Korona virus i praznici: Kako neki gradovi u Srbiji prebacuju novac od novogodišnjih proslava na lečenje dece

U ovoj godini korona virusa čelnici gradova Užice, Veliko Gradište i Pirot su već doneli ovakvu odluku.
Beograd, 20. decembar 2018.
BBC

Udruženje građana „Kreni promeni" pokrenulo je onlajn peticiju sa zahtevom da se usled pandemije Kovida-19 i zabrane okupljanja novac predviđen za proslavu Nove godine preusmeri za lečenje bolesne dece.

Inicijativa „Da slavimo život dece" krenula je od Beograda, a onda se prethodnih dana prelila i na druge gradove u Srbiji.

„Imamo peticije u još 16 gradova i više od 75.000 prikupljenih potpisa", kaže za BBC Kristina Urošević, članica tima Kreni promeni.

Užice, Veliko Gradište i Pirot su već zvanično saopštili da će, umesto za doček Nove godine, pare uplatiti za bolesnu decu, a reč je o milionima dinara.

Beograd, 20. decembar 2018.
BBC

Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece, navodi se u peticiji za Beograd koju je dosad podržalo više od 63.000 ljudi.

„Vrlo često ovi mali heroji ulaze u bitke sa minimalnim šansama da prežive, ali na nama je da im pomognemo da možda ipak budu pobednici.

„U momentima kada zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom postoji zabrana okupljanja, kao i teža materijalna situacija velikog broja građana prouzrokovana ovom krizom, smatramo da je potpuno besmisleno bacati novac nas, građana Srbije, na organizaciju proslave Nove godine, u bilo kom vidu, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih onlajn proslava", dodaju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u pisanom odgovoru za BBC navodi da „Grad Beograd budžetom za 2020. godinu nije predvideo ni dinar za organizaciju proslave Nove godine".

„Ta stavka je skinuta iz budžeta prilikom prvog rebalansa koji je usvojen 3. aprila 2020. godine kada je budžet umanjen za oko 15 odsto zbog ekonomskih posledica virusa", kaže Vesić.

Za doček 2019. Beograd je izdvojio više od 420.000 evra, što je bilo duplo više od prethodnog, prema podacima Istinomera.

I za Novu 2020. godinu organizovana je višednevna manifestacija Beogradska zima na više lokacija u gradu, a 31. decembra ispred Doma narodne skupštine pevale su Lepa Brena i Maja Berović.

Muzičke zvezde za nastupe po trgovima širom Srbije svake godine dobiju honorare koji iznose desetine hiljada evra.

Umesto toga, Užice je ove godine opredelilo da tri miliona dinara budu preusmereni za lečenje dece - za njihove operacije, kupovinu lekova, terapije za retke bolesti.

„Dogovor je da ovog puta, u pandemiji i teškoj situaciji sa kojom se svi borimo, budemo humani i da grad pokaže da misli na decu Užica.

„U prethodnom periodu Gradsko veće je razmotrilo šest takvih podnetih zahteva, za koje su odvojene sume od 50.000 do 250.000 dinara", izjavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, prenosi Politika.

Dodala je da će se zahtevi podnositi nadležnoj komisiji koja će odrediti zdravstvene kriterijume i prioritete, a da će gradsko veće donositi odluke o tome koji se zahtevi finansiraju.

Pirot je, takođe, krenuo tim putem.

Gradonačelnik Vladan Vasić izjavio je Pirotskim vestima da će ovaj grad, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, novac namenjen svečanom obeležavanju Dana grada i proslavi Nove godine na trgu, preusmeriti u humanitarne svrhe.

Vasić je pozvao građane Pirota da na zvaničnom portalu Grada pošalju poruku i daju predlog kome bi pomoć u ovom trenutku najviše značila.

„Mislim da ćemo ove godine između milion i milion i po dinara izdvojiti za te namene", izjavio je Vasić.

Beograd, 20. decembar 2018.
BBC

I čelnici opštine Veliko Gradište odlučili su da deo para namenjenih za obeležavanje predstojeće Nove godine preusmere za lečenje obolele dece.

Oni su, navode, i prošle godine novac za štampanje novogodišnjeg propagandnog materijala - kalendara, rokovnika, olovaka, upaljača, novogodišnjih kesa preusmerili u humanitarne svrhe.

„Grad će biti skromno okićen, ukrasima od ranijih godina.

„Ove godine raspisana je javna nabavka od oko 600.000-700.000 dinara, da se nabave novi ukrasi, ali sam tu nabavku stopirao, pa ćemo deo tog novca, oko 300.000 dinara, preusmeriti za bolesnu decu ", rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

„Iz medija smo videli najave da će možda i Kragujevac krenuti ovim putem, a mi pozivamo i ostale da se pridruže", zaključuje Kristina Urošević.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Lečenje dece

    04.12.2020 16:32
    Ovo bi trebalo ustanoviti kao pravilo, umesto što su se do sada isplaćivali iznosi od po više desetina hiljada evra raznim estradnim dromfuljama da kupuju sebi bunde, kristalne lustere i stanove u BgH2O
  • Normalan čovek

    04.12.2020 16:27
    Nova godina ***
    Konačno da pročitam nešto normalno ovih dana, meseci, godina...

    Svi gradovi treba da postupe tako, a ne samo par...

    Dok se ne usvoji neki Zakon, daj šta daš u ovom mraku...
  • Milenko M.

    04.12.2020 15:47
    -
    U Novom Sadu se novac prebacuje na lečenje stranke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC