Čuveni meksički spasilački pas odlazi u penziju

Frida je tokom devetogodišnje karijere spasila 12 ljudi i radila na četiri kontinenta.

 

Frida
AFP
Frida je spasila 12 osoba

 

Spasilački pas koji je stekao svetsku slavu zbog herojskih spašavanja nakon zemljotresa u Meksiku 2017. godine, odlazi u penziju nakon devet godina službe.

Meksička ratna mornarica je u ponedeljak održala ceremoniju u čast zlatne labradorke Fride.

Frida je učestvovala u 53 spasilačke misije širom Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora.

Tokom devetogodišnje karijere, labradorka je spasila 12 života i pronašla više od 40 tela.

„Njen lavež je uvek ulivao nadu i u trenucima patnje i neizvesnosti, donosila bi olakšanje", izjavio je zamenik ministra pomorstva Eduardo Redondo.

Fotografije Fride kako sa zaštitnom maskom za oči pretražuje ruševine škole u Meksiko Sitiju privukle su svetsku pažnju i postale simbol nade za Meksiko, nakon zemljotresa u kom je poginulo više od 300 ljudi.

Frida sada ima deset godina, čuvenu masku i čizme je okačila o klin, a dobila je i igračku za žvakanje - kao poklon za novo životno poglavlje.

 

Frida mural
Getty Images
Murali sa likom Fride se mogu videti u Meksiku

 

Još uvek nije poznato kako će Frida provoditi penzionerske dane, ali veruje se da će se ovaj pas preseliti na selo i pomagati u obučavanju budućih generacija spasilačkih pasa.

„Frida, misija obavljena, časno", izjavio je Redondo.

  • ...

    25.06.2019 15:06
    Samo da je ne ubiju sada kad je ostarila.
  • gapop

    25.06.2019 14:52
    frida
    nema lepših na celome svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?