Znak smrti na putu: Zbog njega ćete morati da usporite

Nesvakidašnje upozorenje o dozvoljenoj brzini ukradeno sa jedne raskrsnice u ruskom gradu Arhangelsku.
saobraćajni znak
Arkhangelsk City Council
Dobrodošlica za vozače u Arkhangelsku

U ruskom gradu Arhangelsku građani su se uznemirili kada je na jednoj prometnoj raskrsnici „osvanula" statua vesnika smrti, takozvani Kosač, kao upozorenje motoristima koji prekorače dozvoljenu brzinu. Istog dana je i ukraden.

Znak koji je stajao na jednoj od glavnih crnih tački na Lenjingrad autoputu, bio je predmet diskusije na društvenim mrežama.

Kosač je napravljen po narudžbini, a izradio ga je jedan lokalni zanatlija, kako bi naterao vozače da uspore na deonici koja je nedavno obnovljena, rekla je Tatjana Simindei, portparolka gradskih vlasti.

Nekima se ideja i dopala, jer je „dobro videti kreativnost u gradu", ali je većina rekla da je znak degutantan.

Arhangelsk- Grad horora

Šta je sledeće pitali su se ljudi na društvenim mrežama, „ukras sa nadgrobnim spomenikom na mestu nesreće?", dok su drugi komentarisali da je novac mogao bolje da se iskoristi, na primer da se zakrpe rupe na ulicama ili da se poprave semafori.

„Jednostavno morate da vidite taj znak", rekao je jedan od zvaničnika za Komsomsolskaja Pravda, ali su se mnogi tom stavu suprostavili, jer vozači lako mogu da prouzrokuju više nesreća, ukoliko se uplaše od zloslutnog Kosača.

„Pada mi na pamet samo da je ovaj grad postao grad užasa i horora", napisao je neki lokalac, dok je neko napisao da je možda najbolje da obese telo ispred skupštine.

Kosač je u kratkom roku postao internet mim, a znak je zamenjen sloganima upozorenja poput „Nivo zračenja: Normalan", referenca koja se odnosi na eksploziju koja se dogodila na vojnom poligonu u zapadnom delu grada.

Neko, kome se Kosač nije dopao, uzeo je stvari u svoje ruke, bukvalno, pa je vesnik smrti misteriozno nestao sa raskrnice. Ipak, pojavio se nakon nekoliko dana, nedaleko od raskrsnice.

„Samo je kosa oštećena i kada to budemo sredili, vratićemo ga", rekli su zvaničnici, rekavši da imaju u planu da Kosača premeštaju po crnim tačkama na gradskim saobraćajnicama.

Policija traga za lopovima.

„Naš zaštitnik, Arhanđel Mihailo, još uvek štiti grad", napisao je neki lokalac.

saobraćajni znak
Arkhangelsk City Council
Vesnik smrti ponovo na svom mestu

Jarosalava Kirjukina i Martin Morgan

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?