Grad na Floridi isplatio 600.000 dolara hakerima

Kompjuteri grada na Floridi bili su blokirani tri nedelje.

 

Bitkoin
Reuters
Hakeri su tražili 65 bitkoina kako bi otključali kompjutere

 

Čelnici Rivijera Biča na Floridi odlučili su da hakerima isplate 600.000 dolara, kako bi kompjuteri zaposlenih u opštini ponovo proradili.

Opštinski kompjuteri bili su zaraženi kompjuterskim virusom koji je onesposobio i-mejlove i sistem za hitne pozive.

Nakon konsultacije sa stručnjacima za sajber kriminal, opštinski savet grada koji naseljava 35.000 ljudi, izglasao je da se hakerima isplati tražena suma.

„Oslanjamo se na njihove savete", izjavila je portparolka opštinskog saveta Rouz En Braun za agenciju AP.

Braun je izjavila da nije bilo garancije da će hakeri osposobiti gradske kompjutere nakon što novac bude isplaćen.

Suma je isplaćena u kriptovaluti, a gradsko osiguranje je pokrilo isplatu.

Virus je napao gradske kompjutere kada je neko od zaposlenih slučajno kliknuo na lažni dokument koji se nalazio u prilogu i-mejla. Virus je onesposobio i vodene pumpe, a svi čekovi morali da se ispisuju ručno.

„Sajber-kriminalci uvek žele da izvuku maksimum novca uz minimum napora, zbog toga su tehnološka odeljenja gradova za njih laka meta", kaže Cezar Čerudo, šef tehnološkog odeljenja u kompaniji AjOAktiv (IOActive).

Velike korporacije je teže nasamariti, kaže Čerudo i dodaje da su mnoge firme i pojačale digitalnu zaštitu. Za razliku od njih, kaže Čerudo, mreže lokalnih vlasti su mnogo ranjivije.

Veruje se da FBI istražuje incident, ali niko iz ovog biroa nije komentarisao slučaj.

Tokom 2018. godine, zabeleženo je 1.493 hakerskih napada, a hakeri su došli do 3.6 miliona dolara, izjavili su za agenciju AP u birou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC