Rusija, Ukrajina i Srbija: Vučić o Putinu i optužbama za ratne zločine - „To nije mudra odluka, Srbija ima pametnija posla"

Srbija je jedna od 123 zemlje koja se obavezala na saradnju sa Međunaordnim krivičnim sudom.
Putin i Vučić
Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS/File Photo
Predsednik Rusije Vladimir Putin stavlja orden Vučiću tokom posete Beogradu 2019. godine (arhivska fotografija)

Srbija je jedna od 123 zemlje koje su se obavezale na saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) koji je pre dva dana izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao jedna od zemalja koja se još 2009. godine zakonski obavezala na saradnju sa MKS, Srbija bi trebalo da postupi po tom nalogu, ako Putin kroči na njeno tlo.

Hoće li?

„Pitanje hapšenja je, ne ljutite se, bezveze pitanje, jer vam je jasno da dok traju ratni sukobi Putin nema kuda ni da dođe do Srbije.

„Ja pod supenom (vrsta sudske naredbe) nisam hapsio one koje je tražio ad hok tribunal, to nije MKS.

„Imate vi ove stručnjake što su sve Srbe u vreće trpali i slali u Hag, mogu dobrovoljno da se prijave da pomognu... Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla u ovom trenutku", odgovorio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na pitanje na konferenciji za novinare u Beogradu u nedelju, 19. marta.

Nekadašnje vlasti u Srbiji su po nalogu Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine uhapsile i izručile više ljudi, među kojima bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, političkog i vojnog lidera Srba iz Bosne Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i bivšeg pukovnika jugoslovenske vojske Veselina Šljivančanina, koji se teretio za zločine počinjene u Vukovaru, u Hrvatskoj,

Međunarodni krivični sud tereti Putina da je odgovoran za ratne zločine, među kojima je i nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju, navode iz suda.

Zločini su počinjeni od 24. februara 2022. godine i kasnije, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, dodaje sud.

Dok lideri zapadnih zemalja, poput američkog predsednika Džozefa Bajdena koji kaže da je potez suda „opravdan", a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ga naziva „istorijskim", iz Moskve kategorički odbacuju tvrdnje MKS nazivajući ih „nečuvenim".

Rusija nije potpisnica sporazuma o saradnji sa MKS i stoga ovo nema nikakav pravni značaj, rekla je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dok lideri u svetu reaguju na odluku MKS, Putin obilazi delove Ukrajine koje je Rusija anektirala, poput poluostrva Krim, ili mesta koje je zauzela tokom invazije koja traje više od godinu dana.

Tako je u nedelju posetio Marijupolj, lučki grad na jugu Ukrajine, koji su ruske snage zauzele posle velikih borbi sredinom prošle godine.

Uz Belorusiju, Srbija je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, iako se jeste pridružila osudi ruske invazije na Ukrajinu.

Šta je rekao Vučić o odluci Međunarodnog krivičnog suda?

Da nije mudra, da će doprineti eskalaciji sukoba i da pokazuje veliku nespremnost da se razgovara o miru, primirju, čuvanju ljudskih života.

„Pošto sam video da Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i svi drugi daju komentare, ja predstavljam suverenu državu pa imam i ja pravo na stav.

„Ovo je odluka koja će, da ne ulazim u pravne stvari, imati loše posledice.

„Moje pitanje je - super, evo sad ste ga optužili za ratne zločine, a s kim ćete sada da razgovarate (o miru)? Ili možda nećete da razgovarate? Ili možda nećete da pravite mir, nego svi čekate poraz, koliko još godina treba da godina da čekamo? Zar stvarno mislite da je Rusiju moguće poraziti za tri meseca, šest meseci ili godinu dana?".

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio je izručen Međunarodnom sudu u Hagu, gde je odgovarao za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Putin je jedan od nekolicine svetskih državnika u istoriji za kojim je izdat nalog za hapšenje po optužbama za ratne zločine.

Vučić kaže da se nikako ne mogu uporediti slučajevi Miloševića i Putina, jer je Milošević bio lider male zemlje, a Putin velike.

„Nisam siguran da je ovo bilo dovoljno mudra odluka i pametno sračunata.

„Nesumnjivo je da je cilj onih koji su to uradili da predsedniku Rusije otežaju komunikaciju, da svako ko razgovara sa njim da ima u glavi da razgovara sa nekim ko je optužen za najteže ratne zločine, da dodatno oteža ekonomsku poziciju Rusije, da napravi od nje svetsku pariju. I te političke razloge bih mogao da razumem.

„Ali politički razlozi čuvanja života i uspostavljanja mira su mnogo važniji od ovih političkih razloga", rekao je Vučić.


Pročitajte još tekstova o odnosima Srbije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini:


Pogledajte video o poseti Putina Srbiji 2019. godine:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • NS

    20.03.2023 06:34
    Ovo mu je jedina pametna izjava u poslednje vreme
  • Zika zivac

    19.03.2023 20:36
    Nece svoje
    Svi su krivi unapred ali oni nikad i nizasta. Irak iran libija sudan palestina... Srbija kriva sto je ziva. Zamisli preziveli bombardovanje progon iz hrvatske pa sakosova svaki dan neko prebijen spaljena kuca ubijen nista to su samo Srbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?