Slučaj Skripalj: Osumnjičeni su civili, a ne kriminalci, kaže Putin

Muškarci koje je Britanija označila kao osumnjičene za trovanje Skripalja i njegove ćerke nemaju veze sa kriminalom, kaže Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da muškarci, koje je Britanija optužila za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke, nemaju „nikakvu kriminalnu pozadinu".

Julija i Sergej Skripalj
BBC
Julija i Sergej Skripalj odvedeni su u bolnicu nakon što su pronađeni na klupi u praku

Vlasti u Velikoj Britaniji su ranije saopštile da su Aleksander Petrov i Ruslan Boshirov, službenici ruske vojne obaveštajne službe (GRU).

Ali Vladimir Putin tvrdi da su oni civili i da će uskoro objaviti njihovu priču.

Skripalj i Julija su otrovani u Salzberiju u martu.

„Znamo ko su oni, pronašli smo ih", rekao je Putin u Vladivostoku.

„Nadam se da će se uskoro pojaviti i sve ispričati. To bi bilo najbolje za sve. Nema ništa posebno tu, ništa kriminalno, uveravam vas. Videćete u bliskoj budućnosti" dodao je Putin.


BBC monitoring: analiza

U roku od minut, Putinova izjava postala je glavna vest na ruskoj televiziji. Putinove tvrdnje su opisane kao „jednostavno senzacionalne" .

Na državnom televizijskom Kanalu jedan, u emisiji se spekulisalo da li će Terezija Mej podneti ostavku posle izjave da Petrov i Boširov uopšte nisu ruske plaćene ubice i da li bi britanska vlada mogla da iznese još više „laži" kako bi ocrnila Rusiju.

Na Rusiji 1, drugoj državnoj televizijskoj stanici, komentator je oduševljeno izjavio da je „prepun divljenja kako Vladimir Putin to radi", što je izazvalo erupciju aplauza u studiju.

Međutim, ruski mediji predviđaju da prave vesti tek dolaze - kada se osumnjičeni pojave na televiziji i zadaju završni udarac optužbama o ruskoj umešanosti u slučaj trovanja Skripalja.


'Ruski agenti odgovorni za napad novičokom'

Srbija i Britanija - odlučan korak u stranu

Skotland jard i tužilaštvo Velike Britanije tvrde da postoji dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv njih, jer je utvrđeno da su u Ujedinjeno Kraljevstvo doputovali iz Moskve, 2. marta sa ruskim pasošima.

Dva dana kasnije, oni su nervnim gasom novičokom isprskali ulazna vrata kuće Skripalja u Salzberiju, a potom su se, istog tog dana, vratili u Rusiju.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid upozorio je da će oni biti uhvaćeni i krivično gonjeni ako ikada napuste Rusiju.

Rusija ne izručuje svoje državljane, ali izdat je evropski nalog za hapšenje u slučaju da dvojica osumnjičenih otputuju u EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC