Najbolje zemlje za život sa decom: Slovenija u prvih 10, Hrvatska u zlatnoj sredini

Švedska je najbolje mesto za život s decom, dok je u Švajcarska na poslednjem mestu, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

 

trojke
Getty Images
U kojim zemljama je majkamam plaćeno odsustvo zbog porodiljskog bolovanja

 

Slovenija je osma na listi država koje roditeljima i deci nude najbolje uslove za život, a Hrvatska je zauzela 22. mesto, otkriva istraživanja UNICEF-a.

Istraživanje je zasnovano na podacima o pravima majki i očeva na plaćeno odsustvo, odnosu države prema deci do tri godine i prema deci do predškolskog uzrasta. Istraživanjem je obuhvaćena je 31 država, a zemlje Balkana koje nisu članice Evropske unije nisu učestvovale u istraživanju.

Najbolja zemlja za život sa decom je Švedska, dok se Švajcarska nalazi na poslednjem mestu, pokazuju rezultati.

Šveđanke imaju pravo na 35 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva, a očevi u Švedskoj - na deset nedelja. U Švajcarskoj ne postoji plaćeno odsustvo za očeve, a majkama je plaćeno osam nedelja.

Hrvatska se bolje kotira od Velike Britanije, Poljske i Grčke, jer se ženama plaća 39 nedelja odsustva, a očevima dve.

U Sloveniji majke mogu da odsustvuju sa posla 48 nedelja nakon porođaja, pa se ova zemlja kotira bolje od Francuske, Finske, Španija i Holandije.

 

Dad and child
Getty Images

 

Kako je majkama u Srbiji

Porodiljsko bolovanje u Srbiji može se otvoriti najkasnije 28 dana pre termina za porođaj.

Ono traje tri meseca tokom kojih se žena oporavlja od porođaja.

Na porodiljsko bolovanje se nadovezuje bolovanje radi nege deteta koje traje još devet meseci. Majke u Srbiji imaju plaćeno 365 dana odsustva kako bi bile sa bebom.

Naknadu zarade radi nege deteta ostvaruju zaposlene majke i očevi. Takođe, pravo na naknadu ima i jedan od usvojitelja ili hranitelj, odnosno staratelj deteta.

  • Nina

    13.09.2019 13:28
    =
    Zasto onda sedis u Svici ?? Jelena
  • Jelena

    14.06.2019 13:09
    toliko o limitima
    U redu, ja sam limitirana, dete sam rodila bez problema u Srbiji i dete je uz mene prohodalo, naucilo da jede cvrstu hranu i govori. Primala godinu dana platu dok sam ga podizala.

    Sada zivim u Svajcarskoj i mozda odustanem od drugog deteta jer nemam srca da ostavim tromesecnu bebu u vrtic na 10h koliko je radno vreme sa pauzom za rucak i putovanjem od/do posla. Ili da odustanem od karijere i postanem domacica.
    A mozda uspem da ubedim/izmolim poslodavca da mi da jos 3-4 meseca neplacenog ako se smiluje.
    /o limitiranost
  • ...

    13.06.2019 15:45
    @Jelena

    Procitaj ponovo koje su zemlje obuhvacene istrazivanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?