Deca, tehnologija i Amerika: Juta ograničila korišćenje društvenih mreža za tinejdžere, roditeljima pristup prepiskama njihove dece

Juta je prva američka savezna država koja će kompanije vlasnice društvenih platformi obavezati da od roditelja zatraže dozvolu da njihova deca pristupe aplikacijama.
Child on phone
Getty Images

Juta je prva američka savezna država koja će kompanije vlasnice društvenih platformi obavezati da od roditelja zatraže dozvolu da njihova deca pristupe aplikacijama, a prethodno će morati da potvrde da su korisnici punoletni.

Guverner Jute saopštio je da je potpisao dva zakonska akta kojima se štite mladi ljudi u ovoj saveznoj državi.

Roditelji će imati potpun pristup nalozima njihove dece na društvenim mrežama, što znači da će moći da vide objave i privatne prepiske.

Do uvođenja novih pravila dovela je sve veća zabrinutost zbog uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje dece.

Prema pravilima koja su uvedena prošle nedelje roditelji ili staratelji će morati da daju jasnu saglasnost pre nego što deca naprave naloge na aplikacijama poput Instagrama, Fejsbuka ili TikToka.

Uvedena je i zabrana korišćenja društvenih mreža za decu između 10:30 uveče i 6:30 ujutru, osim ako roditelji ne odobre upotrebu platformi i u tom periodu.

Kompanije neće moći da prikupljaju podatke od deci i neće im biti dozvoljeno da usmeravaju reklame ka najmlađima, propisuju nova pravila.

Dva zakona, koja omogućavaju i lakše pokretanje sudskog procesa protiv društvenih platformi, stupiće na snagu 1. marta naredne godine.

„Više ne nameravamo da dozvoljavamo društvenim mrežama da nastavljaju da štete mentalnom zdravlju naše omladine.

„Kao lideri i roditelji imamo odgovornost da zaštitimo naše mlade", istakao je guverner Sajmon Koks, koji dolazi iz redova Republikanaca, u objavi na Tviteru.

Iz organizacije Mediji zdravog razuma, koja se bavi zaštitom prava dece, pozdravili su inicijativu guvernera i nazvali je „velikom pobedom dece i porodica Jute".

„Ovo otvara prostor za druge savezne države da počnu da pozivaju na odgovornost kompanije koje vode društvene mreže, kako bi osigurali sigurnost dece na internetu širom zemlje", smatra Džim Stejer, osnivač i direktor organizacije.

Razmatra se uvođenje sličnih pravila i u Arkanzasu, Teksasu, Ohaju i Luizijani, još četiri države koje vode republikanci, ali i u Nju Džerziju, na čijem čelu su predstavnici Demokratske stranke.


Pogledajte video:


Iz Medija zdravog razuma i drugih aktivističkih grupa upozoravaju da neke odredbe zakona mogu da dovedu decu u rizik.

Ari Kon iz organizacije Tehnološka sloboda (TechFreedom) smatra da zakon otvara „značajne probleme u slobodi govora".

„Ima mnogo dece koja su maltretirana u domaćinstvima, koja bi mogla biti deo LGBT zajednice, a ovako su potpuno skrajnuta sa društvenih mreža", kaže za BBC.

Iz kompanije Meta, vlasnice Fejsbuka, kažu da imaju brojne alate za garantovanje bezbednosti dece.

„Razvili smo više od 30 alata za decu i porodice, među kojima su i oni koji omogućavaju roditeljima i tinejdžerima da sarađuju i zajednički ograniče količinu vremena koje će deca provesti na Instagramu, kao i tehnologija verifikacije uzrasta preko koje tinejdžeri mogu da dobiju iskustvo koje je u skladu sa njihovim godinama", kaže portparol kompanije za BBC.

Prethodno su zakone o društvenim mrežama kojima se štite deca podržali predstavnici obe političke partije u Americi.

Predsednik Džozef Bajden je tokom govora Stanje nacije u februaru pozvao na uvođenje zakona kojim bi se zabranilo prikupljanje podataka o deci na društvenim platformama.

Prošle godine su poslanici u Kaliforniji doneli zakon o podacima dece.

Izglasan je Akt o dizajniranju koda u skladu sa godinama, koji nalaže digitalnim platformama da za maloletne korisnike najveći stepen privatnosti bude automatski garantovan.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC