Info
26.10.2015.
19:09 > 20:08
Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.
  • Kuvar Sremac

    27.10.2015 09:59
    Narode ovo se predominatno odnosi na meso koje se proizvodi i koristi u EU, USA, Canadi ...
    Ovo istrazivanje se sprovodilo samo na industrijske preradjevine koje se hemijski prerade pre nego sto krenu u masovnu upotrebu. Virsle, pastete, salame pa cak i ta njihova slanina (Danish beacon) su pune razne hemije kako bi proizvod mogao duze da stoji u frizideru (ne zamrzivacu) bez kvarenja. U ostala mesa se upumpava emulzija vode i hemije iz istog razloga arome (dimljena aroma) i zbog tezine.
    https://www.youtube.com/watch?v=z6Me5NsHTXc
    https://www.youtube.com/watch?v=aZ5TKYSJqe0
    https://www.youtube.com/watch?v=2NzUm7UEEIY
    E sad, ako pogledamo da se u razvijenim drzavama strogo vodi racuna koliko se djubreta upumpava u meso i sta ide na trziste za ljudsku upotrebu onda se treba istinski zapitati sta se radi sa mesnim preradjevinama u srbiji gde bilo kakav nadzor ili inspekcija ne postoje.

    Jezivo!

    Ono sto mogu da preporucim ostalim gradjanima je da kupuju (ako i kako mogu) domace preradjevine od proverenog proizvodjaca (malo je takvih kod nas ali nadju se) jer je to najbolje resenje. Mene ne moze niko od tih vajnih strucnjaka da ubedi da su domace kobasice dimljene na tri dima opasne po zivot ili da su uzrok raka debelog creva kao sto me ne mogu ubediti da su domaca slanina i sunka koje su u salamuri odlezale 8+ nedelja i odimljena na najmanje 4 dima isto tako stetna. Uvek imajte na umu da ne treba u nicemu preterivati i da se konzumacija mesa svede na normalnu kolicinu. Gibajte vise, jedite umereno, zdravo i nemojte se opterecivati previse raznim clancima iz medija.
    Ja sad odoh da spremim sta mi treba za 29-ti.





  • Čitalac

    27.10.2015 01:49
    Pogrešan naslov
    Istraživanja i dokazi su VEĆ pokazali da ove vrste mesnih prerađevina nose rizik od kancera (svrstane u 1. grupu, zajedno sa duvanom - treba li više objašnjavati).
    Izjave iz našeg Ministarstva zdravlja su opšte mesto o tome da su potrebna dodatna istraživanja, da bismo znali više (?). Nažalost, ovako sročene izjave samo unose sumnju u jasan i utemeljen stav eksperata WHO.
    Kako će, uostalom, narod Srbije bez kobasica? To nam je glavna briga, a za zdravlje ko te pita.
  • hahaha

    26.10.2015 22:02
    Ceo svet prihvatio cinjenice, a ovi mudro$€ri pominju da treba “jos istrazivanja“ tj. jos prostora za Mafijevjca i ostale tajkune sa kojima su u dilu i koji od aflatoksina pa preko mesa truju decu i narod.
    Upisite na Google samo “WHO meat cancer“ pa proverite kako svestki medji izvestavaju o ovom.
  • 26.10.2015 21:43
    Secam se ne tako davno je bilo ali ovih godina do tri do deset decenija sve samo zaraze i neskolovanost.
  • 26.10.2015 21:11
    Zavisi koje meso ako je od buta onda nije.
  • 26.10.2015 20:42
    Treba nam minimum vremena.
  • kleo

    26.10.2015 20:23
    Da mi je da vidim
    ko će to da mesnoj industriji zabrani upotrebu štetnih aditiva, i ko će to da kontroliše?
  • pera

    26.10.2015 20:19
    ..
    Ma vazi. Samo sam cekao nase ministarstvo da bih imao kome da poverujem. Velika briga za mesnu industrijkahm, hocu reci narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna