Info
16.06.2014.
08:21 > 08:46
Kompanija Mekdonalds u Srbiji već tri meseca prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom sojom, a da o tome nije obavestila javnost.
  • анти-ГМО

    17.06.2014 14:01
    за анонимног у 09:21
    Да ли ти умеш да укључиш свој мозак, за било коју тему?

    Читај ово п о л а к о, молим те:

    ГМО је кад се животињски гени и хормони "уграђују" у биљке! Исто тако и пестициди!

    Укрштање биљака, због већег приноса, се зове ХИБРИД!

    Животињски хормони и пестициди имају тенденцију изазивања НЕПОВРАТНИХ поремећаја у људском организму. Што је већа акумулација ГМО, то су већи и поремећаји, и већа количина пестицида скупљена у органима!

    Укрштање сорти или прављење хибрида је "индуковани" ПРИРОДНИ процес, који у идеалним условима могу направити и пчеле! У већини случајева се тако и ради! Ко опрашује биљке?

    ГМО технологија је додавање НЕПРИРОДНИХ састојака у биљке или животиње! Оних којима једноставно није место ту!
    Хоћеш ли кљукати нормално дете вишком хормона раста? Те последице су већ познате! Видиш, у одређеним биљкама, које су исто за људску исхрану, су присутни хормони раста за говеда, да се скрати период раста и развијања и уштеде новци. ХОЋЕШ ЛИ СВЕСНО ТИМЕ ХРАНИТИ СВОЈЕ ДЕТЕ?

    Како ти може бити нормално додавање животињског хормона раста у биљке?
    Како ти може бити нормално додавање пестицида у биљке које једемо, а доказано је да се ти пестициди таложе у организму?
    Зашто напредан свет инсистира на органски гајеној храни, и још је плаћа много скупље?
    Ти си паметнији од њих? Као и Пера? Осим ако ниси инкогнито Пера!
    Зашто переш воће и поврће пре него што их једеш? Са ГМО ти је узалуд прање, кад је пестицид унутра!

    Прављење хибрида је имитирање природног процеса у идеалним условима. ГМО комбинације су силовање природе у циљу производње неког производа кога НИЈЕДАН организам на планети не може безбедно да конзумира и свари!

    Иде ли до малог мозга?
  • 17.06.2014 07:21
    jova limanac
    Kalemljenje i ukrštanje sorti jeste GMO, jer čovek svojim uticajem modifikuje gene biljaka, i to se nikako ne može nazvati "prirodnim". Ne postoji neka velika razlika u tome što ćeš ti uzeti dve vrste i izmešati im gene "prirodnim" putem pa čekati da vidiš šta će od toga da ispadne, pa ćeš odbaciti one neuspešne a zadržati one koji su dobri i nastaviti proces, ili uzeti mikroskop, otfikariti deo DNK koji ti je stvarno potreban za to što si naumio, i nalepiti ga tamo gde si hteo da prebaciš to svojstvo. Razlika je samo što se u jednom slučaju koristi starinski metod, a u drugom savremene metode. Stvarni problem sa GMO je u patentima - velike korporacije žele da patentiraju nove vrste koje su dobijene na ovaj način, pa da svako kad poželi da posadi nešto mora da plati procenat, i sad je tu velika bitka ko će bolje da se ugradi. Isto kao što su Britanci za vreme WWII širili priču da njihovi piloti jedu šargarepu pa zato bolje vide noću kako Nemci ne bi provalili da oni zapravo koriste radar, tako se i GMO šire svakojake babaroga priče kako ni se ljudi odvratili da plaćaju porez na budale nekoj velikoj korporaciji, jer im drugačije ne možeš utuviti u glavudžu...
  • @@@Anonimus

    17.06.2014 06:34
    Hvala Bogu da si otišao, gde bi nam kraj bio kad bi sve nepismene haarp i gmo budaletine, napustile ove krajeve, kontam živiš u Kirgiziji jel ? Jbg nema struje al nema ni gmo ;)
  • Ime mi je ...

    16.06.2014 15:41
    Za NN i sve ostale koji ne znaju šta je GMO
    Prilagođeno je svim uzrastima i naravno sa prevodom

    http://www.youtube.com/watch?v=GWShUs879Fw&list=PLBN_JiIGFsH1PWVR6s1fLQxsG0TsctB2w
  • pera

    16.06.2014 15:35
    ..
    Evo ga opet ovaj sa svojim linkovima do treceg oka i istrazivanjima drustva za borbu protiv haarpa, gmo i vanzemaljaca. Mani se tih linkova. Zna se sta je naucni dokaz, i naucni metod. Potrebno je minimum dva nezavisna potvrdna rezultata dve priznate naucne institucije. Frljas se kraljevskim institutima kao i Mica Jovanovic. Samo nigde onog jednog papira ili da kazemo linka, koji je jedino relevantan.
  • Ime mi je ...

    16.06.2014 15:29
    Po 1000-diti put
    Kompanija MK Seeds (Miodrag Kostić) je generalni distributer i uvoznik Dekalb hibrida kukuruza, čiji je proizvođač semenska kuća Monsanto.
    A da vas podsetim u većini evropskih zemalja zabranjena je prodaja semena kompanije Monsanto jer prodaju isključivo GMO semena.

    http://www.naslovi.net/2013-06-03/radio-021/monsanto-odustao-od-izvoza-gmo-hrane-u-evropu/5891074

    Na žalost nekome u vladi nije stalo da se iskorene genetski modifikovana semena.
    Pored soje tu su semena šećerne repe,kukuruza, pšenice ...
    Mc Donalds je još i zdrava hrana kavu nam domaći hoštapleri serviraju.
  • rikica

    16.06.2014 14:24
    Sama svoj majistor
    Zbog ovakvih naslova sam prestala da jedem po restoranima,i koje kakvim kioscima brze hrane,Sada imam svoj kvadrat zemlje,i sve sama posejem i uberem,znam sta je,a o ukusu da ne pricamo
  • анти-ГМО

    16.06.2014 14:13
    за Јову лиманца
    Да ли ти уопште схваташ разлику између ГМО и укршања одређених сорти ради добијања већих приноса?

    ГМО додаје животињске гене у биљке да се створи већа отпорност. Додају се пестициди и животињски хормони раста. Шта било који од ових састојака има да тражи у биљкама? Како се то уопште манифестује на човека? Дугорочном употребом! Хормони раста изазивају неконтролисане поремећаје у организму, а пестициди се великим делом таложе у органима.

    Како то може да буде исто са хибридима и укрштеним сортама биљака?
  • анти-ГМО

    16.06.2014 14:06
    за Перу
    Перо, ти или си тотално глуп, или тебе плаћа ГМО лоби? Трећег нема.
    Више пута сам ти наводио линкове, али хајде да поновимо.

    Како не постоје докази?
    За почетак имаш истраживање Краљевског института у Лондону, после кога се Монсанто био повукао из агресивне кампање. Ако они нису ауторитет, заиста не знам ко је! Имаш Француских и Руских истраживања колико хоћеш, али теби узалуд писати. Потражи нешто сам!

    Кад неко хоће да буде слеп онда ништа не може да види.
    Кад неко хоће да буде глув онда ништа не може да чује.
    Кад неко хоће да буде необразован узалуд му је причати кад ништа неће да схвати.

    линк на српском http://tinyurl.com/stetniGMO7
    линк на енглеском http://tinyurl.com/stetniGMO8
    линк на српском http://tinyurl.com/GMOmitovi1
    студија на енглеском http://tinyurl.com/GMOmitovi2
    о људима који су радили студију на енглеском http://tinyurl.com/GMOmitovi3
    мало опширније о самој теми на другим форумима:
    http://tinyurl.com/stetniGMO1
    http://tinyurl.com/stetniGMO2
    http://tinyurl.com/stetniGMO3
    http://tinyurl.com/stetniGMO4
    http://tinyurl.com/stetniGMO5
    http://tinyurl.com/stetniGMO6

    Што се мене тиче слободно се храни са ГМО, храни своју децу и унуке, ако их будеш имао, али НЕМОЈ терати никог другог да се то уводи овде. Јесмо сиромашни и зависни, али нисмо глупи, макар не сви.

    Можда коначно нешто и схватиш, мада сумњам.
  • Boki

    16.06.2014 13:25
    Ocekujem
    od nadleznih da zatvore sve restorane u Srbiji dok se ne utvrdi o cemu se radi.
  • 16.06.2014 12:49
    Hvala Bogu pa ne jedem kod McDonaldsa, prvo što su preskupi, za iste pare pojedem duplo veću našu pljeskvaciu. Nije ni ta naša pljeska najzdravija, ali bar se najedem.
    A drugo što to meso u ''Meku'' je najmanje meso, a svega drugog ima, od otpada, loja, iznutrice, pa do kojekakve hemije.

    @Jova Limanac, grešiš druže sa GMO. Jedno je GMO koji je nastao u laboratirama sa raznim eksperimentima i koji se ubacuju takvi pesticidi da su već u samoj biljki pesticidi, tj. nešto što što odbija i truje insekte. Drugo ubaciju kojekakve gene da bi voće/povrće bilo što veće, što odražava i na čoveka. Zato smo sve deblji i deblji.
    Takođe često takvo voća i povrće nema nikakav ukus, jeo papriku ili krastavac isti ''plastičan'' ukus...
    A to ukršanje ili ti kalemljene voćke ne voćku ili ukrštanje voća je tako reći prirodno. Nema otrova i štetnih stvari, a može da se poveća prinos i kvalitet.
  • jova limanac

    16.06.2014 12:04
    Svi pljuju GMO, a onda odu da jedu narandžastu šargarepu, grejpfrut, ili nešto bazirano na žitaricama, a sve to je nastalo ljudskom rukom, kroz hiljade godina ukrštanja i selekcije, drugim rečima, genetskom modifikacijom. Šargarepa je do 18. veka bila isključivo ljubičasta, a bilo je par "mutanata" narandžaste boje koji su se toliko dopali Holanđanima da su krenuli isključivo njih da uzgajaju, pa se ta moda proširila svugde, i sad verovatno nema nikog ko je video ljubičastu šargarepu, i svi jedu narandžaste mutante hvaleći ih kako su odlični za zdravlje. Grejpfrut je nastao ukrštanjem pomela i narandže, a sva moderna žita ukrštanjem nekoliko vrsta divljih trava. I sad svi pljuju GMO, ne shvatajući šta je tu u stvari ključni problem - nije u pitanju menjanje gena, nego nešto drugo u pozadini...
  • Anonimus

    16.06.2014 11:58
    @@Anonimus
    Možda sam čobanin ali više ne živim u državi koji je u srednjem veku. A takvi kao ti su največi primitivci u toj državi...
  • 16.06.2014 11:45
    GMO - najmanja briga kada je njihova hrana u pitan
    Već dugo, dugo, duuuuuggggooooo im je hrana nejestiva (čitaj: odvratna). Valjda su hteli da poprave ukus????? Zašto uopšte imaju dozvolu da rade ovde kada "uvoze iz Mađarske"? Neka idu u Mađarsku. Ako ovde ne mogu da se dogovore oko tova za potrebe restorana, e onda...
  • -

    16.06.2014 11:21
    -
    uf, protiv sam gmo-a ali mi samo kazite sta je opasnije: matijeviceve salame ili ova mekova piletina.

    smeo bih se opkladiti da i ono smrdljivo, uzeglo i ko zna koliko puta koristeno ulje u srpskim mekovima skodi isto toliko kao i gmo
  • @Anonimus

    16.06.2014 11:04
    Kaže se aflatoKsin čobanine !
  • Matijevic

    16.06.2014 10:43
    Nisu kod mene kupovali piletinu trulog mi cureceg bataka!
  • Nikola

    16.06.2014 10:41
    Džaba vi tu sada pljujete roditelje što vode decu u Mek, jer svi mi jedemo takvo meso koje upravo uvozimo iz Južne Amerike i EU
  • komsha

    16.06.2014 10:37
    samo mc'donalds?
    pogledajte pljeske na najlonu... mleveni karton i pacovi...
    u pekarama...
    uginule svinje u znamo kojoj mesari...
    mesne preradjevine bez mesa - dlake, oci, nokti, loj... pa steta da se baci
    pilece belo meso i bataci su bele boje u velemarketima i mesarama... ? kako
    dupla pljeskavica 160 dinara - neki popust.. od cega je to meso kada su dve pljeske 160 dinara?????
    mc'donalds je najmanji problem
    moja macka nece da jede virslu iz peciva u pekarama, a jede sve kao prase...
  • Uncas

    16.06.2014 10:23
    Radio u Mc Donaldsu davnih dana,i od tada ne jedem nikako,a još manje to želim da dajem svojoj deci(nisu okusila ni paštete ni viršle...)....A što se tiče hrane tamo zdrava je koliko i Coca Cola...Jedan hamburger(meso) je smrznuto u komori na -24 C,i kad ga vi poručite stave ga na ploču ,pritisne se sa gornjom presom i na +230 C-za 12-ak sekundi vam bude "pečen",ili bolje reći nešto drugo...Izbrojite 12 sec i zamislite procese u toj"pljeskavici" od -23 C do 230C !???
    Da li volite svoju decu??!
  • 16.06.2014 10:23
    svi smo "neobavešteni"
    Nisam poljoprivredni stručnjak, ali pouzdano znam da svo rasadno semenje koje naši poljoprivredni proizvođači koriste kao i sredstva zaštite za isto, a uvezeni su od inostranih kompanija su GMO, kao i od naših koje su prodate njima. Njihove rasadne semenke se prodaju na komad.
  • cuvar

    16.06.2014 10:18
    ...pa sta...onda?
  • NN

    16.06.2014 10:08
    Bilo bi lepo da neki komentator objasni sta je to GMO. Ali strucno objasnjenje - ne kafansko. Mnogi ne znaju, ja prvi.
  • pera

    16.06.2014 10:02
    ..
    Ko da vas placa anti GMO lobi.
    1. Kao sto su i oni rekli, a i sto svako ko je obrazovan zna, ne postoje naucni dokazi da su GMO stetni
    2. Ni taj zakon donet iz neznanja i straha, kao i onaj iz srednjeg veka protiv vestica cak nije prekrsen zato sto osnovni sastojci nisu modifikovani
    Sirite strah bezveze.
  • 16.06.2014 09:52
    Da i i u mom gradu ima gomile trafika brze hrane koje truju gradjane samo tako!Niko ni u jednoj toj nazovi tafici nema rukavice higijenske dok onu pljeskavicu uzima rukom! Nijedna od tih trafika nema WC !Obicnom metlom frljaju prasinu po podu dok je pljeskavica sumnjivog kvaliteta na resetki za przenje koja nikad nije ociscena!A tek kvalitet mesa...to je prava misterija.Ponekad se pitam da li jedem opanak,cistu soju ili sta....Uvek vidimo tudje a nikako da ocistimo djubre is pod svog praga!
  • 16.06.2014 09:50
    Mora da kupuju kod Matijevica.
  • Anonimus

    16.06.2014 09:45
    Ako ti misliš da je u Srbiji hrana veoma kvalitetna samo ga jedi sa uživanjem i pij puno mleka sa alfatosinom...
  • BUD

    16.06.2014 09:43
    sta kad bi vam rekao
    da nije samo pilece meso problem u mekdonaldsu
  • cobanin

    16.06.2014 09:35
    Cekajte, polako... novinari, jedan savet, proverite koji procenat gmo soje sadrzi npr. sojina sacma koja se legalno prodaje u Srbiji i koja se koristi kao komponenta za pravljenje stocne hrane i sa kojom se hrani nasa stoka.
  • member

    16.06.2014 09:35
    a leskovacka pljeskavica je kao mnogo zdravija...

    svaki fast food je najlaksi nacin da unosite drek u sebe.
  • None

    16.06.2014 09:33
    Ne branim McDonald's uvek sam izbegavao da jedem tamo ali ako piletinu uvoze iz Mađarske kako je hranjena GM sojom kada je tamo to strogo zabranjena zakonom.Kontrole su veoma rigorozne kao i kazne.Ovaj novinarski članak je malo nedorečen i faličan koja se bazira samo na anonimnom iskazu iz McDonald's-a.
  • Simonida

    16.06.2014 09:30
    Pošteno
    Mc je priznao šta radi, nema muljanja. Sve po standardu.

    Mislite da naši seljaci ne seju ilegalno GMO soju i njome hrane stoku? Grdno se varate. Naravno, to niko neće priznati doh ih neka inspekcija ne uhvati na delu.
  • 16.06.2014 09:26
    Neki naši tajkuni bi rekli da GMO ne samo da nije toksična, nego je čak i lekovita...
  • Nemodifikovani

    16.06.2014 09:05
    No GMO!
    Imam preko pedeset godina i u životu sam samo jednom bio u Mc Donald'su i to na Malti, u Valletti.Pojeo sam cheeseburger.Nije bio loš.
    Pored ovih naših Mc Donald's restorana samo prođem, bez i najmanje želje da bilo šta kupim.
  • Tja

    16.06.2014 09:01
    Ja za pocetak ne razumem one koje odlaze uopste da kupuju kod njih, pored toliko raznovrsnih restorana, 'polurestorana' i gomile 'trafika' brze hrane koje su i vise nego konkurente cenama i kvalitetom (diskutabilno kao i kod Meka, ali ajde). Sto je najgore, deca to jedu i najcesce se zbog njih i odlazi u Mek.
  • 16.06.2014 08:58
    ne moguce, ja mislio samo organic
  • Komsha

    16.06.2014 08:54
    Nesporazum
    Ja bih rekao da vi niste shvatili sustinu.
  • 16.06.2014 08:41
    "Većina živinskog mesa koje koristimo u restoranima uzgajana je u Evropi."

    Već ovo je razlog da ne kupujem kod njih.
  • Hihihihiiii

    16.06.2014 08:40
    Eto tako dragi roditelji,pa sad vi vodite vasu slatku decicu da se hrane fensi djubretom,hihihihiii!!!
  • 16.06.2014 08:39
    Nemoguće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna