Srbija i Velika Britanija: Pošta Srbije izdala filatelističku marku u čast 100 godina BBC-ja i 185 godina diplomatskih odnosa

Marka „Srbija- Ujedinjeno Kraljevstvo 100 godina od osnivanja BBC-ja" izdata je povodom 100. rođendana ovog medija i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.
poštanska marka
BBC

Pošta Srbije izdala je filatelističku marku „Srbija- Ujedinjeno Kraljevstvo 100 godina od osnivanja BBC-ja" u čast sto godina tog medija i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Na slici je srpski pisac Borislav Pekić za mikrofonom BBC radija koji je od 1985. godine svake druge nedelje čitao tekstove koji su kasnije objavljeni kao knjiga „Pisma iz tuđine".

Pored njega nalazi se i lik pisca Džordža Orvela koji je u periodu 1941-1943 tokom Drugog svetskog rata, kroz nastupe na BBC radiju bio poznati glas borbe protiv fašizma.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da je BBC, kao jedan od najvećih globalnih emitera radijskog i televizijskog programa, „poznat po odličnom informativnom programu visokih standarda, vrsnom dokumentarnom programu, legendarnim serijama i odličnim dramama".

„Deo ovog stogodišnjeg impresivnog nasleđa je i BBC Svetski servis koji svake nedelje pruža profesionalne analize i prostor za debatu na 40 jezika, među kojima je i srpski za više od 365 miliona ljudi.

„Značaj BBC Svetskog servisa je ogroman posebno za one krajeve sveta gde je sloboda informisanja i uzražavanja ugrožena ili ograničena", rekao je Đorđević i uručio britanskoj ambasadorki Šan Meklaud posebno izdanje marke.

„Uveren sam da će prijateljstvo između naših zemalja u budućnosti biti vidljivo na jedan mnogo viši način", dodao je on.

Ambasadorka Šan Meklaud je zahvalila Pošti Srbije što je prepoznala godišnjicu BBC-ja kao „jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini" i podsetila da mlađe generacije prepoznaju BBC-jev program i da gledaju popularne emisije i serije.

I BBC urednik Marko Protić zahvalio se na ovakvoj počasti u ime čitave korporacije i redakcije BBC na srpskom.

izgled počasne marke
BBC

BBC se 2018. vratio publici u Srbiji i regionu posle pauze od sedam godina, ovog puta u digitalnom izdanju, naveo je on, a u digitalnom svetu borba za proverenim i tačnim informacijama je „oštrija i surovija nego bilo kada ranije".

„Cilj nam je da našoj publici ponudimo odgovore na pitanja koja je zanimaju, objašnjenja za pojave i događaje koji se smenjuju do sada nezamislivom brzinom i dubinsku analizu turbulentnih političkih, društvenih i ekonomskih zbivanja na Balkanu, u Srbiji i u svetu.

„Stvarajući originalni sadržaj, vodimo se osnovnim standardima BBC-ja - kredibilnost, poverenje, istina, tačnost, nepristrasnost, javni interes i zaštita ranjivih grupa", rekao je Protić.

Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Uroš

    12.12.2022 18:54
    Nekad bilo
    Sad se izopačilo u propagandnu mašineriju.
  • EvoOvako

    12.12.2022 17:13
    BBC je to
    Zaslužio.
    Uvek su objektivno i realno izvečtavali sa ovih prostora.
    Od srca im hvala što su pomogli u medijskoj satanizaciji Srba i što opravdavaju bombardovanje Srbije. "Milosrdni anđeo" nas je preobratio sve.
    Hvala od srca.
  • Pera

    12.12.2022 16:24
    5G
    o cijem trosku oni promovisu bbc i opet neku kvazi diplomatiju ???!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC