Novosadski informativni portal 021

Projekti

Vojvođane brine kvalitet vode

Kada je reč o ekološkim problemima, Vojvođane najviše zabrinjava kvalitet vode za piće i stanje vodotokova u Pokrajini, pokazalo je istraživanje javnog mnenja koje je za potrebe Ministarstva životne sredine sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Svi jure Nevena Subotića

Jedan od najtrofejnijih italijanskih klubova, Juventus pridružio se nekolicini timova koji planiraju da u narednom prelaznom roku angažuju reprezentativca Srbije Nevena Subotića, prenosi list "Korijere delo Sport". Ove sezone dvadesetogodišnji štoper Borusije nezamenljiv je u odbrani "milionera", a njegove odlične igre u Bundesligi nisu promakle klubovima širom Evrope.

Danas u Majamiju Troicki i Tipsarević

Na turniru u Majamiju danas se za prolaz u osminu finala bore Viktor Troicki i Janko Tipsarević. Protivnik Troickom je Nemac Bjorn Fau, dok se Tipsarević sastaje sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom. Oba meča treba da počnu oko 17 sati. Na teren će oko ponoći izaći i Dušan Vemić, koji igra u dublu sa Hrvatom Ivom Karlovićem. Protivnik srpsko-hrvatskoj kombinaciji biće prvi nosioci, Amerikanci Majk i Bob Brajan.

Trijumf Oksforda nad Kembridžom

Posada Oksforda pobednik je 155. po redu tradicionalne veslačke trke sa Kembridžem. Oksfordu je ovo četvrti trijumf u poslednjih pet trka na Temzi, a ukupan skor je 80:75 u korist Kembridža. Zanimljivost sa ove trke je u tome što je Oksford nastupio sa najtežom posadom u istoriji trke jer je prosečna težina osmorice veslača bila čak 100 kilograma.

Novak prošao, ispali Ana i Nenad

Novak Đoković se plasirao u 4. kolo mastersa u Majamiju pobedom nad Polom Anrijem Matjuom rezultatom 6:4, 6:1. Najboljeg srpskog tenisera u osmini finala očekuje Tomas Berdih. Ana Ivanović je eliminisana sa turnira od Mađarice Agneš Savaj sa 2:1 (6:4, 4:6, 6:1), dok su Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor poraženi na startu takmičenja u parovima, pošto je od njih bio bolji španski dubl Nikolas Almagro/David Ferer 6:4, 6:3.

Prevoz za osobe sa invaliditetom

Od pre godinu dana građani sa posebnim potrebama u Novom Sadu i prigradskim mestima po prvi put imaju mogućnost da koriste prevoz specijalnim vozilima. Miroslav Bolorin iz Petrovaradina prvi je u Srbiji, uz pomoć start-ap kredita, osnovaoservis za prevoz lica koji imaju poteškoća sa kretanjem. Ovaj poduhvat nije počeo da bi za kratko vreme obezbedio sebi veliki profit, već da bi se, kako kaže, u dužem periodu posvetio „biznisu sa humanim licem” i pomogao ljudima na koje često svi zaborave.Najčešće to čini država.

Baton najbolji na startu F1

Britanac Dženson Baton pobednik je prve ovogodišnje trke Formule 1, vožene za veliku nagradu Australije u Melburnu. Drugo mesto osvojio je njegov timski kolega iz ekipe "Braun GP" Rubens Barikelo.Pobeda u Melburnu je prva još od 1977. za jednu debitantsku ekipu u Formuli 1, a u istoriji "najbržeg cirkusa" nije se nikada dogodilo da novoformirana ekipa ostvari dvostruku pobedu na startu sezone.

Pobeda Srbije u Konstanci

Fudbalska reprezentacija Srbije zabeležila je novu pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Srbija je u Konstanci savladala Rumuniju sa 3:2 (2:0).Srbija je bila u vođstvu tokom čitavog meča, u dva navrata i sa dva gola razlike. Do vođstva je stigla u 18. minutu, posle solo prodora Krasića koji je pogodio stativu, a odbijenu loptu Milan Jovanović sproveo je u mrežu. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 2:0 za Srbiju, posle autogola rumunskog odbrambenog igrača Stojke.

Bolić prešao u Metalac

Najbolji strelac košarkaške lige Srbije, Zlatko Bolić, prešao je u valjevski Metalac, uoči početka takmičenja u Superligi. Bolić je u "Svislajon ligi" u protekloj sezoni nosio dres novosadskog Radničkog i prosečno je beležio 22,8 poena po utakmici. Bolić je ukarijeri nastupao i za Crvenu zvezdu i Hemofarm, a ove sezone pretekao je legendarnog Radivoja Koraća na osmom mestu večne liste strelaca u domaćim šampionatima. Za novi tim Bolić će debitovati u Novom Sadu, u prvom kolu Superlige, kada će Metalac biti protivnik Vojvodine. U ostalim mečevima prvog kola Superlige igraće Partizan - FMP, Hemofatm - Lions i Crvena zvezda - Borac. 

Sat za našu planetu

U sklopu akcije "Sat za našu planetu", u subotu su od 20.30 do 21.30 bila ugašena dekorativna osvetljenja na Gradskoj kući i svim zgradama na Trgu slobode, kao na Srpskom narodnom pozorištu i Pozorišnom trgu. Dekorativna rasveta ugašena je i na katedrali, Sabornoj crkvi i na Petrovaradinskoj tvrđavi.Akciju "Sat za našu planetu" organizovao je Svetski fond za zaštitu živog sveta u saradnji sa ostalim gradovima širom planete, a počela je gašenjem svetla na sidnejskoj Operi. U akciji je učestvovalo oko 4.000 gradova u 88 zemalja.Cilj akcije je demonstriranje solidarnosti i ostvarenje vizuelnog efekta koji treba da posluži kao pritisak na predvodnike svetske politike pred sledeći zajednički sastanak u Kopenhagenu, u decembru ove godine, kada budu stvarali novi globalni dogovor o klimatskim promenama.

Troicki i Tipsarević u trećem kolu

Srpski teniseri Viktor Troicki i Janko Tipsarević plasirali su se u treće kolo Mastersa u Majamiju, posle pobeda nad Davidom Nalbandijanom, odnosno, Jirgenom Melcerom.

Peleov dres na prodaju

Dres koji je Pele nosio u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 1970. u Meksiku i druge sportske uspomene ponuđene su u Brazilu na prodaju na internet aukciji koja će trajati do 13. aprila. Pele je dres nosio na utakmici između Brazila i Italije koju je Brazil dobio sa 4:1. Među predmetima koji se mogu videti na sajtu www.dutraleiloes.com.br je lopta sa kojom se igralo u finalu Svetskog prvenstva u Čileu 1962. na kojoj se potpisala cela delegacija pobedničke ekipe Brazila, kao i predmeti iz kolekcija brazilskih fudbalskih klubova.

Jeftinije iz Osijeka

Avioni "Rajanera", najveće evropske niskobudžetne aviokompanije, će od maja saobraćati s aerodroma u Osjeku. Za sada su najavljeni samo letovi na liniji Osijek – Frakfurt, a kako je objavljeno na sajtu osječkog aerodroma, avioni će na toj relaciji saobraćati dva puta nedeljno, odnosno sredom i nedeljom.

Kažnjen Svetislav Pešić

Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić kažnjen je sa 6.000 evra zbog izjava posle meča Budućnost – Crvena zvezda. Pešić je nakon meča u Podgorici optužio hrvatske sudije da su neujednačenim kriterijumom oduzele crveno-belima drugo mesto u regularnom delu sezone.

Fudbaleri večeras sa Rumunijom

Fudbalska reprezentacija Srbije igra danas u Konstanci protiv Rumunije, meč 5. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine. Utakmica počinje u 19.45. Naša selekcija posle četiri duela ima devet bodova i na čelu je sedme grupe, dok je Rumunija iz tri utakmice osvojila četiri boda. Mlada fudbalska reprezentacija Srbije igrala je nerešeno, 0:0, sa selekcijom Ukrajine u Jagodini.

Batonu pol pozicija

Vozač ekipe Bron GP, Dženson Baton, startovaće sa pol pozicije na prvoj trci Formule 1 ove sezone, Velikoj nagradi Australije. U prvom startnom redu pridružiće mu se klupski kolega Rubens Barikelo, dok će treći na startu biti vozač Red Bula Sebastijan Fetel.

Teniseri prošli dalje

Novak Đoković se plasirao u treće kolo turnira u Majamiju, pošto je pobedio Kanađanina Frenka Dančevića sa 6:3, 6:2. Njegov naredni protivnik biće Francuz Pol Anri Matje. I Ana Ivanović se plasirala u treće kolo Majamija, pobedivši Ukrajinku Mariju Koritsevu sa 6:0, 6:3.

Kreće ekspedicija "Everest 2009"

Ekspedicija "Everest 2009" od 18 alpinista iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika uputiće se na najviši vrh sveta 5. aprila. Povratak tima alpinista, u kojem je sedam članova iz Srbije i 11 iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, predviđen je 6. juna, rekao je vođa ekspedicije Dragan Jaćimović.

Bez nošenja olimpijske baklje

Olimpijska baklja, koja predstavlja simbol mira i prijateljstva među narodima, od 2016. godine biće nošena samo kroz zemlju u kojoj se održavaju Olimpijske igre, odlučio je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta. MOK je zbog sve veće politizacije tradicije da se baklja, čiji je plamen paljen u grčkoj Olimpiji, nosi kroz brojne države po svim kontinentima do mesta održavanja Igara odlučio da prekine tu praksu.

Trebovano više od milion ulaznica

Pet dana uoči završetka prve faze prodaje karata za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi ulaznice za to takmičenje trebovalo je više od milion ljudi, objavila je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA). FIFA je navela da u tu cifru nisu uključeni zahtevi koji su napravljeni preko bankarske mreže u Južnoj Africi, kao i da je karte trebovalo mnogo više ljudi nego što se očekivalo.