Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Danska: Čečen osuđen za teroristički napad

Čečen Lors Dukajev, uhapšen zbog sumnje da je 10. septembra prošle godine izazvao eksploziju u hotelu Jorgensen u Kopenhagenu, proglašen je danas krivim za pokušaj terorističkog napada na danski list Jilands-Posten. Kazna će biti izrečena sutra.

Još pet generala napustilo Gadafija

Pet generala libijske vojske, koji su prebegli iz režima lidera Libije Moamera Gadafija, pozvali su danas u Italiji i ostale kolege oficire da im se pridruže u podršci pobunjenicima.

Misteriozni posteri Putina i Medvedeva

Ruska vlada naredila je danas da se misteriozni posteri koji su postavljeni u centru Moskve i na kojima su ruski predsednik i premijer prikazani u teniskoj opremi, uklone do kraja dana.

FOTO: Kamion propao u zemlju

Bilo je to obično jutro u kineskom gradu Čangučun, a onda je jedan kamion prosto propao kroz asfalt u jednoj od ulica.

Dalaj-lama se odrekao političke uloge

Učinivši istorijski potez dalaj-lama se danas i formalno odrekao političke uloge, ali će ostati simbol tibetanskog jedinstva, saopštio je danas portparol verskog vođe.

Bakterija ubila 11 ljudi u Nemačkoj

U Nemačkoj je do sada umrlo najmanje 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC (enterohemoragijska ešserihija koli), od kojih je veliki broj u izrazito kritičnom stanju, prenose danas nemački mediji najnovije podatke nadležnih nemačkih institucija.

Tuže Sarkozija zbog zločina u Libiji

Dva poznata francuska advokata Rolan Dima i Žak Verže izjavili su u Tripoliju da će podneti tužbu protiv francuskog predsednika Nikole Sarkozija za zločine protiv čovečnosti u Libiji.

Gadafi navodno spreman da ode

Libijski vođa, Moamer Gadafi, spreman je da preda vlast pod uslovom da on i porodica budu sačuvani od sudskog gonjenja, piše arapski list "Al šark Al Avsat".

Nemačka: Stradijarijeve violine mladim talentima

Stradivari je za života napravio hiljadu gudačkih instrumenata, njegove violine izučavaju se vekovima, ali ni do danas nije razjašnjeno šta utiče na njihov zvuk. Nemačka fonacija iznajmljuje te violine mladim talentima.

Mladićev sudija negira genocid u Srebrenici

Nemački sudija Kristof Flige, predsedavajući sudskog veća zaduženog za slučaj Ratka Mladića u Haškom tribunalu, poznat je javnosti po stavu da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Malta dozvolila razvod

Građani Malte su na referendumu izglasali da se u zakone te dominantno katoličke mediteranske zemlje uvede mogućnost razvoda, preneli su lokalni mediji.