Izrael i Palestinci: Zamenik lidera Hamasa ubijen u eksploziji u Bejrutu

Hezbolah kaže da je ovo bio napad na libanski suverenitet i optužuje Izrael da želi da uvuče Liban u sukob.
Saleh al-Aruri (levo) je bio veza Hamasa i libanskog Hezbolaha
Reuters
Saleh al-Aruri (levo) je bio veza Hamasa i libanskog Hezbolaha

Saleh al-Aruri, jedan od istaknutijih lidera palestinske ekstremističke grupe Hamas, ubijen je u Bejrutu, u Libanu, a njegova smrt n ateritoriji druge zemlje dodatno je pojačalo napetosti na Bliskom istoku.

Dok Hezbolah, najmoćnija vojno-politička snaga Libana, kaže da je to bio napad na libanski suverenitet, Izrael tvrdi da to nije bio napad na tu zemlju, već napad na legitimnu meta.

Izrael još nije potvrdio da je on izveo napad, ali je portparol vlade rekao da je 57-godišnji Saleh al-Aruri ubijen u „hirurški precizno izvedenom napadu na vođstvo Hamasa".

Libanski premijer je u međuvremenu optužio Izrael da pokušava da „uvuče Liban u... sukob".

Libanski mediji javljaju da je Aruri, zamenik političkog lidera Hamasa, ubijen u napadu dronom u južnom Bejrutu zajedno sa još šestoro - dvojicom vojnih komandanta Hamasa i još četiri člana.

Bio je ključna figura u brigadama Kasam, Hamasovom vojnomm krilu, i bliski saveznik Ismaila Hanijea, vođe Hamasa.

Bio je u Libanu kao veza između Hamasa i Hezbolaha.

Portparol izraelske vlade Mark Regev nije potvrdio da je Izrael izvršio atentat, što je uobičajeno ponašanje izraelskih zvaničnika, ali je izjavio: „Ko god da je ovo uradio, mora svima da bude jasno da ovo nije bio napad na libansku državu".

„To nije bio napad čak ni na Hezbolah, terorističku organizaciju.

„Ko god da je ovo uradio, izvršio je hirurški precizan napad na vođstvo Hamasa. I ko god da je ovo uradio, verovatno ima duboka neslaganja sa Hamasom. To je kristalno jasno".

Lebanese emergency responders gather at the site of a strike, reported by Lebanese media to be an Israeli strike targeting a Hamas office, in the southern suburb of Beirut on January 2, 2024.
AFP
Libanske službe bezbednosti na mestu napada
Lebanese emergency responders gather at the site of a strike, reported by Lebanese media to be an Israeli strike targeting a Hamas office, in the southern suburb of Beirut on January 2, 2024.
AFP
Lokacija napada na vođu Hamasa u Bejrutu

Aruri najviši predstavnik Hamasa koja je ubijen otkako je Izrael ušao u rat sa ovom grupom 7. oktobra.

Tog dana su pripadnici Hamasa probili ogradu koja razdvaja Pojas gaze i Izrael i napali južne delove Izraela, ubivši, kako tvrdi Tel Aviv, oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 240 odveli u Gazu kao taoce.

U znak odmazde, Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze, sa ciljem da uništi Hamas.

Od tada je više od 22.000 Palestinaca, uglavnom dece i žena, ubijeno u izraelskim udarima na Pojas Gazu, prema Ministarstvu zdravlja pod upravom Hamasa.

Uporedo sa ratom u Pojasu Gaze, sporadično se nastavljaju sukobi i Hezbolaha iz Libana i Izrela.

Hezbolah je ispalio desetine raketa na severni deo Izrael i vodio je nekoliko okršaja sa izraelskim snagama tokom rata u Gazi.

Libanska državna novinska agencija javila je da je Aruri ubijen u napadu izraelske bespilotne letelice na kancelariju Hamasa u južnom bejrutskom predgrađu Dahije.

Svedok iz novinske agencije Rojters video je vatrogasce i bolničare okupljene oko višespratnice gde je bila velika rupa na nečemu što je izgledalo kao treći sprat.

Ovo predgrađe Bejruta je poznato kao uporište Hezbolaha.

Hanije, šef Hamasovog političkog krila, nazvao je napad „kukavičkim, teroristički činom, napadom na suverenitet Libana i proširenje neprijateljskog kruga agresije".

Hezbolah, koji ima poršku Irana i podržava Hamas u ratu protiv Izraela, saopštio je da je Arurijeva smrt „ozbiljan napad na Liban, njegov narod, njegovu bezbednost, suverenitet i otpor", kao i da „nosi veoma simbolične i značajne političke i bezbednosne poruke".

U njemu se navodi da je napad bio „opasan razvoj događaja u toku rata... a mi u Hezbolahu potvrđujemo da ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne".

Iran, glavni pristaša obe grupe, rekao je da će Arurijevo ubistvo „nesumnjivo izazvati još jedan talas otpora".

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib rekao je za BBC da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom kako bi im „uticala da ne odgovaraju", ali je dodao da: „Mi im ne naređujemo, mi vodimo dijalog s njima u vezi s tim. "

„Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah ne želi da bude uvučen u regionalni rat".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije je obećao da će eliminisati Hamasove lidere, gde god da se nalaze.

Aruri se smatrao de fakto vođom Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, prema izveštajima izraelskih medija.

Veruje se da je bio umešan u otmicu i ubistvo tri izraelska tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali 2014. godine, kažu isti izvori, i da je služio kaznu u izraelskim zatvorima zbog drugih napada.

List Tajms of Izrael navodi da je on bio i jedan od zvaničnika Hamasa koji su najbliže povezani sa Iranom i Hezbolahom.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC