Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

I dalje nepoznata sudbina zgrada Generalštaba

Sudbina zgrada bivšeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša i dalje je nepoznata, iako će naredne godine biti pune dve decenije od kada su oštećene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Najlošije sudije dolaze uz najveću političku podršku"

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da slabeći pravosuđe, zadajući mu zadatke za vreme dok su na vlasti, političari istovremeno zaboravljaju da će to isto pravosuđe sutra, kada oni više ne budu na vlasti, biti u takvom istom upregnuću od novih vladara i to je jama koju su sami iskopali.

Sud odbio pritvor za policajce zbog pljačke iz 1997. godine

Viši sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da odredi "klasičan" pritvor dvojici osumnjičenih za rabojništvo 1997. godine, povodom kojeg je kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio, dok je treći osumnjičeni u ovom slučaju već u prtivoru zbog drugih krivičnih dela.

Udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost sudstva

Predloženim ustavnim amandmanima se smanjuju garancije za nezavisnost sudske vlasti, ocenio je Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije i objasnio da važeći Ustav sadrži odredbu koja zabranjuje politički uticaj na sudije, a iz nepoznatog razloga ta odredba je isključena iz ustavnih izmena.