Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
26.04.2019.
17:18 > 07:48
Svaki stan u Novom Sadu uskoro će imati utvrđeni minimalni iznos koji će stanari svakog meseca morati da izdvajaju za tekuće i investiciono održavanje zgrada.
  • Vladimir

    24.05.2019 14:07
    Upravnik
    Upravo sam procitao na oglasnoj tabli da od sada treba da placam za stan od 54m2 998.00 dinara za tekuce odrzavanje.Zgrada je izdala lokale i krov za razne antene i po finansijskom izvestaju godisnji prihod od rentiranja je 2600000.00 din. recima dva miliona sesto hiljada i nesto sitno dinara.,na tu cifru treba 130 stanova da izdvajaju u proseku 900.00 din mesecno.Upravnik je izabran iz zgrade ,ali je iskoristio mogucnost da zgrada ako nema profesionalnog upravnika moze i ne mora da placa upravnika,nas je sebi dodelio platu i usput je bivsi predsednik sebi dodelio radno mesto domara pa njih dvojica kostaju zgradu preko 1600000.00 din.Moje pitanje je :da li zgrade koje imaju stabilno finansiranje podlezu ovoj uredbi?
  • Shin Sekai

    29.04.2019 13:15
    Kakvo redovno odrzavanje? Nisam radnika iz grada video od devedesetih godina u zgradi! Crkne sijalica, mi menajmo, pukne plafonjera u hodniku mi menjamo, treba da se kreci, mi krecimo, pukne zid, mi krpimo, treba da se sredi prilaz zgradi, mi sredjujemo. I jos hoce da uzmu vise novaca za to NISTA. Dovidjenja, gospodo.
  • tepsijasi

    28.04.2019 19:15
    i tepsijasice
    ako si STANAR i placas kiriju, onda sve te dazbine/vrazvine NISU TVOJ problem!
    JASNO???
    odrzavanje zgrade, stana, stepenista, kojekakva odsiguranja, zajednicka briga oko lifta, zajednicke potrosnje vode, struje, gasa, ciscenje prilaza zgradi, ciscenje stepenista, ciscenje snega, odzacarina usw. su OBAVEZE VLASNIKA!!!
    bando komunisticko-grebatorska, VLASNISTVO OBAVEZUJE i sigurno troskove odrzavanja zgrade/stana, nece placati glupavi "komsija"...NEMA NISTA DZABE!
    (vlasnik ima obaveze, a stanar ima pravo... ( kad placa kiriju ) !
    w.
  • akeksandar

    28.04.2019 12:06
    otimačina
    e ne mogu da verujem naplaćuju dimničarinu u zgradam koje i nemaju odžake i sad još i ovo. Redovno održavanje je samo u ceni informatike a sve ostalo plaćate mimo toga . izračunajte da ta stavka na računu iznosi minimum 300 din puta 100000 platiša i gde ide taj novac? I ako niste znali grejanje koje plaćate cele godine nije grejanje već topla voda koju drugi koriste
  • Novosađanin

    27.04.2019 19:02
    Nikad gore
    Nameti sve veći i nema im kraja sve pratimo evropu pa jel tamo ima države bez pravosuđa rada na crno i da državu vode krezubi bezmozgaši
  • vlasnik stana

    27.04.2019 14:45
    ....uranilovka
    Nisam komentarisao da bi se prepucavali. Izneo sam svoje misljenje, inace imam stan od 36m2, u zgradi imamo upravnika iz redova stanara, sve resavamo slozno, sami krecili ne samo hodnike vec i podrume, redovno servis lifta, kontrola gromobrana, hidrofora, PP aparati...... Poenta je da nije u redu da nam drzava i profesionalni upravnici namecu svoje namete. Svaka zgrada je za sebe, ima drugacije potrebe a stavljaju se u isti kos. Pitanje: Da li vlasnik stana od 120m2 treba da dobije naspram stana i ostavu?
  • odrzavanje

    27.04.2019 09:50
    izdrzavanje
    Prvo neka donesu jasan zakon o gradnji i odrzavanju zgrada koji mora da se postuje. Drugo ne moze da bude nijedna zakon jednosmeran sa sankcijama samo za gradjane a ne i za drzavui sa obavezama samo za jedne. Opet nema pravnika svi o robiji raspravljaju. Treće nije visokogradnja od juče neka ne izmišljaju toplu vodu trajale su zgrade pola veka i vise sve dok nisu počeli da se mešaju u ozbljan posao.
    Svaki zakon mora da navede i nadlezne inspekcije u slucaju spora SEM I PRE SUDA.Da se problem resi dok je mali.
    .
    Opet nema pravnika. Nikad ih nema dok im ide voda na vodenicu.
    Ne pristajemo ni na jedan zakon koji je jednosmeran trazi sve od gradjana a nista zauzvrat ne daje.Ko ovo ovakvo aminuje direktan je neprijatelj naroda.
  • odrzavanje

    27.04.2019 09:39
    izdrzavanje
    vlast moze da odredjuje cene za usluge koje pružaju KOMUNALNA DRZAVNA PREDUZEĆA U tu cenu treba da se navede koje usluge ulaze jer se pored fiksnog iznosa za svaku popravku placaju vanredni troskovi odrzavanja.
    Dok je radila taj posao Fa Stan ovo bi imalo smisla .
    Dakle ne moze drzava da odredjuje cenu za stavku koja kao takva ni ne postoji na računu vec u okviru neke druge stavke.
    Olako se uvede a posle vilama mora sve da izbriše.
    Kad budu imali jkp koje ce sve to da radi mogu da odrede cenu
    ali i onda da navedu sta ona pokriva i da svaka stavka bude izdvojena dakle informatika, upravnici i Stan sve u jednoj firmi i svaka stavka posebno naznacena i praćena.
    Inače će sutra drzava da nam odredi koliko ćemo platiti odrzavanje koje nam niko sem nas ne odrzava.
    Stavka o kojoj raspravljaju je samo deo SANTE koju ne pokriva stavka odrzavanje vec uglavnom redovno odrzavanje DOK JE SVE U REDU i ISPRAVNO. Imalo bi sve smisla da osim tog iznosa nema drugih iznosa za odrzavanje koje plaćamo van Informatike tj skoro SVE.
    Baš čudno nema PRAVNIKA sad da kometarišu ovo a naišli svi na diskusiju dozivotne robije.
  • @vlasnik stana

    27.04.2019 09:07
    Uravnilovku sam pomenuo jer ste trazili podjednaku podelu troskova a ona nije u skladu sa pravima koje imate.

    Kao vlasnik stana treba da odrzavate i da ucestvujete u troskovima proporcionalno imovini koju posedujete u zgradi. Neke odluke u zgradi se ne donose prostom vecinom vec odlukom vecine vlasnika koji imaju vise od polovine stambenog/poslovnog prostora.

    Bilo je interesantnih predloga i kod nas na sastanku, uglavnom sebicne gluposti. Da komsije koje se cesce voze liftom placaju vise. Da stanari u prizemlju ne placaju odrzavanje lifta i hidroizolacija ravnog krova. Da stanari na visim spratovima ne placaju troskove hidroizolacije podruma. Da se psi racunaju kao clanovi domacinstva jer prljaju zgradu vise od obicnog stanara.
    Ono sto zavisi od broja stanara se placa po clanu domacinstva. Moj stan je srednje velicina pa nisam ostecen ni ako je naplata po stani ni ako je naplata po m2. Po meni je pravednije a tako kaze i zakon da se troskovi dele po m2. Argument da ce dva stanara u stanu od 80 m2 habati lift vise od 1 stanara u stanu od 120 m2 je proizvoljan, sta ako je stan od 80m2 u prizemlju a stan od 120m2 na sedmom spratu. Da li stanari na 7., 8., i 9. spratu treba da placaju vise odrzavanje lifta jer se duze i cesce voze od stanara u prizemlju, 1., 2., i 3. spratu. Ili sta ako jedan stanar u stanu od 120m2 ima mnogo gostiju koji koriste lift.
  • Novosadjanin

    27.04.2019 09:00
    ZASTO niko nije postavio pitanje ciscenja ledenica i snega sa krova! Koji upravnik sme da kaze vlasnicima posebnih delova da sami ciste sneg-led sa krova? Led sneg-led pada u par sati i koju profesionalnu sluzbu zvati da mogu stici sve po gradu da odrade? Ovo pitanje je tako regulisano da su jedino zasticeni ovi iz parkin servisa. Put za pesake od 1m zbog parking mesta koje uredno naplacuju pa cak i od stanara a stanari su u obavezi da placaju odstete vozilima kaj parkiraju tako da zauzmu jos 30-40 cm pesacke staze. Pokrenite i regulisite nekom odlukom i ovo pitanje.
  • Dragan

    27.04.2019 03:21
    .
    Kada će početi naplata udaha i hoćemo li imati ograničen broj istih po satu?
    Nataknem ih na... u stvari ne, jer će mi i to naplatiti...
  • NIA

    27.04.2019 00:21
    Zasto nije doneta odluka da se posebno u Informatici knjize uplate za profesionalne upravnike a ne da skidaju sa racuna stambene zajednice? Stvarno ove odluke dogovaraju i o njima odlucuju profesionalni upravnici, clanovi sns. Setite se kako im nije odgovaralo da ih nocu bude za zurke pa je vrlo brzo resen i taj problem u njihovu korist.
  • Novosadjanin

    26.04.2019 23:47
    Sve ce proci sto je na stetu vlasnika posebnih delova. Bice i ovaj zakon usvojen a sutra ce naterati upravnike iz redova stanara da polazu kurs od 5 dana i da plate oko 40.000 din. Treba da placamo neke caki paki domuse, maiore, md i ostale da nam vrsljaju po nasoj imovini! I jos da im platimo. Ovo je sve krenulo od njih, od profesionalnih mocnika koji su osnovali svoja udruzenja PU, inicijative i pozaposljavali svoje partijske drugove.
  • penzioner

    26.04.2019 23:28
    Ovo je sve maslo profesionalnih upravnika! Trazili u mojoj zgradami da placanje za odrzavanje bude i po 1200 din. za stanove od 45m2. bez lifta. Tako su za jednu popravku trazili 28 hiljada dinara a mi nasli za 14 hiljada. Kako da se zastitimo od PU koji prvo sebe podmire bez obzira na naplativost?
  • Oplja;kani Gradjanin

    26.04.2019 22:10
    Kapilarna KRAĐA
    Zaista je "facinantna inventivnost",vlasti na svim nivoima u izmišljanju NOVH načina zavlječenja ruku u džepove gradjana, ili PLJAČKA. Svakih nekoliko nedelja uvedu neki NOVU KRADJU. Probajte samo da se setite i nabrojite koje sve NOVE NAMETE placate. "Kraduckanje" prerasta u PLAČKU i OTIMACINU. Malo po malo, sve veću. Na sve više načina nas globe, avlače nam "ručice" u džapove sve ćešće. I, od svega mi je najgore kada trećeligaši opravdavaju otimačinom "tako je u Evropi". A Srbija se pretvara u BANANA REPUBLIKU.
  • vlasnik stana

    26.04.2019 21:09
    ....uranilovka
    Da li to znaci da da je veci deo lifta moj? Ako imam 120m2 a komsija 17m2 onda on koristi moju zajednicku imovinu za koju ja placam opravke 6 x vise no on! Takodje je pitanje za zajednicke prostorije. Krov je zajednicki, ostave zajednicke (iste), vertikala jedna za kupatilo i jedna za kuhinju........... Samo mi objasnite sta je tu uranilovka? Vec se drzavi placa mnogo veci porez na imovinu zbog kvadrature a komsija koji ima 17m2 izdaje stan.
  • Jovan2

    26.04.2019 20:58
    Lako je biti siroke ruke sa tudjim novcem.

    Isto ministarstvo (ministarka) odgovorno i za monopolizaciju cena tehnickih preglede auta i ukidanje trajnih registracija motora i traktora.
  • Srdjan

    26.04.2019 20:41
    Slazem se sa gosn Bobom, realna slika. Dodao bi da nije problem ni 500din mesecno
    ali da vidim rezultate, da pricamo o tome cija je zgrada lepsa, cistija... Da li je moguce u NS?
  • Sremska strana

    26.04.2019 20:11
    Jasno kao dan
    Otimačina u vidu stimulacije stanara starijih zgrada, da se presele u ove nove, koje zvrje prazne, jer ih investitori štancuju na svakom mogućem mestu u NS!
    Razlike po m2, pravdaju "spram starosti zgrade", bez provere u kakvom je stanju i da li je ulagano u njeno održavanje ili ne. Ako u "novoj" zgradi u roku od 3 godine od izgradnje, zbog loših instalacija izbije požar posle par meseci poplava stanova po vertikali, a u mojoj "staroj" 36 godina nikad ništa slično?
    Zgrada u kojoj stanujem je u top stanju a ima 36 godina. Ima izolaciju (još od izgradnje), krov i oluci zamenjeni pre 2 godine, fasada je u dobrom stanju, lift se redovno servisira, osvetljenje stepeništa i svih spratova besprekorno, skoro svi stanovi su u poslednjih 7 godina obnovili elektro i vodovodne instalacije, hidranti i pp aparati na svim spratovima i redovno održavani...
  • ZVONČICA

    26.04.2019 19:20
    Smena
    Dragi građani, naš profi upravnik smenjen za 3 meseca od preuzimanja zgrade. Oplevio nam zajednički račun za 4 meseca. Sada funkionišemo odlično, izabrali komšiju za upravnika, polako se oporavljamo i prikupljamo novac za neke konkretne radove. Sve su to derikože koje "rade" samo za svoj interes, a mnogi ne znaju ni koju zgradu treba da obiđu.
  • Tokmak

    26.04.2019 18:44
    Ah, upravnici!
    Ne može zgrada postojati ,a da nema tekuće i investiciono održavanje. Normalno je da za to treba i platiti. Iznosi koji su predloženi formirani su na osnovu formule iz Pravilnika koji je donelo Ministarstvo i potpisan je od strane ministarke gospođe Mihajlović. Problemi koji nastaju prouzrokuju stanari(vlasnici posebnih delova zgrade), a u ništa manjoj meri i upravnici stambenih zajednica. Treba imati u vidu da se ni jedan dinar ne sme potrošiti a da za to odluku nije donela skupština stambene zajednice. Dakle odgovornost za trošenje sredstava za tekuće i investiciono održavanje je na samim stanarima (vlasnicima posebnih delova zgrade). Problemi koji mogu nastati i nastaju su u najvećoj meri zbog neplaćanja određenog iznosa od strane pjedinih vlasnika i indoletnosti upravnika prema takvim vlasnicima. Još veći problem nastaje ako se naplata poveri Informatici, jer i oni ništa ne preduzimaju prema takvim vlasnicima. Zato, mislim, da sve iznose za tekuće i investiciono održavanje treba uplaćivati direktno na račun stambene zajednice, a da se upravnici obavežu da preduzimaju zakonske mere protiv neplatiša. ukoliko to ne čini treba upravnika u najkraćem roku smeniti. Na kraju, smatram da je najbolje rešenje ako je moguće da upravnik bude iz redova vlasnika pod uslovom da je sposoban da radi ove poslove. Kako je u većni zgrada teško naći ovakve ljude, onda su profesionalni upravnici nužno zlo.
  • RVosha

    26.04.2019 18:40
    Smrdija
    EU - postovanje gradjana
    Srbija - ponizavanje gradjana
  • @vlasnik stana

    26.04.2019 18:35
    Zato sto ne moze da bude uravnilovka. :)

    U mojoj zgradi je vlasnik najveceg stana od 120 m2 insistirao da se sve placa na ravne casti dok je vlasnik najmanje garsonjere od 17m2 insistirao da se placa po kvadratu.
    Srecom je Zakon to definisao. Troskovi investicionog odrzavanja zgrade se dele po m2 stana, troskovi tekuceg odrzavanje se po m2 ali 2/3 stanara moze da donese odluku da se dele i po stanu. Troskovi vode se dele po clanu domacinstva. Troskovi zaj. el. energije se dele po clanu domacinstva.

    Osnov za ovo su prava, vlasnici stanova su vlasnici zgrade u odredjenim procentima i logicno je da u tim procentima odrzavaju zajednicke delove zgrade jer je to njihova obaveza.

  • /

    26.04.2019 18:30
    /
    kji q ce onda upravnici ako cemo ionako placati odrzavanje
    duplo placanje istog je protivzaknito
  • pojmovi

    26.04.2019 18:06
    kastracijavakcinascijaodrzavnj
    sve sto se plati a ne vrsi se usluga tj odrzavanje nije odrzavanje vec POREZ.Nije to održavanje već IZDRŽAVANJE
  • vlasnik stana

    26.04.2019 17:35
    PITANJE
    Zasto da jedan clan koji zivi u stanu od 100m2 placa troskove odrzavanja zaj. prostorija 3 puta vise no 3 clana koji zive u 33m2 ? Vec placa veci porez na imovinu. Zivi na prizemlju, ne urnise lift. I jedan i drugi stan imaju jedno kupatilo, jednu kuhinju, istu supu, isto dvoriste..... Mnogo nelogicnosti.
  • Nebojsa

    26.04.2019 17:21
    Sramota
    Ovo je još jedan od dokaza da nastupaju paušalno i bez mozga. Bahato. A kada vlasnici stanova neplacaju ne možete ništa jer Informatiku ne zanima. Drugo neko je ulouio i obnovio lift a oni to vezu za godinu izgradnje zgrade a ne realno stanje.
    Nije ih briga sto mnogi upravnici i profesionalni upravnici uzimaju novac a ne rade ništa. Nije ih briga ni sto pojedini koji održavaju zgrade ne rade ništa a uzimaju novac. Nijeih briga da svaka zgrada mora da ima ispravnu hidrantsku PP zaštitu kao ni PP aparate na svakom spratu.
    Nije ih briga da li pojedine zgrade imaju prihode od reklama i druge prihode pa ne bi trebali da placaju te iznose. A najmanje ih je briga da ponude da grad snosi troškove obnove fasada u visini 50%.
    Zakon je praktično nakaradan i ne sprovodi se a komunalna inspekcija ne radi svoj posao. Vrlo malo ima profesinalaca koji poštuju sve i rade vrlo korektno kao recimo Maior domus.
    A tek kada negde treba smeniti upravnika nastaje haos i pretnje a ne poboljšanje usluga.
    Na žalost i mnogi vlasnici pogotovo oni koji nisu kupili nego dobili stanove od države za 100 DEM se ponašaju bahato i neodgovorno prema održavanju zgrada.
    A tek sta sve nisu predvideli je posebna priča jer oni kao odbornici su totalno neuki i nepismeni ali poslušni da izglasaju sve što neko traži jermisle da će doveka.
    I nisu istiminimalni troškovi za zgrade sa velikim brojem stanova i zgrade tj ulazi sa do 10 stanova jersto je zgrada manja to troškovi bivaju veći.
  • Novosadjanin

    26.04.2019 17:16
    au poturice
    Malo je nejasno. Upravnik (ne predsednik) moze biti profesionalni upravnik sa licencom (iz neke firme) ili upravnik, bez licence, koji je biran iz redova stanara i stanuje u vasoj zgradi. U nasoj zgradi nema problema, sve funkcionise super sa komsijom upravnikom. Veci problem su ovi nameti. Problem je sto se upravnik namiruje 100% svakog meseca. bez obzira od uplata. Problem je sto su gradjani siromasni a nameti drzave sve veci. Zakone usvajaju polupismeni a posle narod ispasta. Sta je sledece?
  • ZVONČICA

    26.04.2019 16:26
    Prolećno čišćenje
    Udri državo po narodu. Šta još nećete izmisliti, čist srpki vazduh upakovan u konzervi. SRAMITE SE. MALO VAM PARA U KASI PA NAMA ZAVLAČITE RUKU U DŽEP.
  • Marijana

    26.04.2019 16:12
    A sta cemo sa redovnim oduzimanjem putem Informatike za odnosenje smeca,a nemamo vec godinama kontejnere kod zgrade,odneti su.Kao i za dimnicara,a zgrada vec,od 70.godina bema odzake,od kada je uvedeno grejanje.Ko ce to nama nadoknaditi?Postavljens predsednica zgrade samo sleze ramemima!
  • Stanar

    26.04.2019 15:14
    A koja je obavezna cena odrzavanja zgrade stare 45g sa 2 lifta po kvm stambene povrsine?
  • White Power

    26.04.2019 15:06
    Zemlja kretena
    Svake godine banditska bagra krezubih, presvucenih radikala smisli neki novi namet-a drzava, gradovi, sela, ljudi i putevi sve ruiniraniji, prljaviji, siromasniji i gori.
    Jos jedan pljackaski pohod kriminalne bande pod izgovorom "zavodjenja reda".
  • Luk

    26.04.2019 14:06
    Ne znam da li su ovi minimalni iznosi puno ili malo, ali zgrada mora da se održava i tačka. Zgrade nam uglavnom izgledaju strašno, što je posledica decenijskog neodržavanja. Bolja je situacija tamo gde postoje neke zajedničke prostorije koje se izdaju, znači problem su uglavnom pare.
  • Novosadjanin

    26.04.2019 13:59
    Boba
    Bravo Bobo! Upravniku Caki Paki se vise ne smem ni javljati. Ima covek zamenu. Pop djaku, djak crkvenjaku i prodje 3 dana. Upravnik iz redova stanara se najbolje pokazao.
  • mjaukalo

    26.04.2019 13:58
    Jel ima neka slobodna pecina da se uselim?
  • Lola

    26.04.2019 13:41
    Ovo se zove...
    Istiskivanje duše svom narodu.
    Bez milosti,izvrću nam prazne džepove.
    Svaki dan samo smišljaju kako protiv naroda,jer da je drugačije imali bi dobar standard.
    Zarade su dno dna,a svaki dan izmišljaju besramne namete.
  • ua poturice

    26.04.2019 13:32
    Joj ljudi moji...
    Pa u našoj zgradi predsednik stanara vlada punih 30 godina, a nije u stanju da položi za legalnog predsednika i dobije licencu, nego je uspeo da bude zastupnik nekog tamo koji ima licencu. Pazi samo koji kretenluk od sirbistana dozvoljava ovako nešto! Bunili smo se, ali džaba, zakon je na strani njih a nas stanare može da krade ko kako hoće. Da napomenem, kako ništa više ne ide preko infromatike, nego ispod žita. Dođe na vrata po pare, neki ga pošalju u tri lepe a neki mu plate. Nemam ništa protiv prinudnog upravnika, bar bih znao kome i zašto plaćam, ali da u zgradi od 100 stanova, njih deset se pojavi na sastanku da glasa za postojećeg genija bez licence, a ostatak boli uvo. Komšija sam uzme ključ i zavrne vodu celoj zgradi da zameni ventil na bojleru.
    Kad bi informatika prešla u privatne ruke, e to bi bio posao. Uzeli bi ceo grad.
  • Milan

    26.04.2019 13:22
    Troskovi
    Kod mene u zgradi,300 dinara upravnik, ostalo, liftadzija,PP sistem, odrzavanje video i alarmnog sistema,ciscenje hodnika,domar,odrzavanje parkinga i zajednickog dvorista(kosenje,ciscenje snega) jos 1220,tako da mesecno izadje 1520. Za sada su ok.
  • koji

    26.04.2019 13:14
    ce
    mi vrati doprinos za izgradnju stanova a od stana ni k.r,?
  • Boba

    26.04.2019 12:43
    Nije svaka zgrada ista tako da placanje ne moze biti uniformisano propisano. To sa liftom i bez lifta kao jedinim modifikator uplate su smislili tim superstrucnjaka zajedno sa timom neradnika. Kako su samo zakljucili da je bas lift najveci problem odrzavanja i kod zgrada sa liftovima starim 50 godina, kod zgrada sa kineskim liftovima od 10 hiljada eura i kod zgrada sa liftovima od 45 hiljada eura?

    Kao i sve ostalo sto dodje kod nas je ne polovicna prica nego jedna desetina price. Menadzer zgrade ili ti poseda mora da zivi na tom posedu, tacka. Mora da je dostupan 24h oci u oci sa stanarima i na svaku mrtvu sijalicu mora da odreaguje odmah. Da li ce on zameniti ili ce to uraditi domar koji takodje zivi u objektu ili na posedu to je totalno ne bitno. A one price cekam ceo dan na Higijenski Stancic Sezame otvori se Caki Paki firme dodju da promene sijalicu u narednih 72h ili cekati 3 sata da coveka odlgave iz lifta ili da mu dignu glavni osigurac su bas upravo to srpska izmisljotina kako raditi a ne raditi i uzeti pare.

    A vas profesionalni upravnik ima prioritet naplate preko zajednickog fonda zgrade pre bilo kakvih intervencija u slucaju da mu nekoliko stanova ne plati uslugu. Nece se on pokupiti i otici iz vase zgrade jer ga ne placate vec ce da krcka zajednicki fond dok neko ne skupi sve potpise za otkaz ako niste zadovoljni sa uslugom.
  • /

    26.04.2019 12:43
    /
    ovo se pravi teren za onu uzerbejdjansku ilikojalije informatiku.
    izgleda je prodaja informatike otkazana zbog 'malih' prihoda

    pa ce prvo da podignu cenu jer bi bilo politicki nezgodno da je oni podignu

    ko zna sta ce jos snsovci napraviti u odlasku. tada su svi najgori u arcenju
  • Održavanje

    26.04.2019 12:23
    Zaista nije korektno od vlasti da nas razuverava da je 200 dinara mesečno dovoljno za održavanje jedne zgrade. Ipak kome ne odgovara može se preseliti u kuću, čujem da je onda dovoljno 10 dinara mesečno za održavanje jer svi znamo da se fasada sređuje maksimalno jednom u 5000 godina, a unutrašnje cevi je dovoljno menjati jednom u 10 000 godina, sve češće od toga je luksuz.
  • Podbarac

    26.04.2019 12:12
    A pošto sendviči il' mitinzi?
    Šta se misli, ko će to da plati - narod ili SNS i SZS, svako svoje? Jedni će da se naplate sad, a drugi posle, pa onda opet jovo-na-novo... Dok se ne nakupi dovoljno za odstupnicu u belom svetu.

    E to je zapravo cilj bavljenja politikom u Srbiji, jer i oni bi da zbrišu odavde kao i ostali - samo što bi narod to i gologuz, a politiĆari kad se nakradu dovoljno.

    Uh, Srbijo i Bogu si teška. Tolko.
  • Nevena

    26.04.2019 11:57
    Sistem za otimanje
    Mesecno placamo vise od 1200 dinara. Nije zamenjena niti jedna sijalica za to vreme, a para na racunu zgrade nema. Toliko o profesionalnim upravnicima. Sami placamo sve ako dodje do dogovora. Pogresan sistem ( vrednosti ), pogresna drzava, a kao rezultat dobijes ostecenu robu - ljude sa greskom i unistenu i zapustenu zemlju.
  • Maya

    26.04.2019 11:55
    Samo cekam da vidim gde ce jos cena/troskovi porasti.
    Mora velikorodjeni da nadoknadi silne sendvice i autobuse. Za buducnost Srbije jelte...

    I onda idite, pratite ga u stopu kao senka bagro nerazumna, i dalje ga podrzavajte pa da nam svima utera...

    Na vam botovi i sendvicari! I vas ce ceh docekati!

  • Станар

    26.04.2019 11:40
    Живим у кући
    Ја за кућу издвајам дневно толико новца и нико ме не пита ништа.
    А зграда од 50 станова у расулу
  • NS

    26.04.2019 11:33
    Oni više nisu normalni. Samo nam nameću troškove, izmišljaju. Nikako da ti nešto olakšaju. Bagra. Gotov si. Samo da dođu izbori.
  • ...

    26.04.2019 11:29
    O Vodjo, pa zar se nisi dovoljno ugojio?
  • Pravi Opalim te g...

    26.04.2019 11:19
    E ovako, ovo je ocekivan sled dogadjaja jer da su hteli nesto pametno uveli bi domare a ne upravnike, zbirove i clanove. Ostalo je jos ne pocupaniih brada u Vojvodini. Zato se Dodik i muva ovuda. I kako slavite Prvi maj? Vi ste krivi.
  • Peka

    26.04.2019 11:05
    Informatika
    Odbijte od dimnjacarine. Svako dobro.
  • Nane im!

    26.04.2019 10:53
    @Dijasporac
    Ono što ti ne znaš dijasporac, to je da u Hrvatskoj porez na nekretnine ne plaća vlasnik na nekretninu kojoj živi i podiže porodicu. Nema toga. Kroacija misli na porodice.
    Plaća se SAMO i isključivo na svaku višak nekretninu, jer ne možeš biti prijavljen na 2 nekretnine istovremeno.
    I da zaključimo tako, sa katolicizmom i brigom o porodici, i vođenju specijalnog rata u idiotskim državama sa izdajničkom vlašću.

    Ono što će ovi sada da urade, to je da od stanara otimaju i formiraju budžet za svoje partijske upravnike, koji će opet malo-malo da naručuju poslove od partijskih drugova, odnosno njihovi privatnih fimri za održavanje.
    Pa će da bude zakazao ventil, pumpa, menja s eovo ili ono, trebalo ili ne.

    ČERUPAJ!

    Misliš d aje neko pitao stanare, o nekoj demokratiji ili izjašnjavanju?

    Kako partija postupa?
    Narod je stoka, i ima da sluša!

    Zbog toga se može očekivati samo nedemokratsko čišćenje trenutno valdajuće partije sa vlasti, verovatno i krvavo i kasnije siguran, gotovo obećan revanšizam bivšim partisjkim drugovima. Odnosno, rakijskim drugovima - jer tu gospode nema.
  • boyan

    26.04.2019 10:53
    @dijasporac

    lako je hvaliti novi sad kad nisi u njemu .
  • dule

    26.04.2019 10:45
    LAKI 26.04.2019 • 09:49
    Kolicinu novca
    koju trebamo odvojiti za tekuce i investiciono odrzavanje zgrade odredicemo MI stanari te zgrade koji zivimo u njoj.





    Nažalost, moje iskustvo kaže da to ide jako teško. Samo u jednoj zgradi u kojoj sam živeo je to dobro funkcionisalo, i to isključivo zato što je komšija koji je vodio skupštinu stanara bio pravi pit bul, ali u najpozitivnijem smislu - čovek je imao i volje i znanja i vremena da se bavi svim problemima, na kraju svake godine je išla knjiga sa svim plaćanjima iz te godine (priznanice), svi tekući problemi su brzo rešavani, ako bi neko od podstanara počeo da pravi gluposti čovek bi i njih i vlasnika stana prvo lepo, a posle, ako lepo ne pomaže, i ne tako lepo zamolio da prestanu. I svi vlasnici stanova su vrlo rado plaćali sve što bi čovek predložio jer su živeli u sređenom, lepom, čistom, mirnom ulazu.


    A sad živim u ulazu gde kad se spomene neko plaćanje prvo se njih troje javi da oni nemaju nameru da to plate, onda njih četvoro zakuka kako nemaju para, onda se neko javi sa proverenom informacijom da njegov kum ima kolegu kome je to urađeno u pola cene i tako dalje. Ulaz nam je zafljakan, u biciklani je neki nameštaj, prekidači za struju otpadaju, lift se malo malo zaglavljuje. A podstanari dva sprata ispod nas svakih 10 dana peku nešto na terasi.

    Problem je što ljudi misle da mogu da plate nekog 100 dinara mesečno ili slično i da onda taj neko za te pare treba da im čini čuda. Tužno.
  • Rade

    26.04.2019 10:40
    Vecinu ljudi kojima nije jasno sta znaci odrzavanje zajed icke imovine tj fasada hodnika infrastrukture vratio bih u nijova zaostala sela iz kojih su dosli.Evo pre neki dan se srusila fasada u gradu na nekog slucajnog prolaznika samo zato sto u toj zgradi zive takvi ljudi koji ocekuju da neko treba da im placa renoviranje od svog poreza zato gospodo put pod noge u vase cumeze iz kojih ste dosli pa uzivajte u svom smecu .
  • Kaya

    26.04.2019 10:35
    U Hrvatskoj se ne plaća porez na stan u kojem živiš.
  • Otac

    26.04.2019 10:24
    Pitam se....
    .... koja je svrha firmi za održavanje zgrada? Koja je svrha Informatike?
    Pustite stambene zajednice i stanare da sami odlučuju ko će i kako i za koje pare da popravlja u njihovoj zgradi. Ako vlasnik kuće to radi dobro i isplativo, što nebi i zgrade. Kakve veze ima grad i gradske odluke sa životom u privatnim stambenim objektima? Zašto stambene zajednice ne mogu da se isključe sa onog jadnog grejanja?
    Ovaj grad još nije objasnio svrhu dimnjačarine!
    Ovo sve treba bojkotovati na nivou cele zgrade.... pa da vidiš...
  • NS

    26.04.2019 10:21
    021
    Marko i kanada . svasta mi naprica. Zivim u jednoj zgradi u NS . Zgrada ima sopstvene prihode na kojim bi mnogi zavideli . pobogu zar trebamo jos i informatiku da pomazemo.Odrzavamo zgradu sami.
  • Pera

    26.04.2019 10:10
    Ovo je propisan zakonski minimum da se gradjani nauce da moraju odrzavati svoje zgrade. Ako se hoce pravo odrzavanje zgrade to mora biti mnogo veci iznos, ali to je vec stvar dogovora vlasnika stanova ako zele da im imovina ne propada i da zive u cistom, zdravom i bezbednom okruzenju.
  • Bravo

    26.04.2019 10:08
    A stanari
    ce biti u obavezi da placaju bez da ih je neko pitao sta misle o tome.Valjda je vazno izaci u susret "profesionalnim upravnicima" koji eto brinu o zgradama.
  • bump

    26.04.2019 09:56
    Da li tzv. opozicija cita ove vesti ?
  • LAKI

    26.04.2019 09:49
    Kolicinu novca
    koju trebamo odvojiti za tekuce i investiciono odrzavanje zgrade odredicemo MI stanari te zgrade koji zivimo u njoj.
  • dijasporac

    26.04.2019 09:24
    @Marko
    Porez na imovinu se placa u svim zemljama sveta pa i u Hrvatskoj, proverljivo i na internetu. Ubuduce ako pricas napamet vodi racuna da ne ispadnes glup u drustvu.

    Vlasnici stanova su duzni da se brinu i o zajednickim delovima zgrade (fasadi, krovu, stepenistima, podrumima, instalacijama), ako oni nece ko ce drugi. Stoga je ovo sto se predlaze kao iznos najmizernije sto se moze odvojiti i sluziti koliko toliko za popravke, za ozbiljnije popravke i odrzacanje je to ipak nedovoljno. Doduse mnogi jos u toj zemlji zive u eri drustvenih stanova i ocekuju da im drzava popravlja po zgradi ne shvatajuci da su otkupom stanova 90-tih za tepsiju bureka "kupilu" i obavezu da se sami brinu o svojoj zgradi. Zato i zgrazavanje nad iznosima koji se moraju odvojiti i ako su oni u sustini nerealno mali.

    Primer, u Kanadi je mesecno odrzavanje stana priblizno porezu na njega, za stan od 100kvm u mojoj pacifickoj vilidzi je odrzavanje 400$ (250 eura) a porez isto toliko na mesec dana. Stan u NS od 70kvm Informatiku placa moj stanar nesto ispod 100 eura a porez na taj stan placam oko 100 eura na godinu dana. Odrzavanje je znaci ovde skuplje nego u NS oko 2 puta po kvm a porez oko 25 puta.
  • Vladimir Jeremić

    26.04.2019 09:15
    Kada će poslanici i vlada da propišu da minimalna cena rada ne može biti ispod 324 rsd po satu i da poslodavac ne može samoinicijativno da umanji taj iznos?
  • IZNOGUD

    26.04.2019 09:09
    @ Marko
    Nemaju u HR porez na imovinu ali imaju druge visoke komunalne naknade i doprinose a verovatno će vremenom uvesti i porez na imovinu koja se ne koristi....Otom potom...
  • Kralj Ibi

    26.04.2019 09:06
    Ooooo naaaaarooodeee
    Ja mislim da oni uopste ne spavaju...samo sede i predlazu kako bi uzeli jos mali od naroda,tako caskaju i do ose zakone za 2 min:ko je za?taster svi prisutni u skupstini a da pre toga nisu ni culi o cemu se radi.Cim cuju ono:"molimo poslanike da glasaju" prst na taster ,kao Pavlovljev refleks.
    A narod cuuutiii i placa,odzacarinu,jarbole,fontqne,zicare,pardon gondole,rusenje busenje unistavanje.
    Ovakav narod bi svaki predsednik drzave na Planeti pozeleo da ima.
  • 86

    26.04.2019 09:01
    Menjajte
    Pa menjajte uoravnika. Za.vase pare vi birate I trazite uvid u finansije.
  • Ludilo u stali

    26.04.2019 08:58
    Odrati kozu ovcama, sta ih sprecava? Ovcija hrabrost, mudrost, pravicnost? Deri stoku mafio kad te birala i ulazi u autobuse
  • Miljenkosmoje

    26.04.2019 08:45
    Odrzavanje
    Meni je uvek bilo cudno da smo do sada za redovno odrzavanje svi isto plaćali, i onaj od 30m2 i onaj od 100m2 stana?
  • White

    26.04.2019 08:36
    Dokle ovi misle da cerupaju stanovnistvo? Samo da im vidimo ledja...
  • EU

    26.04.2019 08:28
    I da je taj iznos hiljadu puta veci niko se nece buniti .
    Ovako poslusnog naroda nema nigde na svetu .
  • Marko

    26.04.2019 08:27
    sve je to lepo porediti sa Hrvatskom, ali se pitam zasto se ne kaze da se u toj istoj Hrvatskoj ne placa porez na imovinu??
  • Marko

    26.04.2019 08:17
    Ako....
    će taj novac završiti za ono čemu je namenjen, onda DA.
    A ako će puniti razne partijske kase, onda NE!
  • Penzioner

    26.04.2019 08:09
    Upravnici
    Upravnike zgrada treba ukinuti!
    Poznata je stvar da neki o njih muljaju, falsifikuju i u dilu su sa raznim firmama, koje u cenu svojih usluga održavanja zgrada ugrađuju i proviziju za upravnika-upravnicu. To i vrapci na grani znaju, i to je posao za tužilaštvo.
    U našoj zgradi upravnica nikom živom ne polaže nikakve račune niti nas izveštava o potrošenom novcu, nego se samo na računu Informatike pojavi suma za neke radove za koje niko živi u zgradi ne zna ni za šta, ni zašto, ni pošto... Ništa!
  • ma samo

    26.04.2019 08:05
    derite
    sto vise, samo da placamo. Grad se raspada, ne morate nista da ulazete, izbegavacemo rupe na putu, betonirajte sportske terene, parkovi se raspadaju, biciklistcke staze kao da si na planinarenju. Bolnice ce se same usrusiti uskoro. ali super nam ide za sada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna