Srbija: Posle dve tragedije, nove dojave o bombama u školama

Nekoliko škola na teritoriji Beograda dobilo anonimne dojave o bombama.

Dve nedelje posle masovnih ubistava u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca, prigradskoj beogradskoj opštini, gde je stradalo 17 ljudi, mahom dece i mladih, nekoliko škola u na teritoriji Beograda u sredu ujutru dobio dojave o bombama.

Anonimne dojave o bombama nisu retkost i gotovo da su postale trend poslednjih godina, ne samo u Srbiji, već i u regionu Balkana.

Do sada je za sve ove dojave utvrđeno da su bile lažne.

U sredu, 17. maja ujutro nekoliko škola u Beogradu, kao i u prigradskim opštinama Lazarevac i Barajevo, dobili su dojave o bombama, jvio je RTS.

Među školama koje su alarmirane je i Osnovna škola „Vuk Karadžić" u centru Beograda, a iz ove obrazovne ustanove roditeljima je dojavljeno da ne dovode decu na nastavu, potvrđeno je za BBC.

obaveštenje za roditelje
BBC

Mediji navode da su dojava o navodnim bombama stigle i u Osnovnu školu „Drinku Pavlović" u Beogradu.

Policijske ekipe su u svim školama koje su dobile ove dojave, navodi RTS.

Ove dojave dodatno su uznemirile roditelje učenika, posebno posle nezapamćene tragedije kada je 13-godišnjak, kako je do sada objavljeno u istrazi, ušao u školu i iz očevog oružja ubio devetoro đaka i čuvara škole, i ranio još šestoro učenika i nastavnicu istorije.

Odmah posle ove tragedije, vlasti su odlučile da rasporede više od 1.000 policajaca u školama u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da će to značajno povećati bezbednost u školama, da će za 80 odsto biti smanjeno vršnjačko nasilje, i da će roditelji biti mirniji kada šalju decu na nastavu.


Šta piše u Krivičnom zakonu?

Član 343: Izazivanje panike i nereda

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Arena

    17.05.2023 13:12
    RASPUST
    Molimo Vas da pustite decu na raspust kad već niste u stanju da ih sačuvate. Majkama da date plaćeno odsustvo sa posla, da se spase mladost nacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC