Info
14.04.2011.
22:20
Ćirilica je sveto pismo jer su na njemu napisana najlepša i najznačajnija dela srpske kulture i istorije, i zato ga se ne treba odricati i zaboravljati, izjavio je večeras patrijarh srpski Irinej.
  • Лела

    28.04.2011 18:18
    матерње писмо
    Љубав према матерњем писму је исто што и љубав према својој мајци, роду свом, труду предака који је уписиван на вечним фрескама. А ја више волим своју мајку него туђу.
    Они који су живели на рубним територијама отаџбине, добро знају шта значи сачувати свој идентитет. Знају да су други народи увек знали да поштују и цене свој идентитет више него ми Срби. Код Срба још функционише социјалистички мото: братство-јединство, али на штету сопственог идентитета. Али једно не искључује друго! Заиста смо слаби када треба да сачувамо своје, што говори да нам првенствено недостаје љубав и поштовање према сопственим родитељима и да слабо познајемо и поштујемо ову па и остале Божје заповести. Да је другачије било би нам другачије, и не би било потребе да се спашава ћирилица, огледало срске душе ...
  • NS

    15.04.2011 10:34
    Milka-Preterivanje
    Zaista je neverovatno koje vi argumente navodite za napad na ćirilicu, takve oznake u tekstvovima sa računara samo je odraz nemarnih i nepismenih ljudi. Nijedan narod ne bi ovako pljuvao na svoje pismo kao što to rade Srbi. E to je sramota za vas.
  • janko

    15.04.2011 10:13
    srBende
    da li ste kadgod gledali neki prenos koji je isao iz najvece pravoslavne i slovenske yemlje rusije, ili iz kine ili iz neke arapske zemlje.... ako jeste, na kom pismu su bili natpisi? po vasem, s.rBende, bilo je velike veleizdaje, jer je sve bilo na latinici. s.rBende pokrijte se usima i ne talasajte sa vasim nebeskim narodom i pismom.
  • janko

    15.04.2011 09:59
    latinica - ћирилица
    шта sve болесни umоvi не smislе.
  • 15.04.2011 09:51
    Ponosan sam na svoje učitelje koji su me naučili da se svojim srpskim jezikom izrazim na obadva pisma. Jednako ih doživljavam kao tekovinu pismenosti moga naroda.
  • Word Warrior

    15.04.2011 09:13
    @ Lalla
    Још један дијамант (маргарин).
    У све се меша. Као у оном вицу: ...воле ал` не зна.
  • Word warrior

    15.04.2011 09:07
    @Milka
    У незнању је моћ (цитирано из...)

    Познавање правописа и његова примена могу бити од помоћи вашој нервози.

    p.s. ...gde su i u usmenoj prezentaciji koristili termine "Poglavlje ИИ, ИИИ, ИВ i slično... Да ли можете да нам објасните усмено коришћење ИИ, ИИИ, ИВ?

    Ако не знате, видети по 1.
  • Lalla

    15.04.2011 08:43
    kako zavrsi skolu
    Kako doticni zavrsi skolu?????????????
    Zna se sta je sveto pismo!!!!!!!
    A ima mnogo varijanti kojim je pismom i jezikom napisana!!!!!!!!!!!!!!!!
    A tablice koje se dogodine ponovo menjaju govori samo za sebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Word Warrior

    15.04.2011 08:12
    Dijamant generacijo
    У све се мешате! Само вам је тешко да аргументовано износите свој став. Зашто? Зато што захтева време, доста знања и толеранције за другачије ставове и идеје.

    Poznavanje računara, njegovo posedovanje i korišćenje nije dovoljno.
  • Milka

    15.04.2011 08:06
    Preterivanje
    Iskreno rečeno, strašno me nervira preterano insistiranje na ćirilici. Postoje stvari na koje se ćirilica ipak nikako ne može primeniti, a činjenica jeste (nažalost) da i to prolazi, i to ne retko, u zvaničnim državnim dokumentima kao što su zakoni, pravilnici, uredbe, odluke i sl. Pre svega tu mislim na ispisivanje jedinica mere i rimskih brojeva. Čak sam lično prisustvovala prezentaciji jednog od usko stručnih pravilnika od strane ljudi iz nadležnog ministarstva, gde su i u usmenoj prezentaciji koristili termine "Poglavlje ИИ, ИИИ, ИВ i slično. STRAŠNO! A to se upravo dobije automatskim pretvaranjem latinice u ćirilicu.
    Isto to mislim i o upotrebi tzv. naših slova (š,ć,č,đ) u tekstovima pisanim engleskim (ili nekim drugim stranim) jezikom. Primer: street Školska, itd.
  • Word Warrior

    15.04.2011 08:00
    @Lehel
    Vaša poslednja rečenica sadrži elemente vredjanja na verskoj osnovi. Vrlo je teško biti fin i korektan, a pri tom imati svoj stav!
  • Word Warrior

    15.04.2011 07:58
    @ anonimus
    Врло је тешко бити фин.
  • СПрЦ

    15.04.2011 07:55
    Ћирилица је свето писмо, шопинг мол у Нишу који је освештао овај лик је свети штопиг мол, Пахомије и Иларион су свети педофили, Ауди је света марка аутомобила, Филаретов митраљез је свети митраљез, Шкорпиони су света злочиначка паравојна формација итд.
  • NS

    15.04.2011 07:53
    Jad i beda
    Jadni ste svi vi, niko ne bi dao svoje pismo kao što se vi odmah odričete svog. Ni Arapi, ni Jevreji, ni Kinezi, ni Japanci, ni Rusi ne daju svoje pismo a vi svi ste se odmah odrekli svog. Sramota je i za Srbiju i Srbe, ali davno je ovaj narod prodao sviju dušu.
  • Andro

    15.04.2011 07:30
    OK
    Pa dobro, ćirilica je zvanično pismo u Republici Srbiji i ne treba je zaboraviti. Međutim, ne razumem, u 21. veku, davanje bilo kom PISMU osobine ličnosti ili nekakva mistična svojstva. Isto bi mogli da kažu i Jevreji za svoje pismo, i Arapi za svoje. Pa kud bi nas to dovelo. Stvarno nema potrebe.
  • @gabi @anonimus

    15.04.2011 07:02
    Nesto nije istinito sto je napisano? Od sekularnih drzava je i nastajalo najvece zlo ovog sveta. Sekularci budite ponosni sa vasim ideologom hitlerom. Pitanje za administratore, kako je moguce da anonimus sme da psuje i vredja? Jel to po evro standardima? Da sve sto je ima veze sa Pravoslavljem sme da se vredja?
  • Lehel

    15.04.2011 06:27
    A zašto je to tako da se ovde u Vojvodini svugde gura ta famozna ćirilica, na table ulica, gradova, prodavnica, dakle skoro svega.... a u ostalom delu srbije - južno od Bg-a - su imena sela i gradova skoro svugde ispisani samo LATINICOM??? To mi baš i nije logično, po ovome što je ovaj poglavica rekao...
  • Markov

    15.04.2011 05:02
    Opismenjavanje
    Latinica je laksa za koriscenje, zato je cirilica potisnuta. Ideologija na stranu. Doduse, postoje alati koji omogucavaju da pisemo ovako a da ispadne pismeno na kraju. Guglov preslovljivac: http://google.com/transliterate/serbian. Demo je prikazan na snimku: http://youtu.be/4XISBnjTW7U.
  • 15.04.2011 00:01
    Popovi odjebite iz javnog života. Oov je sekularna država.
  • Gabi

    14.04.2011 22:42
    Haahhahahaha
    Xaxxaxaxaxxa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna