Svemir i istraživanje: NASA će uzorke sa Meseca platiti svega jedan dolar

Američka svemirska agencija dodelila je grantove dvama američkim i jednoj japanskoj firmi da prikupe uzorke zemlje sa Meseca.
Astronaut in space suit
Getty Images

Američka svemirska agencija (NASA) platiće svega jedan dolar (96 dinara) kompaniji za prikupljanje stena sa Meseca čija je ponuda prihvaćena kao najbolja.

U četvrtak je Lunar autpost (Lunar Outpost) dobio ugovor za prikupljanje uzoraka za američku svemirsku agenciju.

To je jedan od četiri ugovora koja je NASA sklopila u okviru programa sakupljanja resursa sa Meseca.

Ostali pobednički ponuđači bili su Masten spejs sistems (Masten Space Systems) sa sedištem u Kaliforniji i Ajspejs sa sedištem u Tokiju, zajedno sa evropskom podružnicom.

NASA će kompanijama plaćati za pojedinačne uzorke Mesečevog tla, težine između 50 i 500 grama.

„Kompanije će prikupiti uzorke, a zatim će nam dostaviti vizuelne dokaze i druge podatke o tome šta su prikupili", rekao je portparol NASA.

„Plan je da misija bude organizovana 2023. godine, ali radimo sa nekoliko različitih kompanija za sletanje, što bi moglo rezultirati ranijim datumom lansiranja", rekao je izvršni direktor Lunar autposta Džastin Sajrus za BBC.

Lunar autpostu, firmi za robotiku sa sedištem u Koloradu, biće plaćen dolar za prikupljanje uzoraka stena sa Mesečevog Južnog pola.

Novac nije motivacija za ovakve kompanije.

Očekuje se da će misija imati mnogo naučnih koristi, poput omogućavanja firmama da vežbaju izvlačenje resursa sa mesečeve površine.


Šta je solarno jedrenje i kako nam pomaže da istražimo svemir:


Sajrus je to nazvao „ključnom promenom načina razmišljanja o istraživanju svemira".

Kompanija pregovara sa kompanijom Blu oridžin (Blue Origin) i nekoliko drugih kompanija koje rade na tome da omoguće letove na Mesec.

Blu oridžin je kompanija za istraživanje svemira koju je osnovao vlasnik Amazona Džef Bezos, jedan od najbigatijih ljudi sveta.

Među pobedničkim kompanijama je i japanski Ajspejs (iSpace) kojem će biti plaćeno 5.000 američkih dolara za prikupljanje kamenja sa severoistočne strane Meseca.

Nije sve u novcu

„NASA je napravila važan presedan određujući vrednost ugovora na jedan dolar", kaže stručnjakinja za svemirska istraživanja Šinejd O'Salivan.

„Novina je da ovo nije komercijalni poduhvat, već se radi o stvaranju prilika za biznis, uvođenju zakonskih normi i stvaranju tržišta", dodaje.

Grant će kompanijama biti isplaćen u tri etape. Na početku će dobiti 10 odsto, zatim još 10 odsto kada kompanija lansira letelicu koja će prikupljati uzorke i 80 odsto kada NASA verifikuje da su uzorci prikupljeni.

„I da, taj dolar će biti isplaćen u tri sitne, ali dinamintne rate - dve po 10 i jednu od 80 centi", šali se Sajrus.

Najava svemirske agencije dolazi u trenutku dok Kina sprovodi sopstvenu misiju prikupljanja uzoraka Zemljinog satelita.

Kineska lunarna letelica Čang'e-5 trenutno se vraća na Zemlju sa uzorcima sa Meseca.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC