Mekdonalds prodaje piletinu hranjenu GM sojom

Kompanija Mekdonalds u Srbiji već tri meseca prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom sojom, a da o tome nije obavestila javnost.
Kompanija Mekdonalds u Srbiji već tri meseca prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom sojom, a da o tome nije obavestila javnost, objavila je Pištaljka.

U Srbiji je zakonom zabranjen promet genetski modifikovanih živih organizama kao i proizvoda od genetski modifikovanih organizama. Međutim, i pored toga, Mekdonalds je potvrdio ova saznanja, kao i to da se od marta na tržištu Srbije u njihovim restoranima mogu naći proizvodi od živine koja je hranjena genetski modifikovanom sojom.

U odgovoru na pitanje da li je i otkad ova kompanija počela sa prodajom proizvoda od piletine koja je hranjena modifikovanom hranom, Mekdonalds je naveo "da od marta 2014. godine dobavljači živine neće biti u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti u tragovima GM soja".

"Većina živinskog mesa koje koristimo u restoranima uzgajana je u Evropi. Soja koja se koristi za ishranu živine poreklom je iz Brazila. U Brazilu se sve manje uzgaja soja koja nije genetički modifikovana", navodi se u odgovoru Mekdonaldsa i dodaje da su rezultati jednog istraživanja pokazali da je 90 odsto soje koja se koristi za ishranu životinja u Evropi genetski modifikovano.

Na pitanje iz koje zemlje i od koje firme kompanija Mekdonalds uvozi proizvode od piletine kao što su Chicken McNuggets, Chicken Patty, Chicken Premiere koji se plasiraju na tržištu Srbije, iz ove kompanije odgovorili su samo da "Mekdonalds piletinu uvozi iz Mađarske".

A na pitanje zašto nisu obavestili javnost o prodaji proizvoda od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom hranom iz ove kompanije odgovaraju da "Mekdonalds ne koristi GM sirovine i sastojke u svojim proizvodima", kao i da "nema naučnih dokaza koji ukazuju na moguć prenos GM materija sa hrane za životinjsku ishranu na meso".

Da je Mekdonalds na evropskom tržištu počeo da prodaje piletinu hranjenu genetički modifikovanom hranom nedavno su objavili i nemački mediji. Nedeljnik Špigl citirao je izjavu Stefani Teve-Rimkajt iz ekološke organizacije Grinpis da je Mekdonaldsu bitan samo novac. "Sa svakim Čiken burgerom promovišu se otrovi i genetički inženjering u poljoprivredi. A sve uprkos tome što većina potrošača ne želi genetski modifikovanu hranu", rekla je Teve-Rimkajt.

Mekdonalds je 2001. objavio da više neće koristiti genetski modifikovanu hranu za životinje na evropskom tržištu. Kao razlog za prekršeno obećanje Mekdonalds je sada naveo nestašicu genetski nemodifikovane hrane za životinje.

Zakon o genetički modifikovanim organizmima u članu 2. navodi da "nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Srbije". Pod proizvodom od GMO podrazumeva se, kako se navodi u ovom Zakonu, "svaki proizvod koji se sastoji, odnosno sadrži, odnosno dobijen je od jednog ili više genetički modifikovanih organizama bez obzira na stepen obrade".

Članice Evropske unije u četvrtak su postigle dogovor o novom zakonskom okviru kojim se državama članicama dozvoljava da same odluče da li će uvesti restrikcije ili potpuno zabraniti gajenje GMO na svojoj teritoriji.

  • анти-ГМО

    17.06.2014 14:01
    за анонимног у 09:21
    Да ли ти умеш да укључиш свој мозак, за било коју тему?

    Читај ово п о л а к о, молим те:

    ГМО је кад се животињски гени и хормони "уграђују" у биљке! Исто тако и пестициди!

    Укрштање биљака, због већег приноса, се зове ХИБРИД!

    Животињски хормони и пестициди имају тенденцију изазивања НЕПОВРАТНИХ поремећаја у људском организму. Што је већа акумулација ГМО, то су већи и поремећаји, и већа количина пестицида скупљена у органима!

    Укрштање сорти или прављење хибрида је "индуковани" ПРИРОДНИ процес, који у идеалним условима могу направити и пчеле! У већини случајева се тако и ради! Ко опрашује биљке?

    ГМО технологија је додавање НЕПРИРОДНИХ састојака у биљке или животиње! Оних којима једноставно није место ту!
    Хоћеш ли кљукати нормално дете вишком хормона раста? Те последице су већ познате! Видиш, у одређеним биљкама, које су исто за људску исхрану, су присутни хормони раста за говеда, да се скрати период раста и развијања и уштеде новци. ХОЋЕШ ЛИ СВЕСНО ТИМЕ ХРАНИТИ СВОЈЕ ДЕТЕ?

    Како ти може бити нормално додавање животињског хормона раста у биљке?
    Како ти може бити нормално додавање пестицида у биљке које једемо, а доказано је да се ти пестициди таложе у организму?
    Зашто напредан свет инсистира на органски гајеној храни, и још је плаћа много скупље?
    Ти си паметнији од њих? Као и Пера? Осим ако ниси инкогнито Пера!
    Зашто переш воће и поврће пре него што их једеш? Са ГМО ти је узалуд прање, кад је пестицид унутра!

    Прављење хибрида је имитирање природног процеса у идеалним условима. ГМО комбинације су силовање природе у циљу производње неког производа кога НИЈЕДАН организам на планети не може безбедно да конзумира и свари!

    Иде ли до малог мозга?
  • 17.06.2014 07:21
    jova limanac
    Kalemljenje i ukrštanje sorti jeste GMO, jer čovek svojim uticajem modifikuje gene biljaka, i to se nikako ne može nazvati "prirodnim". Ne postoji neka velika razlika u tome što ćeš ti uzeti dve vrste i izmešati im gene "prirodnim" putem pa čekati da vidiš šta će od toga da ispadne, pa ćeš odbaciti one neuspešne a zadržati one koji su dobri i nastaviti proces, ili uzeti mikroskop, otfikariti deo DNK koji ti je stvarno potreban za to što si naumio, i nalepiti ga tamo gde si hteo da prebaciš to svojstvo. Razlika je samo što se u jednom slučaju koristi starinski metod, a u drugom savremene metode. Stvarni problem sa GMO je u patentima - velike korporacije žele da patentiraju nove vrste koje su dobijene na ovaj način, pa da svako kad poželi da posadi nešto mora da plati procenat, i sad je tu velika bitka ko će bolje da se ugradi. Isto kao što su Britanci za vreme WWII širili priču da njihovi piloti jedu šargarepu pa zato bolje vide noću kako Nemci ne bi provalili da oni zapravo koriste radar, tako se i GMO šire svakojake babaroga priče kako ni se ljudi odvratili da plaćaju porez na budale nekoj velikoj korporaciji, jer im drugačije ne možeš utuviti u glavudžu...
  • @@@Anonimus

    17.06.2014 06:34
    Hvala Bogu da si otišao, gde bi nam kraj bio kad bi sve nepismene haarp i gmo budaletine, napustile ove krajeve, kontam živiš u Kirgiziji jel ? Jbg nema struje al nema ni gmo ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija