Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Opljačkali pozorište

Novosadska policija podnela je krivične prijave Višem javnom tužilaštvu protiv Petra J. (1990) i jednog sedamnaestogodišnjaka iz Novog Sada, zbog krađe u Srpskom narodnom pozorištu.

Februar doneo nova poskupljenja

Početak februara, pored izrazito niskih temperatura, doneo je i nova poskupljenja pa su u trgovinama uglavnom za 10 odsto više cene nekih mesnih prerađevina, smrznutog voća i povrća, instant kafe, alkoholnih pića, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

UNS: Lokalni mediji ugroženi novim tarifama Sokoja

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da će rešenje Upravnog suda Srbije od odbacivanju tužbe Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kojom se traži preispitivanje i poništenje mišljenja Komisije za autorska i srodna prava o novim tarifama Sokoja, ugroziti opstanak velikog broja elektronskih medija.

Dinar sutra jači za 34 para

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,3 odsto, tako da će srednji kurs biti 105,7162 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svaki četvrti mladić misli da je u redu tući homoseksualce

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih "nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac", dok je za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima opravdano, rezultati su danas predstavljenog istraživanja Centra "E8" o konceptu rodno zasnovanog nasilja.

Dvoje mrtvih pronađeno u snegu

U Srbiji je u utorak pronađeno dvoje mrtvih ljudi smrznutih u snegu, dok je jedan čovek izbavljen na temperaturi od minus 15 stepeni Celzijusa.

Krali šine

Policijska patrola zatekla je juče, u poslepodnevnim časovima, na železnickoj pruzi u Staroj Pazovi dva muškarca koji su u kamion tovarili tri železnicke šine, ukupne dužine oko devet metara.

Traže ukidanje smene Ugričića

Zahtev za ukidanje odluke o smeni Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije, koju Forum pisaca smatra neustavnom i uputio ga je Vladi Srbije 23. januara, do danas je potpisao 1.001 građanin iz zemlje i sveta, saopštio je Forum pisaca.

SVM traži pomilovanje za napadače iz Temerina

Savez vojvođanskih Mađara traži od predsednika Srbije Borisa Tadića da se prema Mađarima koji su brutalno pretukli srpskog mladića 2004. godine u Temerinu postupa kao i prema ubicama Brisa Tatona i da budu pomilovani.

Poreznici od četvrtka u štrajku

Zaposleni u Poreskoj upravi (PU) Srbije počeće u četvrtak, 2. februara, generalni štrajk zbog neispunjenih zahteva u vezi sa poboljšanjem materijalnog i socijalnog položaja.

Na Pešteru minus 36

U noći između ponedeljka i utorka temperatura u Karajukića Bunarima, na Pešterskoj visoravni, spustila se do 36. podeoka ispod nule, rekla je Danka Džogović koja vodi meteorološku stanicu u tom mestu.

Vlada zvanično vlasnik Železare Smederevo

Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima američke kompanije "Ju- Es stil" ugovor o otkupu Železare Smederevo, kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanije.

Pravna pomoć Mađarima za rehabilitaciju

Civilna organizacija CMH, u saradnji sa Savezom vojvođanskih Mađara, pokrenula je pravnu službu za pomoć osobama koje žele da povrate oduzetu imovinu, a posebna podrška biće pružena građanima Čuruga, Žablja i Mošorina, koji su kolektivno proterani iz tih mesta nakon Drugog svetskog rata.

U Sjenici -28

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Sjenici gde je u šest sati izmereno minus 28 stepeni.

"Zbog nemara države postali smo nikad primitivniji"

Beogradski reditelj i upravnik "Ateljea 212" Kokan Mladenović rekao je da se danas u kulturu u Srbiji ulaže "sramotno malo" i da vlast nema svest o tome koliko je ova oblast značajna za razvoj i obrazovanje društva.

Delević: EU najveći donator

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije u poslednjih nekoliko godina.