Naučnici uspeli da pretvore krvnu grupu A u nultu

Naučnici veruju da su pronašli način da krvnu grupu "A" promene u univerzalnu grupu tip "nulta" (0), koji je često potreban u hitnim transfuzijama.
Naučnici uspeli da pretvore krvnu grupu A u nultu
Foto: Pixabay
Oni su laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su efikasno transformisali grupu "A" u krvnu grupu "nulta".
 
Naučnici sa Univerziteta Britanska Kolumbija najavljuju da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro. Oni objašnjavaju da su pomoću enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene sa površine eritrocita, crvenih krvnih ćelija, prisutnih kod krvne grupe "A", ali ne i kod krvne grupe "nulta".
 
Njihovo uklanjanje je veoma važno, jer antigeni mogu da uzrokuju kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi "pomisliti" da davalac sa krvnom grupom "A" zapravo ima krvnu grupu "nulta" i neće je napasti.
 
U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kome je hitno potrebna krv, zbog čega transfuzione službe moraju imati dovoljnu količinu "nulte", napominju naučni portali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.