Katalin Novak: Predsednica Mađarske podnela ostavku zbog skandala sa pomilovanjem u slučaju zlostavljanje dece

Predsednica Mađarske podnela je ostavku tokom televizijskog obraćanja uživo zbog pomilovanja zatvorenika osuđenog za prikrivanje zlostavljanja dece.
A screen shows the Hungarian President Katalin Novak as she announces her resignation
Reuters
Predsednica Mađarske Katalin Novak podnela je ostavku tokom obraćanja u prenosu uživo na televiziji

Predsednica Mađarske podnela je ostavku tokom televizijskog obraćanja uživo zbog odluke da pomiluje zatvorenika osuđenog za prikrivanje zlostavljanja dece.

Prošle nedelje je otkriveno da je Katalin Novak pomilovala čoveka koji je prisiljavao decu da povuku optužbe za seksualno zlostavljanje protiv direktora državnog dečjeg doma

Od tada se ne stišavaju protesti na kojima se traži ostavka predsednice.

Novak se izvinila i rekla da je napravila „grešku".

Skandal koji je doveo do njene ostavke rasplamsao se kada su pre nedelju dana u medijima objavljena imena 25 pomilovanih osuđenika u aprilu prošle godine, tokom posete pape Franje Mađarskoj.

Na listi osuđenika našlo se i ime zamenika direktora doma za decu u blizini Budimpešte, koji je bio osuđen na tri godine zatvora zbog toga što je prisiljavao decu da povlače optužbe za zlostavljanje protiv direktora doma.

Sam direktor je osuđen na osam godina zatvora zbog zlostavljanja dece u državnoj ustanovi.

Mađarske opozicione partije i demonstranti tražili su njenu ostavku, ali odluka Katalin Novak da to i uradi bila je iznenadna i neočekivana.

Novak je popularna političarka u vladajućoj partiji Fides i retka žena u političkom životu zemlje kojim dominiraju muškarci. Ključna je saveznica premijera Viktora Orbana, a prethodno je obavljala funkciju ministarke za porodicu.

Za prvu predsednicu Mađarske izabrana je 2022. godine.

Ali ovaj slučaj izazvao je nezapamćen politički skandal za nacionalističku vladu koja dugo upravlja Mađarskom.

Posebno je osramoćena sama partija Fides, koja je tradicionalne porodične vrednosti postavila u temelj socijalne politike.

Tokom televizijskog obraćanja, Novak je rekla da je pomilovanje odobrila verujući da osuđeni čovek „nije iskorišćavao ranjivost dece o kojoj je trebalo da brine".

Izvinila se žrtvama koje su se „možda osetile da nisam na njihovoj strani".

„Pogrešila sam, jer su pomilovanje i nedostatak obrazloženja doprineli da se posumnja u nultu toleranciju prema pedofiliji", rekla je Novak.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Рађа Динама

    11.02.2024 10:57
    Ома да је Милош учлани у СНС, а AV додели пасош Р.Србије ,пошто је признала да није знала,код нас неће да признају ни да су знали ,па ће мо се наћи на пола пута брзе пруге пре Суботице рецимо у Мошорину код Пећине ,али сад не гледамо Кременка,Вилму и Каменка него грађане Србије у Каменом Добу који су гласали за СНС уз слоган За Нашу Пећину
  • Misa

    11.02.2024 09:26
    Misa
    U Vucicevoj Srbiji za ovako nesto te unaprede!
  • Lošmi

    11.02.2024 08:20
    Karakter
    Možda nije proučila svaki slučaj pomilovanja. Napravila je grešku i podnela ostavku. Tako radi odgovoran
    Političar.
    Kod nas u Bg. onomad stavili kocke, sada ih drugi put vade i asfaltiraju, niko nije kriv, Vesić avanzovao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.