto: Pixabay
Iz Uprave za veterinu savetuju građane da hranu životinjskog porekla kupuju u registrovanim objektima gde se ona čuva i prodaje na propisanim temperaturama (samoposlugama, megamarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima - mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda).
 
Mlečne proizvode i jaja mogu kupovati i u mlečnim halama pijace gde su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine). Podsećaju da je zakonom zabranjena prodaja hrane životinjskog porekla na nelegalnim tezgama na ulici ili na pijaci van rashladnih vitrina.
 
"Vrlo je važno naglasiti da građani ne kupuju hranu na tim mestima jer takva hrana nije bezbedna za ishranu ljudi, to je hrana bez porekla, proizvedena u neodobrenim objektima i bez kontrole", kažu u Upravi za veterinu.
 
Na visoke temperature osetljiva su jaja, mleko, mlečni proizvodi, sveže meso i sladoledi.
 
Iz Uprave za veterinu podsećaju da građani treba da zahtevaju od mesara da im samelje meso u njihovom prisustvu, jer se, kako kažu, usitnjeno sveže meso može stavljati u promet isključivo originalno upakovano i deklarisano. Takođe, treba da sačuvaju i fiskalne račune i da u slučaju uočenih nepravilnosti to prijave inspekciji.
 
Republička veterinarska inspekcija obilazi one objekte gde se prodaju namirnice životinjskog porekla, obavlja se stručna kontrola namirnica, deklaracija i rokova upotrebe, a ukoliko se proceni da nešto nije u skladu sa propisima, uzorci se šalju u laboratoriju, a namirnica se stavlja van prometa.
 
Prema podacima iz Uprave za veterinu, najčešće nepravilnosti su neregistrovana proizvodnja hrane, nedostatak proizvođačke deklaracije, istekao rok upotrebe, nepropisna temperatura čuvanja hrane, neadekvatno rukovanje hranom, lična higijena prodavaca i kvalitet proizvoda.
  • Lala

    14.08.2018 22:26
    Crnjak
    Kurjak je osetljiv na slobodnu stampu..jel mu sitice rok??
  • @ za saku rize

    14.08.2018 20:47
    Bravo
    Sjajan komentar!
    Kad vec pominjes rizu, neopisivo je poskupela u marketima. Pola kile kosta kao nekad kila.
    Strava, ali to je vec normalno u Srbiji.
  • za saku rize

    14.08.2018 19:00
    Nikako meso iz brazila!
    Kako da proverite da li je meso iz brazila?
    Lako, samo mu dodajte loptu i ako da gol srbiji, 100% je brazilsko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.