Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
12.06.2017.
19:37 > 20:25
Pokret Zavetnici upao je večeras na projekciju dokumentarnog filma "Kosovo, nazdravlje!" u punoj sali Medija centra Vojvodine i nakratko prekinuo prikazivanje priče o ljudima koji žive na Kosovu.
  • RIZBO

    15.06.2017 09:22
    ZAVETOVALI SE
    CIA špijuni u Kumanovu i Briselu! A ovi me najviše podsećaju na malog Aleka i njegove rane radove, valjda im je uzor!!!
  • Nervirach

    14.06.2017 20:05
    Ja sam bio 88-me na Kosovu. Jos tada je bilo srpsko, t.j. jugoslovensko samo na papiru. Kao druga drzava po kulturi i ponasanju. Pazite sada veliki srbi vaseg licemerstva, tada je velikim slovima pisalo Ferizaj pa tek ispod malim slovima Urosevac, sta bi tek bilo da je neko u Vojvodini prvo napisao na slovackom Backi Petrovac pa tek ispod na srpskom? Stalno ste nas ovde .ebali na sve nacine a tamo gde treba ste manji od makovog zrna. I jednu stvar nikako nemojte da zaboravite, velika Albanija je projekat jos dok su bili pod komunistiima, a znate vec koji vas bratski narod je onda autor. PatriJoti sve ste s.ebalii. P.s U vojsci odnos staresina prema albancima je bio katastroalan, svako normalan bi napravio averziju prema drzavi i ljudima koji ga kinje i smatraju nizom rasom, A to jos uvek radite, primer, Pink. Ne, kao niste fasisti. I jos nesto, moja porodica je oduzila dug na Kosovu jer imamo nestalog. PatriJote izvolite pa za sve ono sto zagovarate ovde imate poligon nize. A ne kao devedesetih, samo sto sam stigao iz rezerve matori hrkanovac u Futoskom autobusu drzi govor kako svi odavde treba da idemo da ratujemo. Mi dole a oni gore. Lepo. Udaljio sam se od teme pa da zakljucim za kraj, svi su pobegli od beogradskog ludila pa pustite i nas.
  • NS49

    14.06.2017 05:41
    Iznenađen sam da ste mi objavili komentar. Meni kao desničaru je problem da se usaglasim sa istomišljenicima iz centralne Srbije jer nikako ne razumeju nas Vojvođane i a mnogi bi da nas ukinu.
  • Сремац

    13.06.2017 21:15
    ОПЕТ ДИНКО...
    Да је филм " Војводино,наздравље" снимљен о ангажовању Београда на успоравању изградње Жежељевог моста,незнам каква би реакција била.Можда би ДГ могао аплицирати за средства како би снимио филм о Лединачком језеру или нестанку Новосадске млекаре,шта му то треба да гура прст у око неким људима?Видео сам на једном снимку и АП НЧ,ПП...шта ће они ту?
  • Pićuka

    13.06.2017 16:30
    Ovo je u interesu vlasti. Narode glasali ste za fašizam.
  • Dexter

    13.06.2017 15:58
    Hmmm
    Mogli bi ovi iz NDNV da organizuju prase na raznju u centru Teherana. Evo ja cu im finansirati projekat.
  • /

    13.06.2017 15:45
    /
    moj copy paste. zaboravio izvor i autora 02

    Prelazak sa srednoevropskog na balkanski nacin upravljanja, bio je kulturni sok, narocito za Vojvodinu, jer je bila predmet posebnog izrabljivanja. Evo sta je zabelezio knjizevnik Milos Crnjanski 1925 ("O Banatu i Banacanima"):
    "Taj svet o Srbiji ima jedan zastareo, lep, plav, pojam...Ono sto ce izmeniti sliku Banata, i rashladiti ga, bice sistem poreza. Poreze, ogromne poreze. Ne se ko, ni koliko placa. Ne pise nigde. Iste se iznenada i odoka. Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac. Nema cedulja, tacnih knjizica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: "Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera", pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza. Sad Laza Gagic odlazi cesce na opstinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako. I to odmah, nema tu sta...I bez pecata i potpisa...Posle dve nedelje, opet zovu. Zaboravili da zapisu porez na Begej. Posle 3 nedelje opet zovu. Zaboravili da racunaju porez na bolnicu. Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaze da je platio za Begej...Da, on neka dokaze da je platio, jer ne mogu da nadju gde je zapisan...I tako do novog kukuruza."
  • /

    13.06.2017 15:44
    /
    moj copy paste. zaboravio izvor i autora 01

    Već godinu dana posle ujedinjenja, u glasilu novosadskih radikala, stranke koja je najviše doprinela prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, listu "Zastava", broj 235 od 18. XI 1919. - izašao je članak pod nazivom, "Plači Vojvodino", u kojem se, između ostalog, navodi i ovo:
    "...Mi, Vojvođani, smo bili prvi koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na Velikoj Narodnoj Skupštini, 25. novembra prošle godine, rešili da kidamo veze s Ugarskom i tražimo da budemo sa Srbijom jedno telo, jedna duša. Odrekosmo se i svoje privremene Vlade, da i na taj nacin dokažemo svoju lojalnost prema novoj, zajedničkoj, nam domovini...Posle smo išli još dalje. Dali smo, i davali smo, i kapom i šakom, svima i svakome...Međutim, šta se dogodilo? U naše pitome krajeve, slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počeše isisavati srž i sokove zaprepasćene, i pod utiskom velikih događaja, opijene i bunovne Vojvodine..."
    Početkom 20-tih godina u Vojvodini su masovno otpuštani činovnici Nemci i Mađari, ali i nepouzdane Lale. Zamenjuju ih Srbijanci, kao poverljiv, "državotvorni", elemenat.
    "...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltovani etnickim sarenilom njenog drustva, uvereni da cine patriotsko delo, pljackajuci je i degradirajuci je...remeteci narodnosni mir nas" (Vasa Stajic, 1922).
  • punomocan

    13.06.2017 10:40
    sve neki botovi dodaju minuse na vaše komentare,iako imaju smisla,kao i onomad,zamisli,odgovor na moj komentar je prikazan ranije nego moj komentar.
  • Vojvosadjan

    13.06.2017 10:37
    @goran
    Alo Korbizje, o kakvim nabijacama sa slamom ti pricas i ko je zasluzan za civilizacijski pomak i procvat? Ovi sto su usrali grad i napravili ruglo od nekad klasicnog centralnoevropskog grada? Ajde cuti molim te i ne prosipaj ovde vikipedijinu istoriju, nisi nista bolji ni od ovih ostrascenih sto su za otcepljenja, vojske i ostala sranja.
  • hmmmmm...

    13.06.2017 10:18
    U moru ekstremistički kometara, mog prilicno umerenog i realnog nigde. Interesantno...
  • Vojvosadjan

    13.06.2017 10:03
    Sve bi to bilo lepo da par ovih bezmozgasa placenih parama od ruskog gasa znaju sta je Vojvodina, ko je Svetozar Miletic, da su videli Kosovo sem na vestima, da vise vole svoju zemlju od Rusije (jer su mi takvi podjednako izdajnici kao neki sto promovise npr americke vrednosti). Manite me Milice zavetnice i raznih animir dama sto brane Kosovo u stiklama od 14cm, ne brinu mene zavetnici s rubljama i Haradinaj, imamo mi veceg Haradinaja od tog pravog u svom dvoristu. Ajmo 021 prenesite vest i slike Danas-a sa ulica Fehervara za vreme ustolicenja balkanskog Erdogana. Pozdrav i podrska drugaru Relji.
  • suDBina

    13.06.2017 09:17
    Već sama činjenica da nikad nisu osuđeni oni koji su upali pre deset godina na tribinu na Filozofskom, predvođeni Davidovićem "Firerom" - saradnikom Službe, kao ni oni koji su na Keju napali antifašiste, govori sve o stanju u društvu tj. da klero-udbaška sprega razularene UDBE i crkve, vojske, SANU, Dačića, Vulina "Jul je kul", i ponajpre radikala i "lečenih" radikala - SNS, nikad nije prekinuta nego je samo ojačala u poslednjih 5-6 godina. Na svu sreću, bar na spoljnom planu ne mogu da naprave štetu, iako su to nedavno pokušali u Crnoj Gori i Makedoniji, ali NATO i EU će na sreću to dovesti u red. Ono jeste da je šteta što nam životi bedno prolaze ovde, ali šta da se radi - nepametnom narodu ništa bolje nije ni trebalo da se desi.
  • ex chapman

    13.06.2017 09:04
    @Vojvodina Republika
    kad sam pročitao zaista mi je srce malko zaigralo. al samo na kratko. svi mi znamo da od toga nema ništa, nažalost.
    a o kosovu neću ni da pričam - nikad tamo nisam bio, kao ni ovi "zavetnici", niti imam želju da idem. film nisam gledao, a nekako me i ne privlači da gledam.
  • goran

    13.06.2017 08:57
    vojvodina naa dika
    bice jednom republika...al u miloklizu.Niko nije zajahao Vojvodinu....nego je zeljom gradjana pripojena Srbiji...i nek mi neki fol vojvodjani ne kukaju..nek malo proucavaju istoriju...da je po njihovom i dan danas bi ovde bile nabijace slamom pokrivene...migracija je svugde normalna pojava.....pisem srpskim jezikom..a vojvodjani nabedjeni nek prevode na vojvodjanski
  • Nebojsa

    13.06.2017 08:43
    Da li je bas tako
    Da bi data orginazacija mogla da posluje citaj opravda svoju svrsishodnost treba zavetnike .Postoji dogovor vi nama mi vama .Jedni druge napadaju.Kosovo se brani u Kos.Mitrovici.A film o radnicima koji zive od minimalca se nesnima.Ili zasto je izvoz stao .Pazite i jedni i drugi su isti
  • Novosadski

    13.06.2017 08:10
    Svako ko ovde komentarise film, verovatno ga nije ni odgledao vec donosi sud na osnovu teksta novinara (ne kazem da film nije takav kako kazu, ali kazem da se trebamo vise informisati ako hocemo da sudimo). Ako su Zavetnici osudili film, onda su ga verovatno odgledali jer bi bilo glupo da ga osudjuju. Tako isto i drugi zele da ga odgledaju da bi imali svoj sud ili stav. U zemlji u kojoj samo odredjeni imaju pravo da nesto osete, vide, probaju, pogledaju... i na osnovu svog licnog suda ostalima to isto zabrane, se zove zemlja cenzure i vodi u fasizam.
    Svako ko zeli da iskreno brani svoju zemlju, zna da se ona ne izdaje na filmskim projekcijama vec u drzavnim institucijama. U poslednjih nekoliko godina, Srbija je Koosovu dala administrativnu granicu, dozvovlila pravosudne organe, ustupila neka javna preduzeca, ukinula srpsku telefoniju, odobrila ustav, jezik i himnu Kosova, proneverila ogromne sume novca namenjene jacanju polozaja srba na Kosovu, dozvolila prodaju srpeske zemlje za basnoslovne cifre... E tu se zemlja prodaje. Ako ovi momci to ne vide onda su ili glupi ili jasno instruisani sa odredjenim ciljem.
    Sto se tice nvo organizacija cinjenica je da neke mozda i rade nesto sto steti Srbiji, ali je cinjeinca i da samo nepromisljeni mogu da tvrde da nvo rusi zemlju. Znate li koliko je donacija iz sveta od stranaca primila vlada sa neopravdano visokim kamatama...mislite li da se sve to radi bez kompromisa i uslovljavanja vlade. Procitajte prethodni pasus pa ce vam biti jasno
  • Vojvodina Republika

    13.06.2017 07:23
    Odlicno!
    Tako je lepo cuti reci "nezavisna Vojvodina", pa makar i iz usta UDB-inog podrepasa i nabedjenog Srbina. A tek "Oslobodilacka vojska Vojvodine", pa toga se prosecni Lala nikad ne bi setio, on je navikao da stvari resava mirno i po propisanom postupku, da moli i kumi za onih famoznih 7% budzeta, da lepo pita kad ce mu vratiti ono sto je Sloba uzeo...
    Sjajno je to sto Srbija nece da prizna nezavisnost Kosova, sutra ce verovatno da se pozdravi i sa Vojvodinom i sa Sandzakom. Znate, i najboljeg gosta 100 godina dosta, a sledece godine ce biti 100 godina od kad je Srbija zajahala Vojvodinu i samo je mamuza, tj. pljacka.
    A film, kakav god da je, dobar je jer rusi pricu o stradalnicima Srbima na Kosovu, kojih ima samo 5% i otvara pitanje kako zivi onih 95% ljudi. Da su Zavetnici i njima slicni stvarno u pravu, predstavu o Kosovu koju nam namecu ne bi mogao uzdrmati neki film, festival niti ista slicno. Oni se zapravo boje da ce ljudi shvatiti sta je sve cinjeno na Kosovu u ime Srbije i da ce prestati da podrzavaju sumanutu zvanicnu politiku o Kosovu. Imaju i razloga da se boje...
  • NS49

    13.06.2017 06:52
    Društvo iz nezavisnih novinarskih udruženja dobija lepe donacije iz inostranstva ali koliko znam i iz domaćih izvora pa je ovo jako lep način da prikažu svoju delatnost.
    Što se mene tiče od njih ništa lepo nisam doživeo a čini mi se da vi sa 021 njih simpatišete.
  • realan

    13.06.2017 06:22
    Realno nema nikakve razlike izmedju "Zavetnika" i ovih ljudi koji su snimili ovaj film, konkretno mislim na producenta. Ekstremisti i jedni i drugi, samo nastupaju sa različih ekstremističkih pozicija što apsolutno nije svojstveno našem vojvodjanskom mentalitetu, tako da se još jednom potvrdjuje dobro znana istina, da svi problemi, sav ekstremizam u vojvodini, bilo ovaj ili onaj, dolazi od strane ljudi koji nisu autohtoni vojvodjani,Pritom, da ne bude zabune, nemam ništa protiv ljudi koji su sastrane dosli uovu našu ravnicu, već imam protiv njihovih loših navika i mentalitera kojeg nikako ne mogu da se reše.
  • pera

    13.06.2017 05:57
    Delo
    Nevladine organizacije na "delu".
  • Misha

    13.06.2017 03:47
    Ovi "zavetnici" bas kao na ovoj trecoj fotorgafiji sve krkan do krkana...
  • rebel_ns

    13.06.2017 00:53
    Sta to bese ljubav?
    Sve je ovo placeno, instruisano, nemojte dozvoliti da vas prevare raznorazni(da ne upotrebim neku jacu rec) prevaranti, zarad sitnih interesa, za par dolara, eura,...Gde se dede ljubav? Dokle ce da bude "zavadi pa vladaj"?
    Ljubav nam je potrebna, naucite da je prepoznate, ne predajte se crnom djavolu!
    U prirodi raste razno voce, a kuce su od cokolade, sto bi rekao Branko kockica... Drugarstvo je carstvo? Ovde? U zemlji Parova, Maldiva,...?
  • hamburg

    12.06.2017 23:57
    @roterdam
    Nimalo nisam pogresio sto sam pobegao iz one fasisticke rupe .

    Ni ja .
  • Les Misérables

    12.06.2017 23:55
    zaboravih i ovo. NEMA SLOBOE GOVORA DOK SME NEKAZNJENO DA SE UBIJA:
    Prvo kazne za zlocine nad Srbima pa od nekoliko decenija pre pa posle ćemo O PRIČI.
  • Dno

    12.06.2017 23:52
    dna
    Borci za srpstvo ponovo u akciji .
  • turista

    12.06.2017 23:49
    I onda se cudimo zasto smo najomiljeniji narod u Evropi .
  • Maternici

    12.06.2017 23:45
    Ja mislim da od ovih zavetnika niko Kosovo nije video, osim na slikama.
  • izdajnik

    12.06.2017 23:42
    Idite na Kosovo i tamo prosipajte junastvo.
  • Luka

    12.06.2017 23:33
    NOB
    Ne razumem...? Šta ima loše u Oslobodilačkoj vojsci Vojvodine? Pa u 2. svetskom ratu smo imali divizije dok su ovi četnici zavetnici iz Srbije bežali sa domobranima i ustašama u Austriju.
  • portir

    12.06.2017 23:07
    Hocu bolji zivot a ne Zavetnike .
  • duško

    12.06.2017 23:01
    većina normalnih ljudi u srbiji ne pripadaju grupi svih ovih ekstremista, i onih koji su snimali/gledali film, kao i onih koji su upali u salu. oni su ogromna manjina, ali zbog novca, arogancije i značaja koji im se daje izvana, kao i agresivnosti i nasilnosti kojom, kao, brane srbiju ispadoše da su većina. ekstremizmom hrane jedni druge i što se mene tiču mogu zajedno da se lemaju dokle hoće, ali oni svi zajedno predstavljaju 0, 0014% srbije
  • DiLivio

    12.06.2017 23:01
    Nadje se nekoliko frustriranih danguba i krenu da terorisu sve koji ne misle kao oni....niko ne ulazi na njihove tribine i prekida program.... pravi nasilnici.
  • Anonimus

    12.06.2017 23:01
    2000 evra ar
    I dan danas Srbi junaci prodaju svoje kosovo Albancima za 2000 evra po aru.
  • White Power

    12.06.2017 23:01
    Sloboda govora kao takva podrazumeva i ovakav vid pseudo-umetnickog izrazavanja.
    To sto ovi udbaski sateliti, taj informbirovski "putlerjugend" ovaplocen u liku&delu nekakvih istripovanih cuvara srpstva, toboz brani naciju od glorifikovanja separatizma-samo je jos jedan pokazatelj koliko je ova kloaka od drzave u banani.
    Ispod slema-mozga nema.
    A plebs ovdasnji dalje od slema jos uvek ne dobacuje.
  • roterdam

    12.06.2017 22:53
    Nimalo nisam pogresio sto sam pobegao iz one fasisticke rupe .
  • Sorosev placenik

    12.06.2017 22:50
    Ne bih voleo da imam ista u zivotu sa Zavetnicima .
  • Мунгос

    12.06.2017 22:44
    Београд је стециште проблематичних људи који прљају град разним аутошовинистичким перформансима и „уметничким делима“. То ми је јасно. Али ме погађа да и Нови Сад копира ту бедну мантру, као када млађи брат имитира лошег старијег брата. Уместо да Нови Сад буде бољи и поноснији, неко га гура у све веће блато, а ми гледамо, гледамо.
  • General Grant

    12.06.2017 22:27
    Hahahaha ... Zavetnici. Majko mila koji fašizam. A tek floskule iz 90-ih, zaglupljenost, neobrazovanost i mržnja. Ono što najviše vređa zdrav razum je što se ovakve opskurne organizacije finansiraju parama poreskih obaveznika od strane države i SPC-a.
    Idite na to vaše jebano Kosovo pa se borite za ono u šta verujete ako imate muda.
    Nikad ovde neće biti dobro dok nam ovakvi zaluđenici i Srbi po profesiji zagorčavaju živote. Dosta više i vi i Kosovo i ognjišta i sve što je uništilo svaku nadu za bolju budućnost.
    Kada ćete jednom ukapirati da ste izmanipulisano krdo nad kojem se većina sadašnjih političara obogatilo.
    Vama niko ne upada na vaše fašističke tribine kada imate sesiju ispiranja zdravog razuma i širenja mržnje. Imajte barem malo obraza, časti i poštovanja prema onim ljudima koji se sa vama ne slažu. Šta je sledeće? Khaki uniforma i traka na rukavu?

    Užas i beda!
  • bakica

    12.06.2017 22:06
    siledjije kratke pameti
    Grupa huligana koja se ovde junaci umesto da odu na Kosovo
  • Luka

    12.06.2017 21:38
    Zašto ovakvu grozotu i sramotu moraju da prekidaju tamo neki zavetnici i kojekakvi likovi. Zar nema dovoljno nas normalnih ljudi da stanemo na stranu svog naroda i sprečimo ovakve igrokaze.
  • Posmatrač

    12.06.2017 21:37
    Najbolja stvar koja se desila maloj i nejakoj Srbiji je odlazak CG i KiM iz njenog sastava, jer bi se, da se nije to desilo, za nekoliko decenija promenio naš etnički sastav. Da u CG i KiM žive neki civilizovani evropski narodi, to ne bi bio problem, ali... ne žive...
    Zbog toga nije umesno, pre pravljenja finalnog deobnog bilansa sa KiM baviti se marketingom koji odgovara toj drugoj strani, pa se postavlja pitanje: ko je uopšte dozvolio projekciju ovakvog filma, tj. šta mi time dobijamo?
  • nisam gledala film

    12.06.2017 21:13
    ali kad vidim
    Ko ga je producirao sve mi je jasno, sigurno nije u korist postenja i istinitosti
  • Dragan

    12.06.2017 20:33
    pazdanebi@sbb.rs
    Srbija je očito okupirana zemlja.
  • ns

    12.06.2017 20:27
    haradinaji slavi pobedu i obecava da ce se obracunati sa srbima na severu a ovi nam pustaju filmove o zrtvama medju teroristima. Kao slucajno???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna