Srbija i Kosovo: Šta piše u Aneksu sporazuma Beograda i Prištine, ali i da li on rešava sva otvorena pitanja

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti postigli su dogovor uz posredovanje Evropske unije tokom pregovora koji su trajali gotovo 12 sati.
Ohrid, 18. mart 2023.
Reuters
Predsednik Srbije medijima je pročitao pojedine tačke Aneksa

Sporazum Srbije i Kosova nema potpise lidera koji su ga postigli, ali ima načelne detalje primene onoga o čemu su se saglasili Beograd i Priština.

Za manje od mesec dana, Beograd i Priština postigli su već drugi dogovor, iako im je za ovaj bilo potrebno dvanaest sati pregovaranja.

U potpunoj osamljenosti vile nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita kraj makedonskog grada Ohrida, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti proveli su dan u društvu posrednika - visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Iako dug proces nisu okončali svečanim potpisivanjem, evropski pregovarači smatraju da je posao završen i da dogovor postoji.

Sa tim su saglasni i predstavnici Beograda i Prištine, a njihove izjave posle celodnevnog sastanka u velikoj meri se podudaraju - što najčešće nije bio slučaj u prethodnim rundama dijaloga.

Postizanjem sporazuma okončana je prva runda u aktuelnoj seriji pregovora Srbije i Kosova koja nije održana u Briselu.

Radost zbog postignutog dogovora podelili su i formalni domaćin susreta, makedonski premijer Dimitar Kovačevski, kao i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

Šta piše u Aneksu sporazuma?

Aneks sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kako je na zvaničnom sajtu Evropske službe za spoljne poslove nazvan dogovoreni dokument, predstavlja dodatak ranije postignutom Sporazumu.

Sve detalje o Sporazumu možete pročitati ovdde, a u Aneksu se u 12 tačaka pojašnjavaju neki detalji koji su ostali nedefinisani posle postizanja dogovora 27. februara.

Ključne poruke Aneksa su:

  • Aneks predstavlja deo Sporazuma.
  • Kosovo i Srbija obavezali su se da primene sve članove Sporazuma i Aneksa brzo i sa dobrim namerama.
  • Sporazum i Aneks postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o pristupanju u članstvo u Evropskoj uniji (EU) za Kosovo i Srbiju.
  • Obe strane će hitno podržati već ispregovaranu Deklaraciju o nestalim osobama.
  • Kosovo će odmah pokrenuti pregovore u okviru dijaloga koji vodi EU da bi se ostvario adekvatan nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima postignutim u dijalogu - mada se Zajednica srpskih opština ne pominje na direktan način.
  • U roku od 30 dana, strane će uspostaviti zajedničku komisiju koja će nadgledati primenu ovog sporazuma.
  • U roku od 150 dana, EU će organizovati donatorsku konferenciju za Kosovo i Srbiju - ali sredstva neće biti dodeljena dok svi delovi Sporazuma ne budu primenjeni.
  • Kosovo i Srbija saglasni su da će primeniti tačke sporazuma ne uslovljavajući jednu drugom.
  • Redosled ovih stavki ne određuje redosled primene.
  • Kosovo i Srbija saglasni su da neće blokirati primenu bilo koje tačke.
  • Svi razgovori o primeni vodiće se u okviru dijaloga koji moderira Evropska unija.
  • Nesprovođenje bilo koje od tačaka imaće direktne posledice na evropske integracije i finansijsku pomoć EU.

Šta je ko dobio, a šta izgubio?

  • Evropska unija

Kada je u septembru 2022. godine nemačko-francuski tandem diplomata u strogoj tajnosti pokrenuo proces pregovora o sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, možda su im ambicije sezale i dalje od onoga što je ostalo na papiru šest meseci kasnije.

Veću početnu ambiciju i daleko skromniji rezultat kroz skicu ohridskih pregovora potvrdio je i visoki predstavnik EU Žozep Borelj koji je posle sastanka rekao da je na početku dana stranama bio ponuđen daleko ambiciozniji nacrt Aneksa, ali da o njemu nije postignut dogovor.

„To se desilo jer Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji.

„Sa druge strane, Srbija je prethodno izjavila da neće potpisivati sporazum, iako su bili spremni za sprovođenje", rekao je Borelj.

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
Sudeći po širokom osmehu, najzadovoljniji dogovorom bio je evropski izaslanik Miroslav Lajčak (levo)

Ipak, deset godina posle prethodnog Briselskog sporazuma, Evropska unija uspela je da posreduje u postizanju još jednog dogovora Beograda i Prištine - i to je najveći uspeh evrodiplomata.

Poučeni primerom brojnih dogovora koji nikad nisu sprovedeni, evropski posrednici sada su znatno više pažnje posvetili mehanizmima primene.

Otuda i u Aneksu jasno stoji i „šargarepa" - nastavak evropske integracije i finansijska korist od donatorske konferencije, ali i „štap" - direktne posledice koje bi nesprovođenje moglo da ima na ove dve koristi.

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
Američki izaslanik Gabrijel Eskobar (levo) i makedonski premijer Dimitar Kovačevski (desno)

Evropljani su pohvale dobili i od stalno prisutnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara čija uloga u pregovorima nije bila direktna, ali takođe nijedna važna runda nije održana bez njegovog prisustva.

„Sjedinjene Države čestitaju stranama na postizanju teškog, ali neophodnog dogovora koji će omogućiti mirne i predvidive odnose dve strane.

„On otvara ne samo svetliju evroatlantsku budućnost za obe zemlje, već otvara vrata regionu da uđe u novu eru mira", rekao je Eskobar po završetku ohridskog sastanka, obećavajući pomoć u primeni sporazuma.

  • Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne propušta priliku da u javnosti istakne da nije često radostan, ali je posle ohridskog susreta rekao da ima „zrno zadovoljstva".

„Nekakav dogovor smo postigli i ja sam zadovoljan zbog toga, mada svakako ovo neće biti sve", rekao je Vučić, uporno navodeći da će plan primene morati da bude dopunjavan, kao i da on ne predstavlja kraj, već početak procesa.

Ipak, predsednik Srbije izdvojiće ono što za njega i dalje predstavlja početak procesa.

„Za nas je najznačajnije što je kao prioritet stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština, i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga - zbog toga sam zaista zadovoljan."

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
Dok su tajni pregovori trajali, društvo novinarima pravio je jedan od lidera Albanaca u Severnoj Makedoniji Ali Ahmeti (levo)

Ni Aneksom, ipak, nije pojašnjena još jedna od tačaka iz Sporazuma koja se različito tumačila - da se Srbija neće sprečavati Kosovo u učlanjenju u bilo koju međunarodnu organizaciju.

„Nije pojašnjena i bolje da ja ne govorim o tome."

BBC: „Zašto?"

Vučić: „Pa zato što je nema u implementacionom planu."

BBC: „To uopšte niste definisali?"

Vučić: „Nismo definisali zbog svega što sam govorio."

Vučić je najavio da će sa predstavnicima parlamentarnih stranaka dogovoriti da li će se dokumenta koja je prihvatio naći pred Skupštinom Srbije.

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
Pregovori su vođeni u idiličnom ambijentu Ohridskog jezera, uz budno oko čamca makedonske policije
  • Kosovo

Premijer Kosova došao je i na Ohrid sa penkalom spremnim za potpis, ali ga ponovo - nije upotrebio.

„Druga strana, baš kao i na poslednjem sastanku u Briselu, izbegava da potpiše Sporazum, a sada i Aneks.

„Sada je na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam da ovaj dokument postane pravno i međunarodno obavezujuć."

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
Premijer Kosova Aljbin Kurti poslednji se pojavio pred medijima

Za Kosovo je i Aneksom postalo obavezujuće da se bavi pitanjem prava srpske zajednice.

„Član 10 Sporazuma, koji zapravo znači međusobno priznanje Kosova i Srbije, podrazumeva da će svih 39 do sada postignutih sporazuma biti sprovedeno.

„Među tim sporazumima jesu i oni iz 2013. i 2015. godine, ali ja sam ponovio da bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma ne sme biti u suprotnosti sa našim Ustavom i zakonima."

Kurti kaže da je rekao predsedniku Srbije, ali i evropskim predstavnicima, da treba bolje da se pripremimo i ne primenjujemo iste greške i u narednih deset godina.

„Piše da odmah treba da počnemo sa razgovorima što se tiče samouprave, mada nisam baš siguran da je to prava reč, za srpsku zajednicu.

„Mi smo te razgovore već počeli na neki način, ali treba još mnogo da bismo došli do konkretnog zaključka."

Ohrid, 18. mart 2023.
BBC/Aleksandar Miladinović
U dvanaest sati dugom pregovaračkom danu, domaćini su novinare triput poslužili sendvičima

Kosovski premijer rekao je i da je pitanje lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova unutrašnje pitanje Prištine, dok je srpski predsednik rekao da će o učešću Srpske liste razgovarati sa njenim predstavnicima.

Lokalni izbori u tri opštine zakazani su za 30. april, bili su već jednom odlagani, a raspisani su jer su predstavnici Srpske liste napustili institucije Kosova.


Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Gojko

    19.03.2023 08:22
    Gojko
    Ako pise da ZSO mora biti u okviru,Drzave Kosovo po njihovom Ustavu,nema o cemu dase pregovara,vise! Time se krsi Ustav Srbije i taj koji,to cini mora biti uhapsen i procesuiran! Sta nije i kome nije jasno?! Ako se predje preko,toga zakona i Ustava nema vise u Srbiji i svi gradjani,treba da se pozovu na gradjansku neposlusnot i oglise o svemu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?