Zemljotres u Maroku: Zašto vlasti oklevaju da prihvate veću pomoć iz inostranstva

Vlasti su do sada prihvatile pomoć samo četiri zemlje.
Rescue workers recover one body from the rubble, in the aftermath of a deadly earthquake in Ouirgane, Morocco, September 10, 2023
Reuters
Mala grupa međunarodnih spasilaca pomaže lokalnim službama

Skoro odmah nakon što su se pojavile vesti o zemljotresu u Maroku, stigle su ponude za pomoć iz celog sveta. Ali vlasti Maroka su do sada bile selektivne u prihvatanju pomoći.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u nedelju navedeno je da je Maroko „u ovoj fazi odgovorio na ponude podrške prijateljskih nacija: Španije, Katara, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata".

Španija je poslala jedinicu za potragu i spasavanje sa psima tragačima, a Velika Britanija je rasporedila sličan tim, ali mnogi se pitaju zašto Maroko okleva u vezi sa ponudama drugih zemalja.

Francuska pomoć je u pripravnosti, ali je šef humanitarne organizacije za spasavanje Spasioci bez granica (Secouristes sans Frontieres) rekao da nisu dobili zeleno svetlo od marokanske vlade, prenosi agencija AFP.

Susedni Alžir, koji ima dugu istoriju neslaganja sa Marokom, a pre dve godine su i prekinuli odnose, ponudio je specijalizovane spasioce, medicinsko osoblje i pse tragače, kao i krevete, šatore i ćebad.

Između ostalih, pomoć nude i SAD, Tunis, Turska i Tajvan.

Ali odluka o pomoći posle prirodne katastrofe zaplela se u pitanja suvereniteta i geopolitike.

Odnosi Francuske i Maroka sada su zategnuti, delom kao rezultat poteza francuskog predsednika Emanuela Makrona da se približi Alžiru.

Međutim, francuske vlasti su pokušale da ublaže svaku primisao da su time omalovažile Maroko.

„To je pogrešno postavljena kontroverza", rekla je ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona, prenosi agencija Rojters.

„Spremni smo da pomognemo Maroku, ali na njima je da odluče", rekla je ona.

Maroko kaže da želi da zadrži kontrolu i ne želi da rizikuje potencijalno haotičnu situaciju sa desetinama zemalja i organizacija koje dolaze u pomoć.

„Nedostatak koordinacije u takvim slučajevima bio bi kontraproduktivan", kažu vlasti Maroka.

Ali vladin kritičar i aktivista Mati Mundžib kaže da je to pogrešno stanovište jer je pomoć očajnički potrebna, posebno u udaljenijim oblastima.

„Mislim da je zaista greška [insistirati na] suverenitetu i nacionalnom ponosu.

„Ovo nije trenutak za odbijanje jer je pomoć neophodna, čak i razvijene zemlje prihvataju spoljnu pomoć [u katastrofama]", rekao je on za BBC.

Hosam Elšarkavi, regionalni direktor za Bliski istok i severnu Afriku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), nije želeo da kritikuje marokanske vlasti u teškom trenutku, ali kaže da će veća pomoć spolja biti preko potrebna.

Organizacija daje novac lokalnom ogranku Crvenog polumeseca, ali IFRC drži u pripravnosti specijalističke timove spremne da odu u Maroko.

„Imamo iskustvo od 30 godina u ovakvim situacijama, znamo da će im biti potrebna međunarodna pomoć.

„Lokalne službe su do sada uradile fantastičan posao, ali su iscrpljeni i biće im potrebna dodatna pomoć", rekao je Elšarkavi.


Pogledajte trenutak kada su spasioci izvukli živog čoveka iz ruševina u Maroku:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.